Användbar information

Snabbrecept för Mac och ost

Det här snabba receptet på mac och ost är definitionen av barnvänlig, sliskig godhet. Tillverkad på 30 minuter kommer du att undra varför du någonsin varit beroende av förpackade varianter.

Hemlagad mac and cheese behöver inte göra ditt kök till ett vetenskapligt experiment. Faktum är att den mest tekniska delen av receptet är att göra ostsåsen, som med lite teknik går ihop perfekt och silkeslen.

Piska upp denna snabba Mac och ost

För att förbereda denna klassiska mac och ost krävs bara 6 hälsosamma ingredienser (såvida du inte väljer att lägga till valfri parmesan för nötighet).

 • Förbered pastan: Koka först pastan i en stor kastrull med vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och ställ åt sidan.
 • Gör Roux: Smält sedan smöret i en djup panna. Tillsätt universalmjölet och vispa det hela tiden tills det börjar lukta nötigt och bubbla.
 • Gör ostsåsen: Vispa långsamt ner mjölken i pannan med mjölblandningen och låt såsen koka i 5 minuter tills den tjocknar i konsistensen. Vispa i dijonsenapen (du kan använda senapspulver i en nypa) och rör ner osten tills såsen är slät och krämig.
 • Lägg i pastan: Rör till sist ner den kokta pastan i ostsåsen. Njut direkt!

Vad är poängen med en roux? Om du har gjort mac and cheese tidigare har du förmodligen stött på ordet ”roux”. Det är bara en fancy term för att kombinera fett (i det här fallet smör) med mjöl för att tjockna såser.

3 praktiska tips för den bästa Macen och osten

Ett par praktiska tips hjälper dig att få den krämigaste mac and cheese på planeten jorden.

 • Håll såsen på medel låg värme. För att förhindra att ostsåsen bränns, håll värmen på medel-låg. Mjöl och mjölk tenderar att vara ganska känsliga för värme, så fortsätt med försiktighet!
 • Koka upp den råa smaken ur mjölet. Mjölet kommer att göra underverk för att tjockna din ostsås, men du bör se till att koka den råa smaken innan du tillsätter mjölken. Du vet att det är klart när det börjar bubbla lite och lukta nötigt.
 • Strimla osten från blocket. Om du kan, välj att strimla din ost direkt från blocket. Varför? Blockost behåller mer fukt och smakintensitet än förstrimlade sorter.

Smakfulla tillägg och varianter

Gör denna mac and cheese till din alldeles egna genom att lägga till dina favoritingredienser.

 • Bacon Mac och ost: Vispa upp lite airfryerbacon eller bakat bacon och skiva det i små bitar och toppa dina makaroner, eller gör denna rökiga bacon mac & cheese.
 • Skinka Mac och ost: Skiva upp din favoritdeliskinka och rör ner den i den färdiga macen och osten.
 • Veggie Mac och ost: För lite färg och en lömsk portion grönsaker, rör i lite ångad broccoli eller ärtor.
 • Kryddig Mac och ost: Lägg i en matsked varm sås till ostsåsen eller en sauterad jalapeno för en skön värmekick.
 • Bakad tomat Mac & ost: Älskar tomater? Häll den tillagade macen och osten i en ugnsform och toppa med skivor av arvstomat och ett rejält stänk av ströbröd i italiensk stil. Grädda täckt med folie i 15 minuter i ugnen och tillbaka i 10 minuter utan lock.

Idéer för servering

Denna mac and cheese kan serveras som tillbehör till ditt favoritprotein. Ett par barnvänliga klassiker inkluderar hemgjorda kycklingnuggets med air fryer eller BBQ-revben. Om du lagar mat för vuxna, välj ribeye-biffar i gjutjärn eller kycklinglår med airfryer.

Förvaring och uppvärmning av Mac och ost

Mac and cheese är ett fantastiskt alternativ för måltidsförberedelser och värmer upp underbart. Hitta alla tips du behöver för att lagra och värma upp här.

 • Lagring: För att ha macen och osten till hands i upp till 5 dagar, förvara den i en lufttät behållare i kylen. Detta kommer att förhindra att nudlarna och osten torkar ut.
 • Återuppvärmning: För att värma upp macen och osten, ställ in den i mikrovågsugnen i ett par minuter eller värm upp den i en medelstor kastrull med lite smör på medelvärme.

FAQ

Vilka ostar passar bra ihop till mac och ost?

Vi gillar skarp cheddarost, men du kan använda vilken riven ost som helst som smälter bra. Monterey jack, colby, gouda, vit cheddar och fontina fungerar utmärkt. Du kan också lägga till en touch av getost eller brie för en mer unik smak.

Är mac and cheese bättre med mjölk eller vatten?

Mac och ost är praktiskt taget bättre med mjölk än vatten. Mjölk ger den där underbara krämigheten och ger mjölet ytterligare ett fett att binda till förutom smör.

Kan du använda tung grädde istället för mjölk i mac and cheese?

Heavy cream är ett bra substitut för mjölk i mac och cheese om du vill ha en ultrakrämig och dekadent sås. För bästa resultat, använd lika delar.

Hur gör man mac and cheese krämig igen?

Om din överblivna mac and cheese har blivit lite torr, tillsätt ett par matskedar mjölk eller tjock grädde för att tunna ut såsen igen. Krydda den efter smak med lite salt för att kompensera för de tillsatta vätskorna.

Vilken typ av nudlar ska du använda till mac and cheese?

Det finns ingen fel nudel att använda för mac och ost. Som sagt, små, formade pasta brukar fungera bäst eftersom de ”håller” på såsen bättre än spagetti eller fettuccinudlar. Ett par bra alternativ inkluderar penne, armbågsmakaroner, rigatoni och skal.

Andra krämiga pastarecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button