Recept

Honungsvitlöksglaserad lax (20 min. recept!)

Klibbigt sött och vitlökigt, detta glaserade laxrecept samlas på bara 20 minuter och i en kastrull. Hands down, den mest beroendeframkallande laxen någonsin!

Det här superenkla laxreceptet är en vinnare när det kommer till vardagsmiddagar! Vi älskar enkla huvudrätter, som min Honung lime räkor, och Svartade Tilapia skålar. Det här är en av mina Middag recept du definitivt vill ha i din receptrotation!

HONING VITLÖK LAX RECEPT

Har du någonsin gjort ett recept som verkligen överraskat dig? Normalt sett är jag ingen stor laxälskare, men efter en tugga av denna extremt möra lax var jag absolut förälskad. Jag dansade bokstavligen lite i köket för jag hittade äntligen ett sätt att njuta av lax!

Vi vet alla hur näringsrik lax är… laddad med omega 3, hög i protein och massor av vitaminer, så jag är glad att jag kan njuta av dessa fördelar. Och nu kan du också!

Du kommer inte att tro hur ett så enkelt recept kan fylla SÅ mycket smak. Varje tugga är full av söta och salta smaker och delikata texturer.

HUR MAN GÖR GLASERAD LAX

Jag vet att vissa, inklusive jag själv, oroar sig för att panorera en laxfilé, vända den och… ja nu är din vackra fil manglad och i flera bitar.

Av den anledningen höll jag det här receptet enkelt… så enkelt faktiskt att det INTE går att bränna i pannan. Ingen vändning krävs.

 1. Torka laxfiléerna och krydda med kryddor på alla sidor.
 2. Hetta upp smör och olja och tillsätt sedan vitlök, vatten, sojasås, sriracha, honung och citronsaft.
 3. När de är varma, tillsätt laxfiléer (med skinnsidan nedåt om dina filéer har skinn) och koka 3 minuter.
 4. Medan laxen kokar, använd en sked för att tråckla filéerna.
 5. Stek i 5-6 minuter tills laxen är klibbig söt, lätt förkolnad och kokt till önskad form.

MATNINGSTIPS FÖR LAXRECEPT

 • Köp bra lax – Jag föredrar att köpa färsk lax från mataffären istället för frysta filéer i påsar, eftersom de brukar vara väldigt tunna. Cooking Light har en bra artikel om hur man plockar den bästa laxen i mataffären.
 • Använd den snabbt – Lax kan bli ”av” eller dålig ganska snabbt, så jag föredrar att köpa min lax inte mer än 1 dag i förväg.
 • Till hud eller inte till hud – om du bestämmer dig för att panorera laxen, låt skinnet sitta kvar (och bryn skinnsidan först). Skalet ger ett lager av skydd mot den heta pannan, och det är MYCKET lättare att skjuta en spatel under krispig hud än under mört kött. Dessutom får du krispig hud! För att laga det här receptet som det är skrivet spelar det egentligen ingen roll om dina filéer har skinn eller inte.
 • Överkoka inte – Lax är benägen att överkoka, och gränsen mellan inte tillräckligt gjord och torr och överkokt är ganska bra. USDA rekommenderar att lax tillagas till en inre temperatur på 145 F grader. Men olika människor föredrar att deras lax är mer sällsynt eller mer välstekt, som en biff. För att vara på den säkra sidan håller jag mig till USDA:s rekommendation.

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • Pan-Sear – om du föredrar, krydda laxen enligt anvisningarna och stek sedan i pannan. Vänd och stek på andra sidan, ta sedan upp på en tallrik. Tillsätt ingredienserna till såsen i pannan och koka tills den är genomvärmd. Lägg tillbaka laxen i pannan och skeda såsen över laxen.
 • Fet citron – lägg gärna citronskal till såsen, eller till och med några skivor citron i pannan medan du kokar och steker laxen för en mer djärv citronsmak.
 • Prova Lime – byt citronsaft mot limejuice för en lite annorlunda smak.
 • Gröna lökar – Jag älskar att toppa dessa laxfiléer med lite skivad salladslök för en annan smaktwist.

ATT GÖRA HONING VITLÖKSLAX I FÖRE TID

Jag tycker att det här receptet smakar bäst när det görs precis innan det äts, men du kan vispa ihop såsen i förväg om du vill.

Men detta laxrecept smakar också fantastiskt kallt, ovanpå en sallad. Så om det är din avsikt, ja, gör det några timmar till en dag i förväg 🙂

LAGRING

Eventuell överbliven lax bör kylas i en lufttät behållare och konsumeras inom 3 dagar.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

 • 12 tum bred stekpanna – Jag älskar den här pannan och älskar att den är ugns- och broilersäker (ett måste för recept med en panna).

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 4 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

Klibbigt söt och vitlök, detta glaserade laxrecept kommer ihop på bara 20 minuter

 • Torka laxen och smaka sedan av med salt, peppar, paprika och svärtningskrydda (om du använder). Avsätta.

 • VIKTIGT: Justera ugnsgallret till mittläget och förvärm sedan broilern. Om du steker detta med gallret högt så bränns såsen.

 • Tillsätt smör och olja i en stor, ugnssäker stekpanna över MEDHÖG värme. När smöret har smält, tillsätt vitlök, vatten, sojasås, sriracha, honung och citronsaft och koka i 30 sekunder eller så tills såsen är genomvärmd.

 • Tillsätt lax med skinnsidan nedåt (om du använder lax med skinn) och koka i 3 minuter. Medan laxen tillagas, tröja ofta med sås från pannan genom att skeda den över toppen av laxen.

 • Stek laxen i 5-6 minuter, strö med sås en gång under stekningen, tills laxen är karamelliserad och kokt till önskad form.

 • Garnera med hackad persilja om så önskas.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

 • Om du föredrar, krydda laxen enligt anvisningarna och stek sedan i pannan. Vänd och stek på andra sidan, ta sedan upp på en tallrik. Tillsätt ingredienserna till såsen i pannan och koka tills den är genomvärmd. Lägg tillbaka laxen i pannan och skeda såsen över laxen.
 • Ett par läsare har rapporterat att de har en vattnig sås, som jag aldrig personligen har stött på under alla tester för detta recept. Om du tycker att såsen är lite vattnig kan du minska mängden vatten som används, eller sjuda såsen lite innan du lägger i laxen.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button