Hälsosamma snacks

Rökt ostron med kryddigt misosmör

Dessa rökta ostron med kryddigt misosmör är den perfekta fingermaten för en fest. Med bara 30 minuter kommer denna aptitretare säkerligen att ”wow” dina gäster.

Efter att ha bott i vackra, regniga Seattle så länge, har vi vuxit till att älska färska skaldjur (särskilt laxchowders)! Dessa rökta ostron är en perfekt representation av statens välsmakande skaldjur och mångsidiga kultur. Utan tvekan kommer den unika smaken för detta recept från vit misopasta. Denna lätt söta, fermenterade pasta fungerar som bas för den läckra, smöriga såsen du kommer att ringla över dina rökta ostron. YUM!

Hur man plockar de färskaste ostronen

Det finns ett par saker att titta efter när man ska på jakt efter färska, levande ostron. Ostron finns i alla former och storlekar, men alla goda ostron har samma saker gemensamt.

 • Se till att de är förseglade. För det första vill du se till att dina ostron är helt förseglade och att du inte kan bända upp dem med händerna. Detta säkerställer att all naturlig saltlake försluts inuti skaldjuren! Köp aldrig ostron med öppet skalsåvida de inte öppnar dem precis framför dig.
 • Leta efter rätt form. För det andra vill du leta efter ostron med platta toppar och djupa koppar. En ”djup kopp” betyder att det finns mer plats för kött och saltlake i skalet, vilket vanligtvis lånar ut till ett ostron!
 • Ge dem en lukt. Slutligen kommer färska ostron att lukta som havet – salt och fräscht. Undvik ostron som avger en fiskig och obehaglig lukt.

Hur man förbereder rökta ostron med kryddigt misosmör

Du behöver inte vara en gropboss med en snygg pelletsrökare för att göra detta ostronrecept. Om du har en vanlig kolgrill är du bra att gå!

 • Bygg grillen: Bygg först en koleld i din grill och förvärm den till 450°F.
 • Förbered ostron: Använd sedan en ostronkniv för att dra isär ostronskalen. Släng det översta skalet och lossa ostronköttet med ostronknivens spets.
 • Gör det kryddiga misosmöret: Kombinera det mjuka smöret, miso, sriracha och limejuice i en liten skål.
 • Grill ostronen: Lägg sedan ostronen direkt på grillgallren och grilla dem i cirka 3 minuter. Ta bort ostronen från grillgallret och toppa dem med 1/2 tsk av misosmörblandningen. Lägg tillbaka ostronen på grillen i ytterligare 3 minuter.
 • Garnera de rökta ostronen: Toppa ostron med salladslök och limeklyftor. Njut av!

Experttips för att röka dina egna ostron

Ett par experttips hjälper dig att få de mest restaurangvärdiga rökta ostron som möjligt.

 • Be fisk- och skaldjursdisken att öppna ostronen åt dig. Hoppa över att ta itu med att skaka ostron själv och be fisk- och skaldjursdisken att göra det åt dig. Hej, minimalt med förberedelser!
 • Skrubba ostron med en styv borste under rinnande vatten. För att säkerställa att det inte finns kvardröjande smuts som påverkar smaken på dina ostron, skölj dem väl under kallt vatten med en styv borste och förvara dem i en lufttät behållare i kylen tills de ska grillas.
 • Använd osaltat, rumsvarmt smör. Det finns en bra mängd salt i miso och sriracha, så det finns ingen anledning att överdriva med saltat smör. Att använda rumstempererat smör är också nyckeln eftersom det är mycket lättare att vispa och införliva i din sås!

Ett par idéer för servering

Dessa rökta ostron kan ätas som förrätt, mellanmål eller som huvudrätt med några smakrika sidor. Vi gillar att servera dem på en stor bricka med alla fixin innan grillade ribeyes med krämig potatismos till en klassisk surf n’ turf middag. De passar också utmärkt med en caesarsallad till en lätt lunch.

Notera: Dessa rökta ostron äts bäst direkt och håller sig inte bra i förvaring. Gör bara så många du kan äta på en gång!

FAQ

Hur smakar rökt ostron?

Alla rökta ostron ska ha en mild, rökig smak balanserad med en jordig smak och lite havsvatten. Beroende på vilken typ av smör eller topping du använder kan du höja dessa smaker på vilket sätt som helst.

Är rökt ostron hälsosamt?

Rökt ostron är hälsosamt, kalorisnålt och en utmärkt proteinkälla. Som sagt, de bör ätas med måtta på grund av cancerframkallande ämnen från röken.

Kan man frysa rökt ostron?

Du ska aldrig frysa rökt ostron. De äts alltid bäst färska och tenderar inte att tina bra eller hålla sig fräscha i förvaring.

Hur många rökta ostron ska du tilldela per gäst?

Om du serverar de rökta ostronen som förrätt, tilldela 2-3 per gäst. Om du serverar dem som en förrätt, tillåt 5-6 per gäst.

Kan man röka ostron utan att skaka dem?

Du bör aldrig röka ostron utan att förstöra dem. Skalen är förslutna så tätt att de är nästan lufttäta, vilket gör det omöjligt för röken att komma in och smaksätta skaldjuren.

Fler läckra mellanmål och fingermat att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button