Hälsosam livsstil

Vispad feta dip (med variationer)

Förvandla vanlig fetaost till ett aptitretande dopp genom att blanda den med olivolja, citronsaft och grekisk yoghurt. Den är syrlig och lätt — läcker på egen hand eller som bas för personliga mix-ins!

Vad är Whipped Feta Dip?

Vispad fetadipp är en tjock och krämig blandning gjord på fetaost. Detta är en populär dip på grund av dess anpassningsbarhet och trevliga konsistens. För att skapa luftning och fluffighet vispas alla ingredienserna ihop i en matberedare. Fetaost har en ganska salt, skarp smak, så den kombineras med citronsaft och olivolja i detta recept för balans. Grekisk yoghurt fullbordar dippen och ger den den perfekta krämiga konsistensen.

Hur man gör vispad feta dip

Fyra ingredienser, 10 minuter och en matberedare – det är allt som krävs för att göra denna lättvispade feta-dipp. Mixa ingredienserna till en slät smet, servera sedan dippen som du vill!

 • Blanda ingredienserna: Placera fetaost, olivolja, citronsaft och grekisk yoghurt i skålen på en matberedare eller mixerskål.
 • Blanda ingredienserna: Slå på matberedaren och mixa tills dippen är slät. Blanda ingredienserna kraftigt med en handvisp om du inte använder en matberedare.
 • Servera dippen: Häll dippen i en serveringsskål och servera med valfritt pålägg eller mix-ins. Njut av!

Smakvariationer

Anpassa denna vispade feta-dipp med valfri mix eller topping du önskar. Oavsett om du är sugen på krydda, sötma eller en skur av smak, här är några idéer för att komma igång.

 • Kryddad: Mal svartpeppar och strö rödpepparflingor ovanpå dippen, eller blanda kryddorna rakt i för mer värme.
 • Rökig: Blanda i en klick rökt paprika till dippen för en djup rökig smak. Garnera med en klick extra virgin olivolja och ytterligare rökt paprika.
 • Citrus: Tillsätt citronskal och extra citronsaft för en citrusfrukt. Toppa med olivolja och citronskivor.
 • Garlicky: Rör ner färskhackad eller rostad vitlök för en vitlökig punch. Garnera med färska örter och hackad vitlök.
 • Herby: Blanda i salladslök och färsk persilja, basilika eller dill för örtiga undertoner. Tillsätt en klick olivolja och färska hackade örter på toppen för att servera.
 • Nötliknande: Toppa dippen med pinjenötter, pistagenötter eller hackad mandel och valnötter för en nötig crunch.
 • Ljuv: Blanda i din favorithonung i dippen för en blommig, söt smak. Tillsätt en tesked i taget för att kontrollera sötman, och ringla över ytterligare honung för servering.

Felsökning Whipped Feta Dip

Undrar du vad som gick fel med din dip? Låt oss titta på några vanliga problem och deras lösningar när du gör vispad feta dip.

 • Salt: Fetaost har en tendens att vara ganska salt. Balansera smaken med extra citronsaft eller grekisk yoghurt.
 • Kornig: Stärkelsen i smulad fetaost kan bidra till en kornig dopp. Använd ett block färsk fetaost och se till att mixa tills dippen är slät.
 • Rinnande: Överbearbetad grekisk yoghurt kan bli rinnig. Låt dippen vila i kylen för att tjockna igen, eller blanda ner mer grekisk yoghurt i dippen efter mixning.
 • Tjock: Ett tjockt dopp beror vanligtvis på ett felaktigt förhållande mellan ingredienser. Tillsätt mer citronsaft för att tunna ut dippen.

Tips från köket

Även om vispad fetaost kräver minimal förberedelsetid och enkel förberedelse, har vi några hemligheter för att säkerställa att detta recept blir framgångsrikt. Gör den bästa fetadippen varje gång med dessa tips!

 • Använd fetaost av hög kvalitet. En god fetaost är nyckeln till en fantastisk vispad feta-dipp. Satsa på ett block fetaost istället för smulad feta, som är torrare och svårare att blanda.
 • Eliminera extra fukt. För mycket vätska skapar ett rinnande dopp. Använd tjock grekisk yoghurt och rinna av fetaostblocket väl innan du mixar.
 • Experimentera med konsistensen. Om du gillar en tjock dipp, använd kalla ingredienser och låt dippen tjockna i kylen efter mixning. Om du föredrar en tunnare konsistens, använd rumstempererad fetaost och yoghurt.
 • Undvik överblandning. Överblandning bryter ner strukturen hos yoghurt, vilket ger ett rinnande dopp. Håll ett öga på dippen medan du mixar gradvis – speciellt om du använder en matberedare.

Sätt att tjäna

Vispad feta-dipp är det perfekta tillbehöret till plattbröd, grönsaker eller kött. Servera denna krämiga dipp som en aptitretare med kex, pitabröd eller en färsk baguette vid sidan av. För en uppfriskande vegetabilisk charkuteribräda, arrangera skivad paprika, morötter och gurka runt den vispade fetaosten. Längtar du efter en medelhavskänsla? Grilla några lammkabobs eller nötkafta-kabobs för att passa ihop med fetadippen, och lägg till en medelhavskikärtssallad för en hälsosam balans.

Göra framåt och lagra

Har du kommande planer på att vara värd för middag? Gör denna vispade feta-dipp i förväg som ett läckert aptitretare – det går snabbt ihop, lagras bra och kommer säkerligen att glädja dina gäster!

 • Kylskåp: För att lagra i upp till fem dagar, överför dippen till en lufttät behållare och kyl.
 • Frys: För att lagra i upp till tre månader, överför dippen till en fryssäker behållare och placera en bit plastfolie direkt ovanpå för att bevara smaken och konsistensen. Tina dippen i kylen innan servering.

FAQ

Hur kan jag fixa en fetadipp som är för salt?

För att fixa en alltför salt feta-dipp, tillsätt mer citronsaft eller grekisk yoghurt. Dessa ingredienser hjälper till att balansera smaken.

Varför är min vispade feta-dipp kornig?

Vispad feta dip kan vara grynig på grund av antiklumpningsmedlet i smulad feta eller underblandning av dippen. Använd ett block färsk fetaost och vispa ihop ingredienserna kraftigt för en slät konsistens.

Är vispad feta dip bra för dig?

Vispad feta-dipp kan anses vara ett hälsosammare doppalternativ, eftersom det innehåller en stor mängd protein från den grekiska yoghurten och hälsosamma fetter från olivoljan. Men denna dipp kanske inte är lämplig för dem på en lågnatriumdiet på grund av den höga natriumhalten i fetaost.

Hur vet jag om vispad fetaost har blivit dålig?

Tecken på en bortskämd vispad feta-dipp inkluderar mögel, färgförändringar, sur lukt eller smak och slemmig konsistens. Använd ditt bästa omdöme och kasta dippen om den visar något av dessa tecken.

Fler dipprecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button