Recept

Snabbpotatis- och kålsoppa

Snabbpotatis- och kålsoppa har silkeslen potatispuré, kålband och bacon för en otroligt mättande soppa. En av de rikaste och krämigaste sopporna någonsin, full av rökig smak från baconet!

Instant Pot är inte bara fantastisk för rejäla soppor, utan praktiskt taget alla typer av mat eller rätter! Det är vårt hemliga vapen för det perfekta vita riset, kycklingtacos som smakar som om de har fått puttra hela dagen och de saftigaste hummerstjärtarna!


Tryckkokare Potatis och Kålsoppa

Snabbpotatis- och kålsoppa är en så enkel och mättande rätt. För att skära ner fettet använder vi själva den gaffelmamma potatisen för att tjockna skålen istället för att ladda upp den med grädde. Det du får är en smörig, smakrik potatispuré fylld med bacon och mör kål som får dig att försöka få i dig varenda droppe!

Det är fantastiskt som det är, men vi älskar också att klä ut det. Skräddarsy din skål med dina favoritpålägg! Våra är hackad gräslök och salladslök, mozzarella, krispig lök, krutonger och rostade pinjenötter. Lätt att göra med oändliga variationer, detta en av de bästa sopporna genom tiderna.


Vad behöver du för att göra snabbpotatis- och kålsoppa?

 • Potatisar: Välj mjöliga sådana som Russet och Idaho, eftersom stärkelsen ger en rik och krämig maträtt.
 • Kål: Vi rekommenderar mild och delikat Savoy eller grönkål. Strimla efter att stjälken tagits bort.
 • Strimigt bacon, hackat: Stek, grilla eller fräs dem i ugnen för att hålla nere röran.
 • Aromatik: Färsk lök och vitlök gör buljongen så smakrik!
 • Grönsaker: Morötter och en stav selleri tillför näring och en liten sötma till rätten.
 • Stock: Det är svårt att toppa hemgjord kycklingfond, men en grönsaksfond eller färdiggjord buljong är också bra alternativ!

Hur gör man hemmagjord snabbpotatis- och kålsoppa?

 1. Saute. Hacka alla aromater och grönsaker (vi använder en matberedare för att hacka dem alla på en gång). Använd IP:s Sauté-funktion för att tillaga dem tills de är mjuka, ca 5 minuter. Förutom potatisen.
 2. kock. Häll i buljongen och hälften och hälften, tillsätt potatisen och baconet, ställ in IP på högt tryck i 10 minuter. När det är klart, låt IP-enheten släppa trycket naturligt i cirka 10 minuter, och gör sedan en manuell släppning efter.
 3. Blandning. Använd en stavmixer eller överför satsvis till en traditionell mixer. Pulsera blandningen tills den är så slät eller tjock som du vill. Återgå till IP:n och tryck på Sauté igen.
 4. Tjäna. Häll upp i skålar, strö knaperstekt bacon på toppen och servera varmt.

Receptvarianter och ersättningar:

 • Använd andra typer av kål: Om du inte hittar Savoy kan du också använda Napa. Grönkål fungerar också men skär den verkligen i väldigt tunna band.
 • Tillsätt kött: Hacka lite brynt kycklingbröst och rör i på slutet. Detta fungerar även med skivad rökt korv och tärnad skinka eller kalkon.
 • Krämig: På slutet, rör ner lite grädde och gräddfil för en krämigare finish. Toppa med cheddar för att göra den extra rik!
 • Örter: Tillsätt lite torkad italiensk krydda om du älskar smaken av örter.
 • Inkludera andra grönsaker: Rör ner lite ärtor, majskärnor, svamp, broccoli, spenat, grönkål och andra grönsaker i mixen.

Hur gör man potatis- och kålsoppa i slow cookern?

Crockpot gör detta ännu enklare! Kasta de hackade grönsakerna och spudsen i grytan, följt av buljongen. Koka långsamt på låg (6 till 8 timmar) eller på hög (3 till 4 timmar) före blandning. Rör ner den strimlade Savoyen på slutet, och toppa med hackat knaprigt bacon.

Alternativ för spishäll:

Fräs de hackade spudsen och grönsakerna tillsammans i din gryta. Fortsätt koka med buljongen tills allt är mört och faller isär. Blanda och återgå sedan till grytan. Rör ner Savoyen. När den är mör, servera med bacon på toppen.

Hur tjocknar man potatis- och kålsoppa?

Vi låter spudsarna göra förtjockningen till den här rätten! När de är riktigt möra blandar vi dem tillsammans med de kokta grönsakerna och buljongen för att skapa en rik, tjock och superkrämig soppa.

Är den blandade potatisen inte tillräckligt tjock för dig? Rör gärna ner lite mjölk, grädde, lite gräddfil, eller hälften och hälften om du vill ha en ännu rikare konsistens. Du kan prova att puttra ner det lite till också eller använda lite majsstärkelse.


Hur förvarar och fryser man?

För rester, överför till en lufttät behållare när den är helt kall. Förvara upp till en vecka. För att värma upp, mikrovågsugn tills den är varm.

Eftersom denna inte har någon kräm kommer den inte att delas efter att ha frysts, så den är fantastisk för långtidsförvaring. Överför den avsvalnade skålen i påsar, gärna uppdelade i portioner som serveras en gång. Förvaras om den är fryst i upp till 3 månader. Tina och låt värmas upp i mikrovågsugn tills det är varmt.

Fler sopprecept att prova:

Recepttips:

 • Använd stärkelsehaltiga, smöriga potatisar som Idaho, Russets och Golden Yukon.
 • Om du har en matberedare, använd den för att hacka alla grönsaker och aromater på en gång.
 • För en tjockare konsistens, lämna några potatiskuber intakta.

Snabbpotatis- och kålsoppa

 • På IP:n klickar du på Saute och väljer High. När det står HOT tillsätt olivoljan.

 • När oljan är varm, tillsätt löken och fräs i 3-4 minuter. Tillsätt vitlök, morot, selleri och kål. Tillsätt basilika, oregano och torkade italienska örter. Rör om och fräs i 5-6 minuter eller tills de är mjuka.

 • Tillsätt buljongen, hälften och hälften, 2/3 av det kokta baconet och potatisen. Avbryt Saute-funktionen.

 • Ställ in IP på högt tryck i 10 minuter. När det är klart, låt IP-enheten släppa trycket naturligt i cirka 10 minuter, och gör sedan en manuell släppning efter.

 • Öppna och använd en stavmixer eller överför i omgångar till en traditionell mixer för att jämna soppan.

 • Häll upp i skålar, garnera med resterande bacon ovanpå och servera varm.

Näringsinnehåll


Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button