Hälsosam livsstil

Laxkakor (med konserverad lax)

Dessa laxkakor är gjorda med konserverad lax, citronsaft och en mängd enkla skafferihäftklamrar. Du kommer att bli kär i smaken och lättheten hos dessa skaldjursbiffar!

Vad är laxkakor?

Laxkakor, även kända som laxbiffar, är runda biffar gjorda av konserverad lax. Laxen blandas med ägg, ströbröd och majonnäs för fukt och för att hålla ihop biffen medan den steks i en stekpanna. Dessa kakor är otroligt läckra, och det bästa är – de är gjorda med enkla ingredienser som du förmodligen redan har till hands.

Hur man gör laxkakor

Detta laxpattyrecept tar en snabb 15 minuters förberedelsetid. Gör förberedelserna i förväg och spara tillagningen till senare.

 • Fräs löken: Fräs den hackade löken i olivolja på en förvärmd panna tills den är genomskinlig och lätt gyllene.
 • Smula ner laxen: I en stor skål, bryt isär den konserverade laxen i små bitar.
 • Blanda alla ingredienserna: Blanda alla resterande ingredienser med laxen.
 • Forma kakorna: Forma laxkakorna med en skopa eller en sked. Forma till en boll och platta till den lätt.
 • Kock: Förvärm en stor stekpanna till medelvärme och stek varje sida i tre till fyra minuter eller tills den är gyllenbrun. Njut av!

Komma med tips: För att göra framåt, förbered blandningen och kyl i upp till två dagar innan du formar och fräser.

Byten och variationer

Lite variation är alltid bra när det kommer till matlagning. Du vet aldrig när ett litet ingrediensbyte kommer att skicka dessa konserverade laxkakor till toppen av din favoritlista.

Ingrediensersättningar

 • Färska kryddor: Istället för färsk dill eller persilja, använd andra örter som basilika, timjan eller till och med koriander.
 • Ströbröd: Vi gillar att använda pankobrödsmulor, men krossade saltkex fungerar också i ett nafs.
 • Citron juice: Byt ut citronsaften mot limejuice. Det ger fortfarande en citrussmak, men med en annan twist. För ännu mer citrussmak, tillsätt lime eller citronskal!
 • Konserverad lax: Om du har rester av bakad lax, använd den istället för konserverad lax.

Smakvariationer

 • Kryddad: Ge laxkakorna en kick av värme med cayennepeppar eller varm sås.
 • Grönsaksladdade: För att lägga till fler grönsaker till måltiden, tillsätt malda jalapenos, vitlök, röd paprika, lök eller selleri. Var försiktig så att du inte tillsätter för mycket, annars kan biffarna falla isär lättare.
 • Panko-belagd: Gör biffarna extra krispiga på utsidan genom att belägga dem med ännu mer ströbröd.
 • Cajun: Lägg till gammal bukkrydda till laxpannkakor för mer av en cajun-smak. Vid behov, tillsätt extra salt och svartpeppar.
 • Lågkalori: Minska kolhydraterna i kakorna genom att byta ut ströbrödet med ca 1/3 kopp parmesanost. Smaken är något annorlunda, men dina sockernivåer kommer att tacka dig.

Tips från köket

Det är inget knepigt med dessa laxkakor när du har alla nödvändiga tips för att göra en fantastisk patty. Vi delar med oss ​​av våra bästa tips och tricks för att hjälpa dig!

 • Mät med cookie scoop: Gör alla laxkakor i samma storlek med en medelstor kakskopa. Vi föredrar bollar ungefär en och en halv matsked i storlek.
 • Använd benfri konserverad lax: Den konserverade laxen på Costco är perfekt för detta recept. När du använder andra märken, välj konserverad lax i vatten utan ben.
 • Fräs med nonstick panna: Använd en non-stick panna och koka på medelvärme så att kakorna inte bränns. Långsamt och stadigt är nyckeln!

