Hälsosamma snacks

Rostad brysselkål (lätt tillbehör!)

Brysselkål som slängs i en dreglavärd kombination av vitlök, senap, olivolja och balsamvinäger, rostas tills de är mjuka men ändå perfekt karamelliserade! Plus att de är klara på cirka 30 minuter. Keto- och lågkolhydratvänlig också!

Detta Recept på rostad brysselkål är ett av de recept vi har med så många av våra familjemiddagar. Vi älskar också att para detta recept med rejäla huvudrätter som min Bourbon bakade fläskkotletteroch Krämig vitlökskyckling. Det här är en av mina Smårätter recept som jag vet att du vill ha till hands!

ROSTADE BRYSSELSROTTAR

När jag växte upp var jag definitivt inte ett fan av brysselkål. Låter nog bekant eller hur? Tyvärr är de utstötta från grönsaksvärlden.

Men de gör verkligen comeback, vilket jag älskar! De gick från den sorgliga, kokta eller ångade gröten som alla barn hatade, till att vara denna mjuka och karamelliserade hjältegrönsak som överraskar människor på läckra sätt!

När jag gjorde dessa Rostade svamparjag bestämde mig med en mindre omställning, jag kunde ta den där ”såsen” och använda den för att rosta lite brysselkål!

Bara 8 ingredienser och cirka 30 minuter av din tid… det är allt som krävs. Och du kommer att belönas med brysselkål som är positivt sprängfylld av djärv smak, och som är möra men ändå perfekt karamelliserade och lite krispiga i kanterna.

Ärligt talat, se upp, för det är så lätt att äta hälften av satsen!

HUR MAN GÖR ROSTADE Brysselkål

 1. Värm ugnen och förbered en kantad bakplåt. Jag gillar att använda mina arkformar som har en nästan non-stick yta, så jag behöver inte använda folie, men fodra gärna din panna med folie för en lättare städning.
 2. Putsa och förbered brysselkålen. Klipp botten 1/4 tum och ta bort eventuella missfärgade eller lösa löv. Dela på längden på mitten.
 3. Vispa ihop såsen och täck sedan brysselkålen. Jag tycker det är lättast att vispa ihop olja, vinäger och kryddor i en mixerskål, sedan är det bara att lägga till groddarna och rör om ordentligt tills varje grodd är täckt.
 4. Bred ut på bakplåtspapper och rosta i 20-25 minuter. Se till att fördela brysselkålen i ett jämnt lager, och försök sprida ut dem lite. Om de blandas ihop kommer de att ånga och inte steka. Rör om i groddarna halvvägs genom gräddningstiden.

YTTERLIGARE MATNINGSTIPS

 • TRIMMEN – brysselkål ser ut som små bebiskålar! Precis som kål behöver de lite putsning innan du lagar mat med dem. Det finns en liten fot längst ner, och bara skär av ungefär 1/4 tum av det. Ta också bort eventuella missfärgade eller lösa löv. Ge dem en skiva från spets till skivad ände (på längden), så är du igång!
 • HUR MAN VALTER BRA – så hur väljer man de bästa brysselkålen från mataffären? Du vill ha groddar som är väldigt gröna. För många gula eller brunaktiga blad är inte bra. Groddarna ska vara fasta, inte squishy. Helst ska bladen vara täta och inte superlösa.

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • KRYDDAD – prova att tillsätta några röda paprikaflingor eller cayennepeppar till kryddorna.
 • STEKPANNA – om du hellre inte vill slå på ugnen kan dessa groddar tillagas i en stor stekpanna. De blir lika karamelliserade, men inte riktigt lika smälta i munnen som den rostade versionen. Stek dem bara på medelvärme i cirka 12-15 minuter, rör inte om så ofta.
 • BACON – bacon och brysselkål är bara gjorda för varandra! Prova att tärna upp lite kokt rökigt bacon. Du kan också byta ut en del av olivoljan mot några klassiska baconrenderingar. Jag gillar att göra 3 msk baconfett och 2 1/2 msk olivolja.
 • OST – Jag lovar, det här är inte det där klassiska ”mamma”-tricket… att lägga till ost i en grönsak för att få dig att äta den. Cirka 1/3 kopp strimlad parmesanost tillsatt till färska brysselkålen från ugnen tar den här rätten till en helt ny nivå!

ATT GÖRA ROSTADE BRYSSELSROTT I FÖRE TID

Jag rekommenderar inte att göra dessa i förväg, eftersom de verkligen är godast när de är färska från ugnen.

Du kan dock kombinera olja, balsamico, vitlök, senap, salt och peppar i förväg och förvara i en burk på bänken.

Du kan också trimma dina brysselkål upp till en dag i förväg. Förvara dem bara i en lufttät behållare i kyllådan.

LAGRING

Överblivna groddar bör kylas i en lufttät behållare och konsumeras inom 3-4 dagar.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

 • Ark Pan – om du är ute efter nya plåtformar är dessa min absoluta favorit.

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 4 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

Brysselkålen slängs i en dreglavärd kombination av vitlök, senap, olivolja och balsamvinäger och rostas sedan tills den är mjuk men ändå perfekt karamelliserad!

 • Värm ugnen till 425 grader och klä en bakplåt (med kant) med aluminiumfolie. Alternativt, spraya en bakplåt med non-stick matlagningsspray.

 • Klipp brysselkålen, ta bort eventuella lösa löv från utsidan. Dela på mitten, på längden.

 • Tillsätt olja, vinäger, vitlök, senap, salt och peppar i en mixerskål och vispa tills det är väl blandat. Tillsätt brysselkål och blanda för att säkerställa att de är belagda. Bred ut på bakplåtspapper och strö smör över groddarna.

 • Grädda i 20-25 minuter, vänd brysselkålen över ungefär halvvägs genom tillagningstiden.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button