Bakverk recept

Vegetariska fyllda kålrullar – Momsdish

Dessa vegetariska kålrullar är perfekta för Meatless Monday. Fyllda med mört ris och sauterade grönsaker, de är både hälsosamma och rejäla!

Jag brukade undvika att göra dessa vegetariska kålrullar på något sätt. De har alltid känts som så mycket arbete och du vet att jag älskar galet enkla recept. Men när jag fick ett tips från en nära vän ändrades min syn på kålrullar för gott. Tipset frågar du? Frys in hela kålhuvudet och tina det precis innan du planerar att montera. Detta eliminerar behovet av att koka kålen, eftersom de blir mjuka och lätta att arbeta med vid upptining. Här är att hoppa över steg, vänner!

Sugen på köttiga kålrullar? Skyll inte på dig. Prova vårt recept på traditionella kålrullar gjorda på köttfärs eller kyckling istället.

En liten bakgrundshistoria om kålrullar

Om du aldrig har provat kålrullar förut är de en slavisk stapelvara. De har mjuka kålblad (vanligtvis kokta) som är fyllda med ris, grönsaker och kött och toppade med en välsmakande tomatsås och gräddfil. I det här receptet skippar vi köttet och håller det lätt och 100 % vegetariskt.

Hur man rullar kålrullar som ett proffs

Nyckeln till att göra fantastiska kålrullar är att spika rullen. Nedan hittar du vår idiotsäkra metod för att hålla fyllningen inuti.

 1. Håll ett kålblad i handen.
 2. Lägg en sked av fyllningsblandningen på den nedre halvan av kålbladet.
 3. Vik över ena sidan av kålbladet, skapa något av en konform och säkra fyllningen inuti.
 4. Nyp ihop öppna kanter på kålen inuti kålrullen med ditt lediga pekfinger. Bam, du har en kålrulle!

Förbereder vegetariska kålrullar

Det första steget för att göra dessa vegetariska kålrullar är att fräsa morötterna och löken i olivolja tills de är gyllenbruna. Smaka av med salt och peppar och lägg åt sidan 1/4 av grönsakerna för topping.

 • Gör fyllningen: Rör sedan ner de andra 3/4 av grönsakerna i det kokta riset.
 • Ta bort kålbladen: Dra bort kålbladen från det upptinade kålhuvudet, släng eventuella missfärgade eller sega ytterblad. Ta sedan bort den hårda, fibrösa stjälken från varje blad.
 • Sätt ihop kålrullarna: Lägg sedan ett kålblad i handen, tillsätt fyllningen och rulla ihop den. Upprepa tills du får slut på kål och fyllning.
 • Baka kålrullarna: Sätt ihop kålrullarna tätt bredvid varandra i en ugnsform. Täck kålrullarna med de återstående sauterade grönsakerna och grädda dem vid 350°F i 30-45 minuter. Njut av!

3 tips för de bästa vegetariska kålrullarna

 • Frys in kålhuvudet en vecka i förväg. Kålhuvuden är extremt täta. För att säkerställa att hela huvudet är fruset, stoppa in kålhuvudet i frysen en vecka före den dag du planerar att göra rullarna.
 • Experimentera med olika ingredienser och kryddor till fyllningen. Dessa rullar är supermångsidiga, så lägg till dina favoritgrönsaker och fyllningar till mixen. Om du vill ha lite jordighet, tillsätt timjan, basilika eller oregano. Föredrar du andra grönsaker? Tillsätt röd paprika, vitlök, champinjoner eller andra produkter du älskar. Eller, om du vill att de ska vara lite mer mättande, lägg i några kokta linser för protein. Du kan inte gå fel!
 • Sätt ihop kålrullarna med sömmen nedåt. För att förhindra att kålrullarna faller sönder under gräddningen, montera dem i formen med sömssidan nedåt.

Vad du ska servera med vegetariska kålrullar

Ät dessa kålrullar som de är för en lätt middag eller servera dem tillsammans med ditt favoritprotein för en väl avrundad måltid. Fläskkabobs (shashlik) eller ribeye-biffar av gjutjärn är båda bra val.

Kan inte leva utan sås?

Vispa ihop en snabb vegetarisk tomatsås genom att kombinera din favoritmarinara, en matsked tomatpuré och 1/2 kopp gräddfil (för veganska kålrullar, hoppa över gräddfilen). Låt såsen puttra i 10 minuter och häll den över kålrullarna innan gräddning. Mums!

Förvara, frysa och värma upp kålrullar

Kålrullar är bra för måltidsförberedelser. Nedan hittar du alla tips du behöver för att lagra, frysa och värma upp dem.

 • Kylskåp: För att hålla kålrullar till hands i upp till en vecka, förvara dem i en lufttät behållare. Detta kommer att hindra dem från att bli inaktuella och absorbera eventuella kvardröjande lukter i ditt kylskåp.
 • Frys: Om du planerar att frysa kålrullar, montera dem enligt receptanvisningarna och sluta grädda dem. Lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper och ställ in dem i frysen utan lock. När de är helt frysta, överför dem till en fryssäker påse i upp till en månad.

Återuppvärmningstips: För att värma upp kylda eller frysta kålrullar, skjut tillbaka dem i en ugnsform och värm dem tills de är genomvärmda i ugnen.

Andra goda kålrecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button