Enkla recept

Spatchcock Chicken (Crazy Easy) – Momsdish

Det här receptet på spatchcock-kyckling får en mör, saftig ugnsstekt fågel på bordet på mindre än en timme. Snabbare än att steka en hel fågel och lika gott!

Om du aldrig har provat att spackla en kyckling förut, är det din dag idag! Denna tillagningsmetod får en perfekt stekt kyckling på bordet på en bråkdel av tiden som att baka en hel kyckling. Kort sagt, det är definitionen av idiotsäker. Med bara lite teknik och sammanhang blir du expert på nolltid.

Vad är en Spatchcock Chicken?

Metoden att spetsa en kyckling består av att skära ut kycklingens ryggrad, bryta bröstbenet och lägga ut fågeln platt. Från stekning till grillning minskar denna process avsevärt tillagningstiden genom att öka ytan som värmen kan träffa på en gång. För att sätta detta i perspektiv tar det vanligtvis en helstekt kyckling cirka en och en halv timme att tillaga, medan en spatchcock-kyckling kan ta så lite som 50 minuter.

Spatchcocking är superenkelt, men ett par solida verktyg kommer att överladda processen.

 • Fjäderfäsax – Vassa kökssaxar är viktiga för att enkelt kunna skära ut ryggraden (var varning: den här processen kan vara kräsen om din sax är tråkig).
 • Vass köksknivFör att skära av baksidan av bröstbenet, vill du använda en vass kniv som ger minimal glidning.
 • Stor gjutjärnspanna – En stor, ugnssäker form av gjutjärn som du kan stoppa in kycklingen i halvsnävt gör hela skillnaden när det gäller att behålla fukten.

Spatchcock en kyckling-video

Hur man Spatchcock en kyckling steg-för-steg

För att sätta igång processen, dra ut smöret ur kylen och låt det mjukna i rumstemperatur i cirka 30 minuter.

 • Krydda smöret: Blanda det mjuka smöret med salt, peppar och vitlök i en medelstor skål.
 • Skär ut ryggraden: Använd en kökssax och klipp längs ena sidan av ryggraden. Skiva sedan längs den andra sidan av ryggraden för att frigöra den från kycklingen.
 • Öppna upp kycklingen: Vänd sedan kycklingbröstet nedåt och gör en grund skiva på baksidan av bröstbenet. Vänd tillbaka kycklingen, vänd benen inåt och använd handflatorna för att trycka ner brösten tills kycklingen är tillplattad.
 • Dra i huden: Dra sedan försiktigt bort skinnet från bröstköttet så att du kan stoppa smör under det.
 • Smöra kycklingen: Fördela smörblandningen över hela kycklingen och poppa lite under skinnet.
 • Steka kycklingen: Lägg kycklingen i en ugnsform som är tillräckligt stor så att den kan ligga plant. Stoppa vingarna under kycklingen något och grädda vid 450°F utan lock i cirka 50 minuter.
 • Låt kycklingen vila: Dra ut kycklingen ur ugnen och låt den vila i 10 minuter. Skär och njut!

Rädda ryggraden! Vad du än gör, släng inte ryggraden! Det blir underbar kycklingfond. Om du måste, släng den i en plastpåse och frys in den.

3 proffstips för fantastisk Spatchcock-kyckling

​En handfull tips som hjälper dig att få krispig hud och saftigt kött…

 • Klappa kycklingen torr. Använd hushållspapper för att klappa kycklingen torr från överflödig fukt. Detta kommer att hjälpa huden att bli snygg.
 • Låt smöret mjukna i rumstemperatur. Mjukat smör blir lättare att sprida på kycklingens yta och under huden.
 • Luftkyla kycklingen över natten för super krispig hud. Om du har tid, spritsa kycklingen kvällen innan, strö över den med en rejäl mängd salt och låt den stå utan lock i kylen över natten. Saltet kommer att dra ut överflödig fukt och göra huden löjligt krispig.

Olika kryddor för Spatchcock Chicken

Det finns en miljon och ett olika sätt att krydda spatchcock-kyckling för alla tillfällen. Nedan hittar du ett par olika alternativ att blanda rakt ner i smöret.

 • Örter: Timjan, rosmarin, oregano, basilika, dill
 • Kryddor: Paprika, spiskummin, vitlökspulver,
 • Citrus: Citronskal/citronsaft, limejuice, apelsinjuice

Sätt att servera din kyckling

För en snabb middag med en panna, stek spatchcock-kycklingen tillsammans med potatis, morötter, lök, haricots verts och/eller selleri. Kycklingen passar även utmärkt till en hemgjord caesarsallad eller en rysk rödbetssallad med vitlök. Alternativt kan du strimla kycklingen och använda den till tacos, sallader, kycklingsallad eller enchiladas.

Förvara och frysa Spatchcock Chicken

Spatchcock-kyckling är perfekt för måltidsförberedelser. Här hittar du alla de bästa förvaringstipsen.

 • Lagring: För att ha kycklingen till hands i en vecka, strimla den antingen eller klipp ner den till bröst, trumpinnar, lår och vingar. Lägg sedan över den i en lufttät behållare och ställ in den i kylen.
 • Frysning: För att ha kyckling till hands i upp till 3 månader, strimla den och förvara den i en fryssäker påse. Se till att all luft tas ut, annars bränns den snabbare i frysen.

FAQ

Vad är skillnaden mellan spatchcock och butterfly chicken?

Spatchcock-kyckling är en hel kyckling som har fått ryggraden borttagen och läggs platt, medan fjärilskyckling vanligtvis hänvisar till ett kycklingbröst som har halverats.

Har en spatchcock-kyckling ben?

Ja, spatchcock-kyckling är vanligtvis benbenad. Om du vill kan du ta bort revbenen delvis.

Vilken sida går du på?

Du bör alltid steka spatchcock kyckling med sidan uppåt.

Kan man grilla en spatchcock-kyckling?

Ja, att grilla spatchcock-kyckling är en utmärkt metod. Du kan grilla den över kol eller gas och den kommer att ha en fantastisk rökig smak.

Behöver du steka en spatchcock-kyckling innan du bakar den?

Om du gillar extra krispigt skinn kan du steka kycklingen med skinnsidan nedåt i 5-8 minuter i en panna på medelvärme innan du gräddar den.

Fler läckra proteinrecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button