Recept

Stekt lammrack (ört och vitlök)

Denna smakfyllda grillade lammhylla ser och smakar semestervärdig, men är enkel att göra även på en vanlig vardag. Det är det perfekta mångsidiga tillägget till din måltidsrotation.

Vad är stekt lammrack?

Helstekt lammrack är en välsmakande kötträtt gjord av marinerade lammrevben som kort rostas i ugnen. ”Rack of lamm” hänvisar till en del av revben som innehåller lammkött som är mört och mild i smaken.

Helstekt lammrack är en otroligt enkel förrätt att göra, med förberedelser och bakning både väldigt lätt och kort. Merparten av den totala tiden spenderas faktiskt borta från köket medan köttet marineras. Det är en perfekt läcker men ingen krångel förrätt!

Rack of Lamb vs Other Lamb Cuts: Vad är skillnaden?

Det kan vara svårt att se skillnad på olika lammbitar. Lammkött har i allmänhet en robust, välsmakande smak. Den största skillnaden ligger dock i snittens konsistens. Här är en snabb sammanfattning av några av de vanligaste typerna.

 • Lammhylla: Ett rack är den dyraste lammbiten gjord av en del av lammrevben eller lammkotletter. Lammställ är godast när det är snabbt stekt.
 • Ländkotlett: Dessa ”minibiffar” är de mest möra och smakrika lammbitarna. Dessa används vanligtvis vid grillning eller grillning.
 • Lammskuldra: Lammaxel är en söt men seg köttbit. Lammaxlar används vanligtvis för stuvning eller långsam stekning.
 • Lammben: I likhet med axeln är detta snitt också tufft. Den steks ofta på grillen.

Hur man gör stekt lammrack

Helstekt lammrack är galet snabbt och enkelt att göra. Följ dessa steg för att få dig på väg att njuta av en välsmakande tugga av lammställ.

 • Blanda ihop kryddorna: I en medelstor skål, kombinera oljan och kryddorna.
 • Marinera lammstället: Klä alla sidor av lammstativet med kryddblandningen. Täck med plastfolie och marinera i minst 90 minuter.
 • Stek lammet: Förvärm ugnen. Rosta lammstången i en långpanna i cirka tolv minuter eller tills innertemperaturen når önskad form.
 • Vila steken: Ta ut lammet ur ugnen och låt det vila i minst 10-15 minuter. Skiva och njut!

Hett tips: Åtta vitlöksklyftor kan tyckas vara mycket, men de är viktiga för att få den bästa smaken. Om du föredrar, ta bort en del av vitlöken innan du steker.

Att välja rätt lammhylla

Generellt sett är lammkött dyrare jämfört med andra typer av kött, så det är viktigt att välja och köpa den bästa lammhyllan för priset. När du väljer ett lammställ, leta efter kött som är rosa eller rosarött. Mörkrött är ett tecken på äldre kött som är mindre mört.

Lammställ säljs vanligtvis antingen ”franska” eller ”inte franska”. Franska lamm har en del av köttet och fettet skrapat bort från revbenen. Vanligtvis är revbensspjäll något dyrare än icke-franska revbensspjäll. Det är upp till personliga preferenser, men vi föredrar icke-franska lammrevben för det lilla fettet som blir krispigt när det steks.

Rack of Lamb Temperatur & Doneness Guide

Använd den här guiden för att steka ditt lammrack enligt din önskade tillagning. Tänk på att lammet kokar lite mer när det vilar, så ta bort lammet ca 3-4 grader skyggt av önskad temperatur. Använd vår favoritkötttermometer för omedelbara temperaturavläsningar!

 • Medium sällsynt: 125°F
 • Medium: 130°F
 • Medium-brunn: 145°F
 • Bra gjort: 150°F

Tips och tricks för den bästa lammsteken

Lamm kan vara en skrämmande köttbit att tillaga bra, men det finns ingen anledning att oroa sig. Vi har täckt dig med några tekniker som hjälper dig att göra det bästa stekta lammracket – någonsin!

 • Bryn köttet (valfritt): Även om det inte är absolut nödvändigt, stek lammstången i en stekpanna i några minuter precis innan stekning. Detta kommer att skapa en extra krispig och brynt skorpa.
 • Marinera lammet väl: Marinera köttet i minst 90 minuter för bästa infusion av smak.
 • Ändra marinaden: För att skapa en jämnare marinad, blanda färsk rosmarin med vitlök och en matsked olivolja.
 • Stekt på översta gallret: För önskad gyllene färg, rosta lammet på det övre gallret i övre halvan av ugnen.
 • Slå in benen i folie: Förhindra att benen bränns genom att slå in dem i folie innan de steks.
 • Stek (valfritt): Stek lammet i några minuter för en mörkare brun-gyllen färg och lite krispigare skorpa.
 • Vila köttet: Täck köttet med folie och låt köttet vila och svalna i 10-15 minuter innan du skär i det. Detta kommer att hålla lammet saftigt och fuktigt.
 • Krydda efter smak vid servering: Allas smakpreferenser är lite olika. Lägg ut en behållare med flingsalt eller svartpeppar under servering för att ytterligare höja smaken av köttet till individuella preferenser.

Sätt att servera lammstek

Vi skulle inte klandra dig om du åt den här lammstek av sig själv – det är det den där Bra! Men för en fantastisk och väl avrundad måltid, servera den med en sida av grönsaker, kolhydrater och sås. Här är några idéer för att inspirera dig.

Lagrings- och återuppvärmningstekniker

Det är bäst att undvika att frysa stekt lamm eftersom konsistensen och smaken kan ändras avsevärt efter upptining och återuppvärmning. Men om du har rester över, här är våra tips för att på kort sikt bäst lagra och värma upp ditt lamm.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till tre dagar, placera lamm i kylen i en lufttät behållare.
 • Återuppvärmning: För optimal smak, lägg lammet i en täckt ugnsform och värm till önskad temperatur i ugnen vid 375°F. Detta kommer att behålla saften i köttet när det värms upp. Om tiden är kort, täck över och värm upp kylt lamm på 50 % effekt i mikrovågsugnen tills det är genomvärmt.

FAQ

Behöver ett lammrack franska innan det steks?

Det är upp till personliga preferenser att ha ett franskt eller icke-franskt stekt lamm. Icke-franska galler har mer fett som blir krispiga under rostning, medan ett franskt galler har ett lite ”renare” utseende.

Varför är min lammhylla seg?

Helstekt lammstång kan vara seg av flera anledningar. De främsta anledningarna är att den är överkokt eller att den kanske inte vilat ordentligt. Dessutom tenderar äldre lammkött att vara mindre mört än färskt kött.

Är det någon skillnad mellan lammrevben, lammrack och lammkotletter?

Lammkotletter och lammrevben är i princip samma köttbit. Rack of lamm är helt enkelt en hel del av lammkotletter/revben.

Ytterligare lammrecept att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button