Enkla recept

Tranbärs-apelsinmuffins – den tjocka kocken

Dessa tranbärsapelsinmuffins är gjorda med syrliga tranbär, ljust apelsinskal och söt färskpressad apelsinjuice som försiktigt vikas till en tjock och rik klassisk muffinssmet. Perfekt för semestern, skolmorgonen eller när som helst!

Dessa Tranbärs-apelsinmuffins är en så rolig frukostbit och SÅ läckra! Vi älskar frukostar som kan fungera som efterrätt, som min Gammaldags munkaroch Klibbiga bullar. Det här är en av mina Frukost recept du definitivt vill ha i din samling!

MUFFINS AV TRANBÄR ORANGE

Har du sett färska tranbär ute i mataffärerna än? Om du inte har det kommer du snart! Förutom att använda dem för att göra tranbärssås och vit julsangria, är dessa muffins mitt favoritrecept på tranbär.

De är den perfekta kombinationen av sött och syrligt, och fulla av ljusa, uppfriskande smaker! Och de är SÅ mycket bättre än alla muffins du kan göra från en mix/låda.

När du väl börjar göra hemmagjorda muffins kommer du att inse hur lätta de är och hur mycket bättre de smakar, och du kommer inte att köpa fler färdiggjorda blandningar.

Dessutom är muffins bra att frysa, så du kan ha färska muffins när du vill ha dem!

HUR MAN GÖR MUFFINS AV TRANVÄRSAPPELSIN

 1. Blanda torra ingredienser. Tillsätt mjöl, socker, salt, bakpulver och bakpulver i en stor bunke och vispa.
 2. Tillsätt blöta ingredienser. Tillsätt olja, ägg och apelsinjuice till mjölblandningen och vispa.
 3. Vänd ner ömtåliga ingredienser. Vänd/rör försiktigt ner apelsinskal och tranbär.
 4. Överför till bakform. Häll smeten i en standard 12 dl muffinsform klädd med bakpapper, fyll fodren till 3/4 av vägen.
 1. Gör topping. Tillsätt socker, mjöl, kanel och smör och blanda med en konditor eller gafflar tills det bildas ärtstora klumpar.
 2. Lägg på topping och grädda. Strö topping över toppen av muffinsfodral och grädda sedan i 400°F i 20 minuter eller tills de är genomstekta.
 3. Häftigt. Låt muffinsen svalna i pannan i några minuter och överför sedan till galler för att fortsätta svalna.

YTTERLIGARE MATNINGSTIPS

 • Rumstempererade ingredienser – för bästa resultat vid bakning bör dina kalla ingredienser vara i rumstemperatur så att de kan blandas helt in i smeten.
 • Lätt att röra om – vid mixning vill du röra tills JUST blandat (när du inte längre ser strimmor av mjöl). Om du blandar för mycket kan dina muffins bli sega, grädda ojämnt eller ha många stora hål i sig.
 • Använd färska ingredienser – några av dessa är uppenbara, som att använda ej utgångna ägg, men visste du att användning av äldre bakpulver/bakpulver kan påverka hur dina bakverk bakas? Med tiden förlorar jäsmedel (vilket är vad bakpulver och pulver är) sin effektivitet och kommer inte att ge ditt snabba bröd en bra jäsning.
  • Om du är osäker på om din bakpulver eller bakpulver fortfarande är bra, släpp en nypa i lite hett vatten. Om det fräser är det fortfarande gott! Om inte, är du i behov av några nya ingredienser.

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • NÖTTER – om du lägger till en näve hackade, rostade pekannötter eller valnötter ger dina muffins en fantastisk crunch och konsistens.
 • TORKADE TRANBÄR – om du inte har några färska tranbär kan du använda torkade, men du använder cirka 1 1/2 dl torkade tranbär.
 • GRÄDDFIL – Att byta ut den vegetabiliska oljan mot gräddfil ger en spänstig, fuktig muffins med mindre fett.
 • GLASERAD – istället för streusel-toppen, prova att vispa ihop 3/4 kopp strösocker och 1-2 msk apelsinjuice eller mjölk. Vispa tills den är slät och ringla över muffinsens toppar!
 • KUPPADE TOPPAR – om du vill att dina muffins ska ha en mer kupolformad topp, grädda muffinsen i 425°F under de första 5 minuterna, sänk sedan ugnstemperaturen (medan muffinsen fortfarande är där) till 375°F och fortsätt att grädda ytterligare 13-15 grader minuter.

TILLVERKAR MUFFINS I FÖRE TID

Vi tycker att dessa muffins smakar lika bra, om inte bättre dagen efter… så du kan göra dem en dag i förväg, men jag skulle inte göra så mycket mer än så.

Men mitt favoritsätt att njuta av dessa muffins är goda och varma från ugnen!

LAGRING

Överblivna muffins bör förvaras i rumstemperatur i en lufttät behållare och konsumeras inom 3-4 dagar.

För bästa smak, konsumera inom 1-2 dagar.

FRYSNING

Bakade muffins kan frysas i upp till 3 månader. Lägg muffins på en plåt och frys i 1-2 timmar, lägg sedan frysta muffins i frysbehållare och frys in.

Tina över natten i kylen (eller på bänken i en timme eller så), värm sedan upp till 350°F i 10 minuter eller så för att värma upp dem och ge dem den ”nyssbakade” smaken.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

Följande länkar är affiliate länkar.

The Chunky Chef, LLC är deltagare i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-annonseringsprogram som är utformat för att tillhandahålla ett sätt för webbplatser att tjäna reklamavgifter genom att annonsera och länka till amazon.com. För mer information om detta program och vad det betyder för dig, se min sekretesssida.

 • Muffinspanna – Jag har flera av dessa kastruller och de är jättebra!
 • Blandningsskålar – Jag älskar dessa rostfria skålar med halkfria bottnar och handtag!
 • Cookie Scoop – inte bara för kakor, det här går utmärkt att ösa ner muffinssmeten i fodren.

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 12 muffins

(håll muspekaren över # för att justera)

Dessa tranbärsapelsinmuffins är gjorda med syrliga tranbär, ljust apelsinskal och söt färskpressad apelsinjuice som försiktigt vikas till en tjock och rik klassisk muffinssmet.

KOMBINERA Muffinsingredienser

 • I en mixerskål, tillsätt mjöl, socker, salt, bakpulver och bakpulver och vispa ihop.

 • Till mjölblandningen, tillsätt vegetabilisk olja, ägg och apelsinjuice och vispa tills det blandas.

 • Använd en gummispatel för att vika i apelsinskalet och tranbären.

GÖR TOPPING

 • I en liten skål, lägg till alla toppingsingredienser och skär smöret i blandningen med hjälp av en konditor, två gafflar eller bara fingrarna. När du väl får ärtstora klumpar är du bra.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button