Enkla recept

Traditionella kålrullar – Momsdish

Dessa kålrullar är fyllda med utsökt malet kött, ris och aromater, sedan toppade med en saftig tomatbaserad sås. Det enda sättet att beskriva det är – perfekt!

Det verkar som att varje kock och kultur har sin egen variant av kålrullar. Det här receptet på fyllda kålrullar är en version av vår familjs ukrainska kålrullar, kallade ”halupki” eller ”golubtsi.” Många östeuropeiska länder och människor har sina egna varianter, men detta traditionella recept skickades från min mormor, till mamma och nu till mig. Idag är dessa semlor en stapelvara under våra semestermåltider.

Vad är kålrullar?

Kålrullar är kokta kålblad fyllda med en välsmakande kött- och risblandning, toppade med tomatsås och gräddade i ugnen. De serveras ofta med en klick sval gräddfil för att passa ihop med de salta varma frallorna.

Det är svårt att fastställa det exakta ursprunget för kålrullar; dock uppger vissa källor att maträtten troligen har sitt ursprung i det forntida Mellanöstern (som Israel). Med tiden anammade många olika samhällen sin egen version av rullarna. Vissa varianter är söta och sura, medan andra är mer salta.

Hur man gör kålrullar

Den kanske mest skrämmande delen med att göra kålrullar är rullningen! Var inte rädd, eftersom den här processen faktiskt är ganska enkel och kålbladens robusthet gör det lätt att rulla.

 • Gör fyllningsbasen: Koka riset i en kastrull med saltat vatten tills det är kokt. Fräs morötter och lök i en oljad panna.
 • Blanda ingredienserna till fyllningen: Kyl det kokta riset, morötterna och löken. Kombinera dem sedan med köttfärsen i en stor skål. Tillsätt örter och kryddor och blanda tills det är väl blandat.
 • Koka kålen: Lägg hela kålhuvudet i en stor kastrull med kokande vatten. Koka i 2-3 minuter. Ta bort kålen från vattnet, skär sedan och ta försiktigt bort de yttre kålbladen utan att bryta dem. Fortsätt tills bladen är för små.
 • Ta bort den hårda ryggraden: Skär den hårda ryggen på varje kålblad genom att skära varje blad i två delar.
 • Fyll bladet: Lägg kålbladet i handen, lägg i fyllningen och vik det sedan till en rulle.
 • Tryck på toppen av rullen: Tryck in toppen av rullen i fyllningen för att vika och försegla den.
 • Lägg rullarna i en kastrull: Placera kålrullar tätt med sömmen nedåt i en gjutjärnsgryta eller holländsk ugn, här är vår favorit.
 • Blanda såsen: I en förvärmd stekpanna, sautera lökringarna tills de är gyllenbruna. Häll i gräddfil och tomatsås. Blanda väl.
 • Häll sås över kålen: Häll såsen över kålrullarna. Grädda rullarna i ugnen i 375°F i 45 minuter.
 • Tjäna: Servera de varma rullarna med en klick gräddfil.

Tips från köket

Dessa fyllda kålrullar kommer att bli din nya favoritmåltid med låg kolhydrater. Här kommer tips på hur du får den bästa smaken och konsistensen.

 • Köp den största kålen: Köp den största kålen du ser! Ju större kålhuvud desto större blad, och desto lättare är det att fylla och rulla.
 • Undvik överfyllning: Gör ditt bästa för att undvika att överfylla kålbladet! En stor sked fyllning är sweet spot. Mer och fyllning kommer ut från sidorna.
 • Blanda köttet: Välj vilken köttblandning av nötfärs eller fläskfärs du gillar bäst. För en lättare version, använd mald kalkon eller mald kyckling.
 • Mjuka upp kålen: Se till att koka kålen för att få möra kålblad. Bladen måste vara mjuka för att rulla utan att rivas. Eller frys in hela kålhuvudet. Efter några dagar, tina den och bladen blir tillräckligt mjuka för att fyllas.
 • Använd de små bitarna: När bladen blir för små för att stoppa var för sig, ta två små och överlappa dem med varandra. Fyll och rulla det överlappade bladet. Eller lägg de små bladen i grytan för en godbit av extra kål.

Sätt att tjäna

Kålrullar är ganska mättande på egen hand; men de är också bra tillsammans med en trevlig grönsaksrätt. För en enkel sallad, gör vår klassiska trädgårdssallad. När du vill ha en östeuropeisk inspirerad sallad, gå med en rödbetsvinägrettsallad. Om en hel sallad är för mycket, är marinerade svampar eller sparris med bacon utmärkta alternativ för enstaka vegetabilier. Vilken väg du än går, hoppa inte över gräddfilen på toppen!

Lagring & Återuppvärmning

Kålrullar är en av de där rätterna som nästan garanterar rester. Vi gillar att göra en stor sats och har några till hands under hela veckan.

 • Kylskåp: För att hålla sig fräsch i upp till en vecka, lägg rullarna i en lufttät behållare i kylen.
 • Återuppvärmning: Värm rullarna på nytt i mikrovågsugn eller på en förvärmd stekpanna på medel-låg värme.

Frysmåltid Kålrullar

Om du planerar att frysa kålrullar, förbered dem ända fram till gräddningspunkten. Förvara dem i en Ziploc-påse och ta bort så mycket luft som möjligt för att förhindra brännskador i frysen. När du är redo att äta, lägg dem i en ugnsform, täck dem med sås och grädda enligt instruktionerna.

FAQ

Varför är kålen seg i mina kålrullar?

Kål kan vara seg i kålrullar om den inte var helt kokt och kokt innan fyllningen. Det kan också vara tufft i fläckar om områdena med den tjocka ryggraden inte tas bort före stoppning.

Hur tar jag bort kålblad för kålrullar?

Ta bort kålblad från kålhuvudet genom att ta bort kärnan och dra sedan långsamt tillbaka ett blad i taget.

Är golabki och sarmale olika?

Golabki (polska) eller sarmale (rumänska) är båda typerna av fyllda kålrullar. Golabki använder färska kålblad medan sarmale görs med inlagda kålblad.

Fler fyllda recept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button