Hälsosam livsstil

The Southern Peach Cobbler Recept

Detta enkla recept för södra persika skomakare är en snabb och smakfylld efterrätt gjord med en varm persikafyllning och en smulig skomakarskorpa. Perfekt för en efterrätt eller en helgbrunch.

Persikosäsongen är vanligtvis i full gång under sommaren, men vem säger att en välsmakande persikodessert inte kan avnjutas året runt? Finns det något bättre sätt att använda alla dessa läckra, färska persikor än att göra en klassisk sydländsk persikoskomakare toppad med glass? Jag är glad att dela med mig av det här receptet så att du och din familj kan njuta av det!

Letar du efter en peach crisp istället? Kolla inte vidare! Kolla in vår Easy Peach Crisp!

Vad är en skomakare?

En skomakare är en efterrätt som innehåller stuvad och kryddad frukt (som persikor) toppad med fluffiga, mjölbaserade dumplings eller en kextoppning.

 • Smak: Smaken av persikoskomakare beskrivs bäst som söt och full av karamelliserad persikofyllning.
 • Textur: Konsistensen är en kombination av mjuk tät persikafyllning med en lättare smulig kextoppning.
 • Tid: Förberedelsetiden för persika skomakare är bara 25 minuter, med ytterligare 45 minuter att baka tills den är perfekt.

Visste du? Legenden säger att termen ”skomakare” för denna dessert kom till eftersom kextoppningen liknar den oregelbundna ytan på en kullerstensgata.

Southern Peach Cobbler Video

Hur man gör Southern Peach Cobbler

Southern Peach Cobbler är så enkelt och lätt att du inte behöver hjälp med den här (förlåt, mamma)! Se till att förbereda alla ingredienser först, och tänk på att några specifika ingredienser bör förvaras kalla innan de används i receptet.

 • Gör fyllningen: Kombinera ingredienserna till persikafyllningen och ställ åt sidan.
 • Blanda torra ingredienser: I en separat mixerskål, kombinera mjöl, socker, bakpulver, bakpulver och salt.
 • Skär kallt smör: Riv eller skär i små bitar av kallt smör i mjölblandningen. Kombinera tills det liknar kurssmulor.
 • Blanda i blöta ingredienser: Blanda kärnmjölk med vaniljextrakt. Tillsätt det till mjölblandningen. Rör om för att kombinera, inte övermixa. Det är ok att blandningen är klumpig.
 • Fyll ugnsformen med persikofyllning: Placera persikofyllning på botten av en 9 tums bakform.
 • Lägg på toppingen: Bestryk persikofyllningen med 6-8 skedar av toppingsblandningen. Strö skomakaren med mer socker.
 • Baka: Grädda utan lock tills toppen är gyllenbrun.
 • Tjäna: Servera medan den är varm och bubblig. Kombinera den med lite glass för den himmelska smaken.

Hur man enkelt skalar persikor

Persikor blandas mycket bättre i din skomakare när du tar bort det där extra skinnet. Det finns ett par olika sätt att åstadkomma detta, beroende på hur mogna dina persikor är.

 • Mjuk att beröra: Är dina persikor mjuka? Använd en kniv eller en grönsaksskalare. Huden kommer att lossna utan ansträngning.
 • Fasta persikor: Om dina persikor fortfarande är fasta vid beröring har vi ett hack för dig! Blanchera och chocka dina persikor för att snabbt lossa skalet. Med en kniv skär du ett litet ”X” i varje hel persika. Sänk ner persikorna i en stor kastrull med kokande vatten i 30 sekunder och ta sedan omedelbart ut dem i ett isvattenbad. När den har svalnat lossnar huden lätt med händerna eller med en grönsaksskalare.

Tips du måste känna till

Inget recept är komplett utan några hack. Här är en lista med våra favorittips och tricks för att göra din upplevelse smidigare.

