Recept

Vitlöksmos – Momsdish

Dessa vitlöksmos är gjorda av rostad vitlök, potatis, smör och grädde! De är den lyxiga versionen av all-time klassiska sidorätten.

Hur man gör vitlöksmos

Vitlökspotatismos är fluffig, krämig och infunderad med vitlökssmak. De är precis vad en skål med potatismos ska vara.

 • Grädda vitlökshuvudet: Skiva av toppen av vitlökshuvudet och lägg det på ett ark folie. Ringla den med avokado eller olivolja och grädda i 400°F tills vitlöken är mjuk.
 • Förbered potatisen: Skala, skölj och skär potatisen i mindre bitar. Lägg dem i en stor kastrull med lättkokande saltat vatten.
 • Koka potatisen: Koka potatisen tills den är mjuk när den sticks igenom med en gaffel eller kniv. Häll av allt vatten.
 • Tillsätt de krämiga ingredienserna: Tillsätt det smälta smöret, den värmda kraftiga vispgrädden och pressad vitlök från det varma vitlökshuvudet till potatisen.
 • Mosa potatisen: Mosa alla ingredienser i grytan tills potatisen är krämig och fluffig. Tjäna!

Hett tips: Gillar det extra krämigt? Lägg i en matsked gräddfil eller färskost för att göra denna maträtt ännu mer dekadent.

Att välja den bästa potatisen

Det finns en uppsjö av potatissorter där ute att välja mellan för att göra potatismos. Här är de tre bästa typerna.

 • Yukon Gold: Yukon Gold-potatis är det bästa för potatismos. De är gyllene och har en naturligt smörig smak. Mos från denna potatis är tät, rik och krämig.
 • Rödbrun: Rödpotatis har mörkare skal och innehåller mer stärkelse, vilket leder till ljusare och fluffigare mos.
 • Röd potatis: Röd potatis är vaxartad och har mer fukt och mindre stärkelse. Röd potatismos är len och krämig, men blir ”klibbig” snabbare jämfört med Yukon Gold eller Russet mos.

Tips från köket

Potatismos är en av de enklaste sidorätterna att göra, men det finns alltid några metoder för att göra rätten ännu enklare och godare.

 • Grädda vitlöken i förväg: Om du använder ugnen för att baka en separat form, stoppa in vitlökshuvudet och grädda det i förväg. Värm upp vitlöken precis innan den tillsätts i potatismoset.
 • Skär potatisen jämnt: För att säkerställa att potatisen kokar jämnt, skär den i lika stora, små bitar.
 • Koka potatisen ordentligt: Kontrollera att potatisen är genomstekt genom att sticka in en gaffel eller kniv i potatisen. Om den lätt glider igenom är potatisen kokt. Helkokt potatis är lättast att mosa och ger en smidigare potatismos.
 • Justera kryddningen: Justera sältan i rätten genom att använda osaltat smör och tillsätt sedan mer salt efter behov. Tillsätt peppar för extra krydda om så önskas.
 • Tillsätt baconbitar: För extra protein och smak, tillsätt baconbitar till potatisen.
 • Skala potatisen i förväg: För att spara tid, skala potatisen upp till fem timmar i förväg och håll den nedsänkt i kallt vatten för att förhindra att den blir brun.
 • Mosa potatisen minimalt: Oavsett om du använder en potatispressare, potatisstötare eller en stavmixer, undvik att mosa potatisen för mycket. Mosa precis tillräckligt för att nå önskad konsistens. Övermosning leder till alltför stretchigt eller gummiaktigt potatismos.

Vilken mat att servera med vitlöksmos

Vitlökspotatismos är den ultimata sidorätten – de passar ihop med vilken protein- och grönsaksrätt som helst! Här är våra favoriter.

 • Protein: För ett enkelt proteinalternativ, koppla ihop potatisen med bakade kycklinglår, ribeye-biff, bräserad lammlägg eller snabbspjäll. Om du serverar en finare middag som sprids till en fest eller semester, servera potatismosen tillsammans med grillade lammkotletter, bakad anka, spatchcock-stekt kalkon eller lammkotletter.
 • Sallad: Potatismos är laddad med kolhydrater, så balansera dem med en sallad full av fibrer som brysselkålssallad, broccoligurka och tomatsallad eller en enkel trädgårdssallad.
 • Grönsak: Lägg till en sida av enstaka grönsaksrätter som air fryer sparris, marinerade tomater, marinerad gurka eller air fryer broccoli.

Vad man ska göra med överbliven potatismos

Vitlökspotatismos smakar absolut bäst när det avnjuts direkt; men om du har rester över, släng inte ut dem! Följ dessa förvarings- och uppvärmningstips för att njuta av potatisen igen.

Lagring

För att lagra i upp till en vecka, placera potatismos i en lufttät behållare i kylen. Undvik att frysa då smak och konsistens inte håller sig bra i frysen.

Återuppvärmning

Potatismos kan värmas på en mängd olika sätt. Det bästa sättet att välja mellan metoderna är beroende på hur mycket potatis du återuppvärmer och hur länge den behöver hålla sig varm.

 • Mikrovågsugn: För att värma i mikrovågsugnen, tillsätt en skvätt tjock grädde till din potatis och zappa dem i fem minuter eller tills den är helt genomvärmd.
 • Ugn: Värm upp vitlökspotatisen genom att lägga över den i en ugnssäker ugnsform. Värm potatisen vid 350˚F i 20-30 minuter. Bred ut extra skivor smör genom potatisen så att den smälter in i potatisen när den bakas för extra fukt och tillsätt riven ost för en krispig topping.
 • Crock Pot: För att värma upp potatis och hålla den varma under en längre tid, använd en lerkruka. Placera potatisen på låg värme några timmar före servering och växla till värmningsläge när den är genomvärmd.

FAQ

Kan jag blanda färskost i potatismos?

Ja, färskost kan användas som ersättning för mjölk eller som tillsats för att göra krämigare potatismos. Resultatet blir en tjockare och rikare potatismos.

Vad är nyckeln till det fluffigaste vitlöksmoset?

Nyckeln till det fluffigaste potatismoset är att använda rätt variant av potatis (Yukon Gold är bäst), koka potatisen väl och tillsätta de krämiga ingredienserna (smält smör, vispgrädde, vitlök) långsamt när de fortfarande är varma.

Varför är mitt vitlöksmoset gummiaktigt?

Potatismos kan bli gummiaktig om den inte mosas direkt. Mosa potatisen så fort den är kokt och varm för att förhindra att det händer.

Fler enkla potatisrecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button