Bakverk recept

Mongoliskt nötkött (Easy One Pan)

Detta mongoliska nötköttsrecept kombinerar tunt skivat och stekt nötkött med en utsökt söt sojabaserad sås. Det kommer säkert att bli en familjefavorit!

Det här inlägget är ett samarbete med Beef. Det är vad som finns till middag. på uppdrag av Beef Checkoff. Jag fick ersättning, men alla åsikter är mina egna.

Vad är mongoliskt nötkött?

Mongoliskt nötkött är en wokad kötträtt som består av tunt skivad nötkött, salladslök och (ibland) andra blandade grönsaker. Nötköttet och grönsakerna är täckta av en brunt socker- och sojabaserad tjock sås som är populär i det asiatiska-amerikanska köket. Mongoliskt nötkött är vanligtvis inte kryddigt jämfört med andra populära kinesisk-amerikanska rätter. Istället har den en härlig söt smak.

Trots ordet ”mongoliskt” i namnet är mongoliskt nötkött faktiskt inte alls mongoliskt. Rätten tros ha sitt ursprung i Taiwan på mongoliska grillrestauranger (som faktiskt inte heller gör äkta mongoliskt kök). Trots detta har populariteten för mongoliskt nötkött minskat över hela världen, särskilt på kinesisk-amerikanska restauranger.

Hur man gör mongoliskt nötkött

Låt oss vara ärliga — suget efter asiatisk-amerikansk mat slår alla oftare än vi inser. Nästa gång du är sugen, vet att detta mongoliska nötkött bara tar 10 minuters förberedelsetid och 15 minuters tillagningstid – det är snabbare än att få kinesisk avhämtning!

 • Skiva nötköttet: Skiva nötköttet mot säden i 1/8 tum tjocka skivor.
 • Gör såsen: I en liten skål, kombinera lågnatriumsojasås, vatten och farinsocker.
 • Stek nötköttet: Belägg nötköttet med majsstärkelse. Förvärm en stekpanna eller panna med olja och stek sedan nötköttet i små omgångar (undvik överbeläggning). Ta bort och ställ åt sidan.
 • Häll i kryddorna: Tillsätt vitlök och ingefära i pannan och koka sedan i ungefär en minut.
 • Häll i såsen: Häll såsen i pannan och låt sjuda.
 • Lägg till nötköttet: Lägg tillbaka nötköttet i pannan, blanda med såsen och låt det puttra i några minuter. Garnera med salladslök och njut!

Hett tips: För en kick av värme, tillsätt röda paprikaflingor till såsen!

Tips från köket

Om du är en erfaren kock av asiatisk-amerikanska förrätter, vet du förmodligen alla tips och tricks för att göra en absolut läcker maträtt! Om inte, vi har dig täckt ändå! Följ dessa tips för att se till att nötköttet i detta enkla mongoliska nötköttsrecept blir mört och exceptionellt gott.

 • Välj en snabblagad nötkött: Ytterfiléstek eller flankstek är de bästa nötköttsbitarna att använda för detta recept. Dyrare möra snitt är också bra; dock håll dig borta från ultratuffa snitt som gryta kött.
 • Frys in nötköttet kort innan det skivas: Frys in nötköttet i cirka 15-20 minuter för att göra det lättare att skära i tunna skivor.
 • Skiva nötköttet tunt, jämnt och mot säden: För mer möra, smakrika och mindre sega tuggor, skiva nötköttet mot säden i jämna, tunna strimlor.
 • Undvik att överfulla pannan: Undvik så mycket som möjligt att överfulla pannan för att säkerställa att nötköttet tillagas jämnt. En stor wok eller stor panna är bra för detta recept. Koka i små omgångar vid behov.
 • Använd färska kryddor: Färskhackad vitlök och ingefära är avgörande för den bästa smaken.
 • Tillsätt fler ingredienser (valfritt): Mongoliskt nötkött innehåller vanligtvis inte grönsaker, men lägg gärna till fler av dina favoritröra grönsaker som skivad röd paprika, broccoli, lök eller salladslök.
 • Stänk i risvinäger (valfritt): För en ljus, syrlig smak, tillsätt en liten skvätt risvinäger till såsen.
 • Garnering: Garnera din maträtt med rostade sesamfrön eller skivad salladslök för fräsch smak och konsistens.

Serverar mongoliskt nötkött

När du funderar på vad du ska servera mongoliskt nötkött med, visualisera vilka andra föremål som kan finnas på en kinesisk restaurangmeny. Nummer ett att gå till är en bädd av ris, kryddiga chilinudlar eller veggie lo mein. Eller servera nötköttet med några vegetariska sidor som rostad broccolini, brysselkål eller ugnsrostade morötter och palsternacka.

Lagring & Återuppvärmning

Mongoliskt nötkött är en fantastisk förrätt att göra i förväg och använda för att laga mat nästa dag eller hela veckan! Följ dessa förvarings- och uppvärmningstips för de godaste resterna varje gång.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till fyra dagar, placera kylt nötkött i en lufttät behållare.
 • Frys: För att lagra i upp till fyra månader, frys in nötköttet i enstaka portioner i fryssäkra behållare. För bästa resultat, tina över natten.
 • Återuppvärmning: Värm kylt nötkött i mikron eller i ugnen tills det är genomvarmt. Lägg nötköttet i en gryta och värm vid 300°F i 10 minuter eller tills det är genomvärmt.

Hett tips: Vid återuppvärmning, tillsätt en skvätt vatten eller buljong till skålen för att förhindra att nötköttet torkar ut.

FAQ

Är mongoliskt nötkött hälsosamt?

Mongoliskt nötkött innehåller en bra portion protein, vilket är bra för en balanserad kost. Rätten kan också ändras för att inkludera fler grönsaker, vilket gör den ännu hälsosammare.

Vad är skillnaden mellan Kung Pao Beef, Beijing Beef och Mongolian Beef?

Kung Pao är gjord med en kryddigare (och sötare) sås jämfört med mongoliskt nötkött, som huvudsakligen bara är sött. Kung Pao innehåller också vanligtvis jordnötter, paprika och lök. Beijing Beef liknar mongoliskt nötkött men tenderar att vara sötare och görs vanligtvis med wokade grönsaker.

Varför är biffen i mitt mongoliska nötkött seg?

Nötkött kan vara segt om det skärs parallellt med säden. För att undvika detta, skär nötköttet över muskelfibrerna. Se också till att skiva steken tunt.

Mer av favoriter

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button