Recept

Lättrostad vitlökshummus – den chunky kocken

Det här hemlagade receptet för rostad vitlökshummus är krämigt, lätt och SÅ mycket bättre än i butik. Den söta rostade vitlöken ger en djärv utbrott av smak, och att använda konserverade kikärter eliminerar behovet av blötläggning eller skalning, så att du kan doppa dina pitachips eller grönsaker i denna läckra dipp på nolltid!

Det här är en av mina Dopp recept som jag vet att du vill ha till hands!

Har du ett välsmakande mellanmål? För min man och jag är det hummus.

Vi älskar hur krämig och mångsidig den är! Plus att den är fullproppad med protein och andra näringsämnen, så den fyller dig verkligen.

Att göra din egen hummus är väldigt enkelt, och jag lovar att det smakar mycket bättre än allt du kan köpa i butiken.

Och den här rostade vitlöksversionen av hummus är otroligt smakrik!

Att rosta vitlöken förvandlar den skarpa, skarpa råa smaken till ett smörigt, karamelliserat, lite sött mästerverk som passar perfekt med hummusens silkeslena krämighet.

Så låt oss göra ett av mina favoritsnacks genom tiderna!

Detta är bara en översikt; de fullständiga ingredienserna och anvisningarna finns i receptkortet längst ner i det här inlägget.

 1. Rosta vitlök. Det finns flera metoder för att rosta vitlök, så välj din favorit.
 2. Bearbeta kikärter. Ge kikärtorna, tahinin, citronsaften, rosmarin, salt och spiskummin ett bra blixtlås i matberedaren.
 3. Bearbeta vitlök. Pulsera några gånger tills vitlöken är väl blandad med hummusen.
 4. Ström. Med matberedaren igång, häll i olivoljan och vattnet.
 5. Tjäna. Lägg i serveringsskålen och styla/garnera efter önskemål.

Användbart tips!

Normalt sett gillar jag inte att dela med mig av recept som man bara kan göra om man använder en specifik köksmaskin, men det här är ett undantag. För att göra en fantastisk hummus behöver du verkligen antingen en matberedare eller en mixer. Det finns bara inget sätt att få kikärtorna så mosade som de behöver utan en. Tack och lov kan du hitta relativt billiga versioner av båda dessa, både i butiker och online.

Variationer av detta recept

 • Blandare – istället för en matberedare kan du använda en mixer för att göra detta recept.
 • Citron – färsk citronsaft kommer att smaka bäst, men du kan använda på flaska om det är allt du har till hands. Du kan också lägga till lite citronskal om du vill ha en citronsmak på din hummus.
 • Krämigare – vill du ha den absolut slätaste och krämigaste hummusen är det bästa sättet att skala kikärtorna. Skalen lossnar relativt lätt med konserverade kikärter, men det tar lite tid, eftersom det är lite tråkigt.
 • Vatten – mängden vatten varierar från person till person, så använd mängden som vägledning. Mer vatten kommer att ge en tunnare hummus, och mindre vatten kommer att ge en tjockare. För mer smak kan du använda lite av vätskan från burkarna med kikärter istället för vattnet.
 • Rosmarin – om du vill använda torkad rosmarin så kan du det. Du vill bara använda cirka 1/8 – 1/4 tsk eftersom torkade örter är mer koncentrerade än färska.
 • Toppings – vi älskar att servera denna hummus toppad med en klick olivolja, några rostade vitlöksklyftor (eller hackad rostad vitlök), lite färsk persilja och ett stänk mald sumak. Om du inte hittar sumak, rökt eller vanlig paprika, eller cayennepeppar.

FAQ’s

Varför är min hemgjorda hummus inte krämig?

Om du har följt mängderna tahini, citronsaft och olivolja som anges i det här receptet, är det troligt att det bara behöver längre tid i mixern/matberedaren. Att blanda blandningen utöver när den precis är mosad kommer att införliva luft i hummusen (liknande att vispa smörkrämfrosting) och ge dig en otroligt krämig dipp.

Måste man använda tahini när man gör hummus?

För att vara mer autentisk, ja. Tahini är en av huvudingredienserna i hummus. Det är allmänt tillgängligt i stora livsmedelsbutiker, såväl som online-återförsäljare, som t.ex Amazon. Du kan göra detta recept utan det, men det kommer att ha en annan konsistens och smak.

Gör hummus i förväg

Du kan absolut göra det här receptet i förväg!

Jag gillar att göra min minst några timmar innan jag vill servera den. Följ bara förvaringsinstruktionerna nedan.

Lagring

Överbliven hummus bör förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar.

För bästa resultat, lägg lite plastfolie direkt på ytan av hummusen och toppa sedan med behållarens lock.

Min favoritmatberedare!

Du kan använda vilken matberedare eller mixer som helst för detta recept, men jag har haft den här modellen i flera år och älskar den verkligen. Det är lätt att ta isär och rengöra, och den stora kapaciteten gör att jag inte behöver dela upp receptet i mindre omgångar!

Detta recept publicerades ursprungligen i oktober 2015, men har återpublicerats med ytterligare information och nya bilder i september 2023. Receptet förblir oförändrat.

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 4 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

Det här hemlagade receptet för rostad vitlökshummus är krämigt, lätt och SÅ mycket bättre än i butik!

Förbereda

 • Värm ugnen till 400°F och placera ugnsgallret i mitten.

 • Skala det lösa papperet från vitlöken, lämna det täta pappersskalet intakt. Håll ihop hela huvudet; separera inte några kryddnejlika.

 • Använd en vass kniv och skär av den övre 1/2 tum av hela vitlökhuvudet, eller tillräckligt för att avslöja toppen av kryddnejlika.

 • Lägg vitlök på ett ark av folie och ringla de blottade kryddnejlika rikligt med olivolja. Krydda med en strö salt, peppar.

Ta bort kryddnejlika

 • För att ta bort vitlök från pappersklyftorna, pressa bara i rotänden av huvudet, så ska den mjuka vitlöken glida rakt ut. Avsätta.

Bearbeta

 • Tillsätt avrunna kikärter, citronsaft, tahinipasta, rosmarin, salt och spiskummin i en matberedare. Slå av och på matberedaren i ungefär en minut tills den är väldigt slät.

 • Skrapa ner sidorna och tillsätt sedan cirka 3/4 av den rostade vitlöken (lägg resten åt sidan för att finhacka för en garnering). Pulsera tills det är väl blandat.

 • Medan matberedaren är på, häll i 2 msk olivolja.

 • Tillsätt vattnet, börja med ca 2 msk, tillsätt mer lite i taget tills du får en konsistens du är nöjd med. Om din matberedare har förmågan att strömma in vätska medan den körs, gör definitivt det. Annars kan du lägga till lite vatten, bearbeta det, öppna locket, kontrollera konsistensen och gå därifrån. (3 msk ger en något tunnare hummus och 2 msk ger en lite tjockare hummus).

 • Pulsera tills önskad konsistens uppnås.

Tjäna

 • För att servera, lägg hummus i ett fat och använd en sked (eller vad du nu använder som doppare) för att göra en indragen virvel i hummusen, virvlande mot mitten. Ringla olivolja i virveln, toppa sedan med de återstående rostade vitlöksklyftorna (hackad) och ett strö mald sumak och persilja.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

 1. Recept anpassat från Matlagning stilig
 2. Receptet ger cirka 1,5 – 2 koppar, men kan enkelt dubblas om du behöver mer.
 3. Vitlök kan rostas i förväg för att avsevärt minska den tid som behövs för att göra denna hummus.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button