Dessert recept

Sfenj (marockanska munkar) – Momsdish

Dessa marockanska munkar är lätta, luftiga och så oemotståndliga. Perfekt för en lat söndagsfrukost med en rykande varm kopp kaffe!

Tänk dig själv gå nerför en livlig gata i Marocko. Helt plötsligt kommer en doft så himla i näsan att du måste pausa och se var den kommer ifrån. Vän, det du just luktade är sfenj marockanska munkar. Dessa friterade läckerheter är en underbar avvikelse från din typiska amerikansk munk och en häftklammer i hela maghreb, eller norra, regionen i Afrika.

Vad är Sfenj?

Sfenj är en fritterliknande marockansk munk som är gjord av jäst, klibbig deg, friterad och pudrad med socker. Vanligtvis ser du dem tillverkade på beställning i gathörnen och knutna ihop med ett band av palmblad. Nedan hittar du en sammanfattning av smaken, konsistensen och tiden det tar att göra vår återgivning.

 • Smak: Smaken av sfenj är precis lagom mängd sött. Detta beror på att degen inte är sötad själv och att utsidan är täckt av strösocker.
 • Textur: Konsistensen av sfenj är lätt krispig på utsidan med en lätt, luftig och fluffig mitt. De är som kuddar av dekadens!
 • Tid: Från början till slut tar dessa munkar en och en halv timmes jäsningstid (en 30 minuters höjning och en timslång andra höjning) och ungefär en och en halv timmes förberedelse- och tillagningstid.

Att göra Sfenj marockanska munkar från grunden

Trots sitt snygga utseende kräver dessa munkar bara riktigt grundläggande ingredienser som du förmodligen redan har hängt i ditt skafferi.

 • Gör jästblandningen: Rör först ihop jästen och sockret i en liten skål och låt blandningen stå en stund.
 • Sätt ihop degen: Kombinera sedan saltet med 1 kopp mjöl för alla ändamål i den stora skålen på en elektrisk mixer. Gör med händerna en brunn ungefär lika stor som ett litet ägg i mitten av mjölblandningen. Tillsätt jästblandningen och vispa tills du får en tunn smet. Täck med en duk och låt degen vila i 30 minuter.
 • Tillsätt resten av mjölet: Vispa gradvis i resterande mjöl tills du får en mjuk deg. Knåda degen tills den är elastisk. Täck den med en handduk och låt den sitta i en timme.
 • Dela degbitarna: På en mjölad yta, sträck ut degen till en lång stock och dela den i 20 golfbollstora bitar.
 • Forma munkarna: Stick ett hål i mitten av varje degbit med hjälp av fingret.
 • Stek munkarna: Värm sedan upp oljan i en djup panna och släpp munkarna i en i taget. Stek dem tills de är gyllenbruna. Lyft ur munkarna med ett spett och lägg dem på en plåt med hushållspapper.
 • Kasta munkarna: Till sist, släng munkarna i socker. Njut av!

Praktiska tips och tricks för Sfenj marockanska munkar

Ett par praktiska tips och tricks hjälper dig att göra dessa munkar lika bra som alla erfarna gatuförsäljare.

 • Dela degen i så lika stora bitar som möjligt. För att främja jämn tillagning, försök att göra degbitarna så jämna som möjligt.
 • Överfulla inte den heta oljan. För att förhindra att munkarna fastnar vid varandra i den heta oljan, se till att inte överfulla pannan och ge dem tillräckligt med utrymme däremellan.
 • Släng munkarna i socker medan de fortfarande är varma. Sockret fastnar mycket bättre om det slängs på medan munkarna fortfarande är varma.

Olika pålägg för Sfenj marockanska munkar

Medan sfenj är utsökt ätit vanlig eller med en enkel pudring av socker, kan du piffa upp dem med ett par olika pålägg.

 • Honungsdränkt (supertraditionellt!): När munkarna har kommit ur den heta oljan, doppa dem snabbt i en grund skål med varm honung och låt dem torka på galler.
 • Nutella duggregn: Smält lite Nutella i en skål och ringla över munkarna när de är färska ur oljan.
 • Konserverade körsbär: Servera munkarna med en sida av konserverade, marinerade körsbär för en pop av smak.

Bästa praxis för lagring och uppvärmning

Även om dessa munkar är bäst att äta direkt, här är allt du behöver veta om att hålla dem så färska som möjligt i förvaring.

 • Lagring: För att ha munkarna till hands i upp till 3 dagar, förvara dem i en lufttät behållare eller plastpåse i rumstemperatur.
 • Återuppvärmning: För att värma munkarna, ställ in dem i ugnen tills de är genomvärmda eller genom dem i din airfryerbricka (vår favoritmetod!).

FAQ

Var kommer sfenj ifrån?

Sfenj kommer från norra Afrika, alias maghreb-regionen. Det äts vanligtvis i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Mauretanien.

Kan man frysa sfenj?

Liksom de flesta friterade livsmedel, äts sfenj bäst färska ur fritösoljan och tenderar inte att frysa bra. Vid upptining tappar de sin krispiga konsistens.

Hur långt i förväg kan man göra sfenj-deg?

Du vill bara förbereda sfenj-degen samma dag som du planerar att göra munkarna. Om du låter den stå i kylskåpet i ett par dagar är den benägen att bli hård och vara supersvår att arbeta med.

Vilken värme ska man steka sfenjen i?

Du vill hålla den heta oljan vid cirka 365°F för bästa resultat. Om du blir varmare riskerar du att bränna den ömtåliga degen.

Fler läckra enkla godsaker

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button