 • Använd konserverade eller frysta persikor: Om du inte har färska persikor till hands, ersätt med konserverade eller frysta varianter. Om du använder konserverade persikor, häll av all juice först. Om du använder frysta persikor, se till att tina och rinna av den extra saften. För mycket juice i skomakaren kan göra den för fuktig och mosig.
 • Skär persikorna i lika stora skivor: När du skär persikor i tunna skivor, skär så jämnt som möjligt för att säkerställa att alla skivor gräddas jämnt i ugnen.
 • Skala färska persikor: Även om skalet på persikan är ätbart med färska persikor, vill du inte ha skalet i din persikoskomakare. När den bakas kan huden bli fibrös och påverka skomakarens konsistens.
 • Använd kallt smör, mjöl och kärnmjölk: När du kombinerar ingredienserna, se till att smöret, mjölet och kärnmjölken är så kalla som möjligt. Lägg mjölet i frysen i ca 10 min innan du börjar med receptet. De kalla ingredienserna hjälper till att göra skomakartoppen flagnande!
 • Överfulla inte toppingen: Lämna utrymme mellan skedarna av toppingsblandningen så att ångan kan komma ut från fyllningen när du bakar. Detta kommer att hjälpa persikorna att karamellisera snarare än att baka till en fuktig, mjuk röra.

Hett tips: Southern Peach Cobbler kräver cirka 4 koppar skivade persikor. Om du bestämmer dig för att använda frysta eller konserverade persikor, se till att du har tillräckligt till hands.

Servering Peach Cobbler

Southern Peach Cobbler kommer att ha den bästa smaken och konsistensen när den serveras färskt ur ugnen. Gör det bättre genom att toppa en skomakare med en skopa eller två av din favoritglass (en kula vaniljglass är en klassiker!) eller en klick vispgrädde. Kombinationen av varm fruktig skomakare med kall uppfriskande glass eller vispad grädde kommer att få dig att komma tillbaka för mer.

Tips för förberedelser, förvaring och uppvärmning

Även om södra persikoskomakare bäst avnjuts direkt, betyder det inte att den inte kan förberedas i förväg och förvaras för njutning senare!

 • Går framåt: Har du ont om tid? Vill du ha en varm efterrätt redo direkt efter middagen? Förbered skomakaren flera timmar i förväg, ställ den i kylen och grädda sedan precis innan servering.
 • Lagring: Ställ överbliven skomakare täckt i kylen i upp till 3 dagar. Observera att persikorna fortsätter att släppa ut fukt när de sitter. Skomakaren kan bli mer mosig för varje dag.

Återuppvärmning: Denna persikoskomakare kan avnjutas kall, men om du vill ha den varm igen, värm i ugnen på 375°F i cirka 20 minuter eller tills den är genomvärmd.

FAQ

Kan jag frysa södra persikoskomakare?

Det är i allmänhet inte en bra idé att frysa persikoskomakare före eller efter bakning. Frysning kan göra frukten blöt och göra skomakaren till mos.

Vad gör jag om min persikoskomakare är för rinnig?

Om din skomakare blir för rinnig, försök att lägga till lite mer majsstärkelse i fyllningen innan du bakar. När den är gräddad kombineras majsstärkelsen, sockret, citronsaften och persikojuicen för att göra såsen tjock. Tillsätt inte för mycket majsstärkelse, annars kan fyllningen bli gummiaktig.

Varför är min persika skomakare mosig?

Persikoskomakaren kan visa sig vara för mosig om det var för mycket vätska eller saft i fyllningen eller om skomakaren är överstekt. Överskottsvätska kan komma från övermogna persikor, eller konserverade/frysta persikor som inte tinade helt och inte var helt dränerade.

Hur vet du när persikoskomakaren är klar?

Persikoskomakaren är klar när det översta kexlagret är gyllenbrunt och persikofyllningen bubblar. Du kan också kontrollera beredskapen med en termometer. När den är klar bör den tjockaste delen av skomakartoppningen nå 200°F.

Hur skiljer sig en skomakare från paj?

En skomakare skiljer sig från en paj främst genom vilken typ av skorpa eller topping som används. Skomakare har en fruktfyllning med en fläckig kextoppning medan pajer har en fruktfyllning mellan en vanligtvis slät bakelseskorpa.

Vad är skillnaden mellan skomakare och crisp?

Den största skillnaden mellan skomakare och crisp ligger i toppingen. En skomakartoppning är fläckig och smakar som ett sött kex, medan en knaprig topping är krispig och gjord med havregryn.

Liknande recept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button