Recept

Recept på helbakad anka (extra enkelt)

Denna välsmakande bakade anka är fylld med mört bovete och bakad tillsammans med en färgglad bukett av morötter, äpplen och selleri. Mör, saftig och oemotståndlig!

Ugnsbakad anka är inte bara en rätt du måste vänta med att äta tills du samlas runt jul- eller tacksägelsebordet. Ungefär som de flesta helstekt kyckling- eller kalkonrecept krävs det bara en solid marinad, lite tålamod och hjälp av en kötttermometer. Det här receptet kommer att lära dig allt du behöver veta om att spika detta svårfångade protein och förvandla det till en upplevelse som smälter i munnen.

Nyckeln till fuktig bakad anka

Det finns flera sätt att göra en helstekt anka fuktig och saftig. I det här receptet vänder vi oss till en beprövad slavisk marinad som alltid fungerar – majonnäs! Det stämmer, du använder en vitlöksmajonnäsmarinad över natten för att möra ankan och låsa in en lätt syrlig smak i köttet.

Det enklaste sättet att göra bakad anka

Att steka en hel anka kräver bara 6 enkla ingredienser och en stadig stekpanna. Så här gör du…

  • Gör marinaden: Blanda majonnäs med vitlökspersiljesalt i en liten skål.
  • Marinera ankan över natten: Gnid in majonnäsen över hela utsidan av ankan och lägg den i långpannan. Täck den med plastfolie eller aluminiumfolie och låt den marinera i kylen över natten.
  • Förbered ankan: Nästa dag fyller du ankans hålrum med det kokta bovetet. Använd en pappershandduk för att torka av majonnäsblandningen från ankan. Sätt ihop de skivade äpplena och de hackade grönsakerna runt fågeln och krydda dem med salt.
  • Baka ankan: Täck långpannan med folie och grädda ankan i ugnen på mitten av gallret i 90 minuter vid 375°F. Ta bort folien med 15 minuters tillagningstid kvar för att göra skinnet knaprigt. Låt ankan vila en stund, skiva den med en vass kniv och njut!

Hett tips: Grönsakerna blir ganska möra efter tillagning och du kan kassera dem eller äta dem om du vill. De är mest där för sina smaker!

5 tips och tricks för perfekt bakad anka

Från vårt kök till ditt, hitta ett par enkla tips som hjälper dig att slå ut din bakade anka ur parken.

  1. Hoppa inte över nattens marinaden. Detta steg är så avgörande. Anka tenderar att luta sig på den hårdare och torrare sidan, så en marinad över natten är nyckeln till att göra den saftig och fuktig.
  2. Ta bort all marinad för krispig hud. Torka av all marinaden noggrant innan du gräddar till anka. Att låta den sitta över natten är mer än tillräckligt och all kvardröjande majonnäs kommer att förhindra att huden blir krispig till sin fulla potential.
  3. Stick in vingspetsarna under benen. För att förhindra att de ömtåliga vingarna bränns, stoppa in dem under benen innan de gräddas.
  4. Använd en köttermometer för att kontrollera att de är genomstekta. Osäker på om ankan är färdiglagad? Sätt in en kötttermometer i den tjockaste delen av bröstet för att säkerställa att den har nått 165°F.
  5. Justera fyllningen. Öka gärna bovetefyllningen med vitlöksklyftor, tranbär, granatäpplekärnor, nyknäckt paprika, timjan eller till och med bacon.

Spara ankfettet! Alla dessa läckra juicer som bildas på botten av stekpannan är flytande guld. Lägg över dem i en burk och ställ in dem i kylen för rostad potatis, ägg och vegetabiliska tillbehör. YUM!

Vad du ska servera tillsammans med din bakade anka

För en snygg middag hemma eller ditt nästa speciella tillfälle, servera din bakade anka tillsammans med air fryer sparris och krämig potatismos. För en fräsch sida, sätt på en bärspenatsallad eller en betorquinoasallad med färska apelsiner (citrus passar så bra med anka!).

FAQ

Ska man tillaga en anka täckt eller utan lock?

Du bör först koka ankan täckt med aluminiumfolie för att titta i juicerna och skydda huden från att torka ut. Med 15 minuter kvar tar du bort folien så att skinnet blir knaprigt och blir gyllenbrunt.

Hur länge ska man låta ankan vila?

Innan du går till ankan med din snidningskniv, ge den 15 minuter att vila i rumstemperatur. Detta hjälper till att låsa in juicerna och göra varje skiva supermör.

Hur lagar man anka så att den inte blir seg?

Nyckeln till att se till att din anka inte är seg är att marinera den över natten och även se till att du bakar den täckt under större delen av tillagningstiden.

Vilken färg ska kokt anka ha?

Mediumkokt anka kommer att vara något rosa på insidan. Om du inte gillar något rosa, koka ankan till 170°F.

Kan man använda en frusen anka?

Jo det kan du. Låt den tina helt i kylen över natten och följ anvisningarna enligt anvisningarna.

Fler köttiga recept att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button