Enkla recept

Ukrainska påskägg (med mormors hemligheter)

Den här guiden om ukrainska påskägg kommer att lära dig det naturliga, gamla sättet att göra semesterns godis. Allt du behöver är lökskal, örter och strumpbyxor!

Du hörde detta rätt, örter och strumpbyxor! Den här guiden om att göra ukrainska påskägg är den exakta metoden som min mamma och mormor har använt i årtionden. Tillbaka i Ukraina på 1900-talet var matfärger inte riktigt tillgängliga, men lusten att göra påsken rolig var stor. Vi samlade lökskal i veckor och hamstrade alla ägg från kycklingarna för den stora dagen.

Visste du? Ukrainare kommer att spela ”äggkrig” på påsk och tävla med varandra för att se vem som har det starkaste ägget genom att se vems ägg som spricker först. Det kan bli intensivt!

En snabb anteckning om Pysanky

Det här receptet ska inte förväxlas med pysanky-ägg, alias pysanka, som är ukrainska hantverksägg dekorerade med varmt vax (vanligtvis smält bivax) med hjälp av batikmetoden och en penna av något slag. Dessa dekorativa ägg är typiskt gjorda av råa ägg och har folkdesignmotiv och religiös ikonografi och är också gjorda runt påsktid. En dekoration och inte en ätbar goding, ukrainare och ryssar skänker dem ofta till familjemedlemmar. Enligt folktron håller de ondskan på avstånd.

Allt du behöver för att göra ukrainska påskägg

För att dekorera påskägg på det helt naturliga sättet behöver du bara ett par förnödenheter och ingredienser.

 • Stor kruka – Du behöver en stor gryta att koka alla dina ägg i. En holländsk ugn fungerar också – ju större desto bättre!
 • Örter – Plattbladspersilja, koriander eller jordgubbsblad fungerar. Du kommer att använda örterna som en stencil för att skapa ett vackert mönster på utsidan av äggen.
 • Rödlökskinn – Rödlöksskal har ett pigment som lätt kan extraheras för att färga dina ägg naturligt.
 • Strumpbyxor – Det här kanske låter konstigt, men du behöver strumpbyxor att stoppa i äggen medan de färgas och präglas med örterna.
 • Gummiband – Gummiband hjälper till att säkra äggen i strumpbyxorna och se till att örterna inte glider runt.

Hett tips: Som barn använde vi gummiband för att dekorera våra ägg med en randeffekt. Allt du behöver göra är att försiktigt vira ett par runt äggen!

Video om ukrainska påskägg

Hur man gör ukrainska påskägg

Att göra ukrainska påskägg är så enkelt. Även om det finns så många sätt att bli kreativ med att dekorera dem, är grundprocessen enkel.

 • Koka löken: Koka först lökskalen med salt och vatten. Sänk värmen till medel-låg och låt skalet sjuda i 10 minuter.
 • Dekorera äggen med örter: Använd sedan örterna som en stencil genom att vira dem runt ett ägg och stoppa in det försiktigt i nylon. Knyt en knut mellan varje ägg och fäst örterna på äggen ordentligt.
 • Koka äggen: Koka upp vattnet och sänk ned de nylonlindade äggen i vattnet.
 • Kyl äggen: Ta sedan bort äggen från det kokande vattnet och låt dem svalna. Ta bort nylon och örter.
 • Olja in äggen: Pensla till sist äggen med olivolja för att få dem en fin lyster. Göm dem, snacka på dem och njut!

5 tips för att göra traditionella ukrainska påskägg

Bara ett par tips hjälper dig att göra påskägg precis som min mamma och mormor.

 • Plocka upp de extra skinnen som ligger runt. När du tar tag i löken från snabbköpet, svep upp lökskalet som ligger runt på lådan. De flesta livsmedelsbutiker kommer bara att slänga dem, så att de inte kommer att ha några problem med att du ska ha dem!
 • Koka skalet i ungefär 10 minuter. För att få ut mesta möjliga pigment ur lökskalen, sjud dem i minst 10 minuter. Du kan gå lite längre om du vill, men färgen kommer inte att förändras för mycket efter 10 minuter.
 • Förhindra att örterna viker sig. När du virar nylonet runt äggen, var extra försiktig så att de ömtåliga örterna inte viker sig. Du vill att de ska vara helt platta för att få det skarpaste, tydligaste mönstret på äggen.
 • Knyt nylonen hårt. Se till att binda äggen tillräckligt hårt med nylon så att örter inte glider runt. Du vill att de ska vara helt jämna med ägget och fastnålade för att få bästa möjliga mönster.
 • Låt äggen svalna helt. Innan du tar bort nylon och örter, låt äggen svalna helt. Detta kommer inte bara att göra dem säkrare att hantera, utan det kommer också att säkerställa att örten har tillräckligt med tid för att skapa en solid stencil.

Tips för förvaring

För att hålla hårdkokta ägg till hands i upp till 7 dagar, förvara dem i en lufttät behållare i kylen ovanpå några vikta pappershanddukar (detta hjälper till att hålla dem från att spricka). Medan skalet naturligt hjälper till att skydda ägget från bakterier, kommer den lufttäta behållaren att förhindra att äggen suger upp lukter i kylskåpet.

Fler påskrecept att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button