Recept

Beskär plommonsylt recept – Momsdish

Det här receptet på små satser av katrinplommonsylt kräver två ingredienser – färska plommon och socker. Innehåller en omfattande guide om hur du konserverar det för långvarigt mellanmål!

Detta enkla recept på plommonsylt kommer att få dig att undra varför du väntat så länge med att göra sylt i bekvämligheten av ditt eget kök. Den största ingrediensen? Tålamod! Du måste koka och koka om sylten 5-7 gånger för att den ska tjockna naturligt, men det är väl värt att vänta (och smaka av!). Vad är bättre? Du behöver inget pektin eller gelatin – bara den naturliga sötman från katrinplommonen och lite basvitt socker.

Hur man kan beskära sylt hemma

Innan vi börjar göra detta rika recept på katrinplommonsylt, låt oss prata om konservering. Så här gör du för att bevara din sylt i upp till ett år:

 1. Tvätta burkarna: Värm ugnen till 215°. Medan det värms upp, tvätta burkarna och locken i varmt tvålvatten. Skölj dem helt för att ta bort eventuellt lödder.
 2. Sterilisera burkarna: Ställ sedan in alla burkar och lock i ugnen tills de är helt torra (detta är väldigt viktigt!).
 3. Fyll Hot Jars: Använd en ugnsvante, ta bort de varma burkarna från ugnen och häll omedelbart den varma sylten i dem. Använd en kökshandduk, täck varje burk ordentligt med ett lock och vänd den upp och ner i en timme för att försluta den.
 4. Förvara Jam: Ställ slutligen burkarna på en sval, mörk plats (nedre hyllan i ditt skafferi eller i ett skåp) i upp till ett år.

Våra favoritburkar för sylt! Dessa halva pint burkar är bäst för sylt. De är också fantastiska presenter!

Hur man gör katrinplommonsylt från grunden

För att göra katrinplommonsylt från grunden behöver du bara lite tid och en stor kastrull. Hitta instruktionerna nedan:

 • Förbered plommonen: Skölj först plommonen under kallt vatten. Ta bort groparna och skär dem i fjärdedelar.
 • Marinera plommonen: Lägg plommonbitarna i en stor kastrull och täck dem med socker. Ställ grytan i kylen över natten.
 • Koka & kyl plommonen: Efter en natts marinering, ställ grytan på spisen och sätt på låg värme. Koka upp plommonblandningen, ta bort den från värmen och låt plommonen svalna. Upprepa 5-7 gånger till.
 • Jar the Jam: Efter den sista kokningen, kan den varma sylten (långtidsförvaring) eller låt sylten svalna och förvara den i en lufttät behållare i kylen (korttidsförvaring).

Experttips för att göra katrinplommonsylt

Har du aldrig gjort hemmagjord sylt förut? Dessa beprövade tips hjälper dig att klara det!

 • Koka sylten lågt och långsamt. För att förhindra att sylten bränns vid under de kokande rundorna, koka den låg och långsam. Se också till att röra om hela tiden så att det inte fastnar i botten av pannan.
 • Använd en timer för att hjälpa dig med de kokande rundorna. För att hjälpa dig hantera de kokande rundorna, ställ in en kökstimer för att påminna dig om att kontrollera den mellan varje.
 • Justera smakerna med olika kryddor. Om du vill, tillsätt lite citronsaft till sylten för att göra det till en marmelad. Eller lägg till kanelstänger eller kryddnejlika under kokningsprocessen och ta bort dem när sylten är klar.

Föredrar slätare sylt? Använd en immersionsmixer att vispa sylten tills den är slät i konsistensen. Gör detta medan sylten fortfarande är rykande het för bästa resultat!

Olika sätt att använda din katrinplommonsylt

Nu när du har all denna sylt, vad ska du göra med den? Här är några idéer för att inspirera dig.

 • Glass: Värm sylten i mikron eller i en kastrull tills den blir flytande. Ringla den över vaniljglass.
 • Smörgåsar, bröd och rostat bröd: Gör en jordnötssmör- och gelémacka med den, eller smeta den på en skiva brioche- eller honungsvetebröd med smör.
 • Charkuteribrädor: Servera den tillsammans med kex, ost, charkuterier, frukt och grönsaker på en charkuteribräda.
 • Kakor: Lägg den i lager i en tårta. Vi gillar att använda den i vårt Kiev-kakarecept eller i vår valnötsvalmfrökaka med honung. Du kan också byta ut plommonplommonen i vår katrinplommon valnötskaka mot sylten istället.
 • Småkakor: Använd katrinplommonsylten till kolaczki (polska kakor) och kakor med tumavtryck.

FAQ

Behöver du skala plommon för sylt?

Nej, du behöver inte skala plommonen innan du gör sylt. Huden kommer naturligt att lösas upp under kokningsprocessen. Du får också lite extra fiber att starta upp!

Vad är skillnaden mellan en plommon och en plommon?

Katrinplommon är bara torkade plommon! Det är exakt samma frukt.

Vad är det snabbaste sättet att ta bort gropen från plommon?

För att snabbt ta bort gropen, skiva längs fröets diameter med en kniv tills du skär helt runt fröet. Rotera sedan plommonet och skiva plommonet längs med gropen och ta bort fröna enkelt.

Kan man frysa katrinplommonsylt istället för att konservera den?

Ja, om du inte vill burka sylten kan du frysa in den i en lufttät behållare istället. För att tina fryssylt, ställ den i kylen över natten.

Hur länge måste man vänta på att äta sylten?

Du behöver inte vänta med att äta sylten! Du kan använda den direkt efter den sista kokningen.

Fler läckra sylter och pålägg att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button