Fyra tips för att förhindra att laxkakor faller isär

Laxkakor har en tendens att falla isär lättare jämfört med andra köttbiffar. Här är de fem bästa sätten att hålla ihop dina laxkakor.

 • Låt laxen rinna av: Låt den konserverade laxen rinna av riktigt bra. Extra vätska gör blandningen vattnig.
 • Flinga laxen: Flinga laxen med en gaffel. Undvik stora bitar av lax i biffarna.
 • Tillsätt ägget: Receptet kräver redan två ägg, men om dina biffar faller isär (särskilt när fler ingredienser läggs till blandningen), lägg till ett extra ägg för att hjälpa till att binda biffarna.
 • Blanda noggrant: Blanda laxblandningen ordentligt. När det inte blandas tillräckligt bra, kommer ingredienserna inte att binda ihop särskilt bra.
 • Undvik att vända för tidigt: Vänta med att vända laxbiffarna tills ett krispigt gyllene lager bildats. Att vända biffarna för tidigt kan göra att biffarna faller isär.

Sätt att tjäna

Laxkakor serveras vanligtvis som förrätt till lunch eller middag, men de kan också vara snacks. Gör en laxburgare genom att lägga kakorna mellan hembakade briochebullar eller salladswraps. Glöm inte att lägga till en sås för att höja smaken! Vi älskar att växla mellan snabb tzatzikisås, 5 minuters tartarsås och sweet chilisås. Om du är en senapsälskare är en tunn spridning av dijonsenap fantastisk!

Om du inte är ett hamburgerfan, servera laxkakorna som pålägg till sallad istället. Vi gillar att bryta biffarna i mindre bitar och servera sallad med ruccola, avokado, tomat och gurk och grönkålsquinoasallad.

Förvaringstips + Återuppvärmning

Laxkakor är ett gott och enkelt proteinfyllt mellanmål eller måltid att ha i några dagar. Se till att kakorna smakar fantastiskt med dessa tips.

Lagring

Det bästa sättet att spara extra laxkakor beror på hur länge du planerar att lagra dem.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till tre dagar, förvara biffarna i en lufttät behållare i kylen.
 • Frys: För att lagra kokta laxkakor i upp till två månader, placera kylda biffar i en lufttät behållare i frysen. För att lagra råa laxkakor i tre månader, forma biffarna och frys sedan in på en plåt. När de är frysta, överför biffarna till en fryssäker behållare eller påse. Separera varje biff med bakplåtspapper. Tina i kylen innan tillagning.

Återuppvärmning

Värm laxbiffarna igen efter hur mycket tid du har, samt önskad krispighet.

 • Stekpanna: För att bibehålla det yttre knaprigt på biffen, värm upp i en oljad stekpanna på spisen.
 • Mikrovågsugn: i en nypa, mikrovågsugn biffarna kort tills de är uppvärmda. Tänk på att mikrovågsbiffar är mjukare (mindre krispiga) jämfört med andra uppvärmningsmetoder.
 • Ugn: För att värma en stor portion laxkakor, värm i ugnen på 400°F i cirka fem minuter.
 • Air Fryer: För en snabb men krispig laxkaka, förvärm airfryern till 375°F i fyra minuter. Undvik att överlappa kakorna i fritöskorgen.

FAQ

Är konserverad lax säker?

Konserverad lax är en säker proteinkälla. Dessutom är lax naturligt lägre i kvicksilver jämfört med annan fisk (färsk och konserverad).

Behöver konserverad lax sköljas?

Det är onödigt att skölja konserverad lax. Vissa recept ber att tömma vätskan för att undvika överskott av fukt, men själva laxen behöver inte sköljas.

Kan jag använda konserverad lax i olja för konserverade laxkakor?

Både olje- eller vattenkonserverad lax kan användas till laxkakor. Vi föredrar konserverad lax i vatten för att bevara mest mängd näringsämnen i laxen. Omega-3-fettsyror tenderar att läcka ut i oljan i oljepackad lax.

Fler recept på konserverad fisk

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button