Hälsosam livsstil

Lätt majsgryta (lätt jultillbehör)

Denna enkla majsgryta är ett utsökt recept gjort med sockermajs, majsbrödsblandning, ägg, mjölk, smör och socker. Absolut det perfekta tillbehöret för semestern eller familjemiddagen, gjord med enkla, basingredienser! Dessutom kan du enkelt göra det i förväg.

Perfekt för vilken julmiddag som helst, och så lätt att göra! Den här fyllningen är en klassiker av en anledning, den är utsökt. Vi älskar semestersidor som min Bakad Mac och ost och Klassisk Gröna bönor gryta och det här är en av mina Thanksgiving recept du kommer definitivt att ha i din receptlåda!

MAJSGRYTA

Det är min favorittid på året… Höst/vinter semestersäsong! Halloween, Thanksgiving, jul och nyår, plus att min dotter fyller år på nyårsafton, så det är en dubbelt rolig dag.

Som en älskare av att laga mat och äta är Thanksgiving en av mina favorithelger. Jag älskar samlingen av familj och vänner, kylig luft, känslor av tacksamhet och naturligtvis maten!

För oss är tillbehören lika viktiga som huvudrätten, ibland ännu viktigare. Jag kan göra en måltid av saker som gröna böngryta, sötpotatisgryta eller kanderade jams, potatismos, tranbärssås, rullar, fyllning och naturligtvis majsgrytan/majspuddingen!

Faktum är att min tallrik vanligtvis har en liten mängd kalkon/skinka, och sedan massor av sidor… och de flesta av min familj gör detsamma.

Denna majsgryta är annorlunda än majspuddingen vi brukar göra. Lika gott, bara lite mer suffléliknande. Konsistensen är slät och smaken är söt.

HUR MAN GÖR DENNA ENKLA MAJSKRYTA

 1. Blanda ingredienserna. Inget behov av en mixer eller några snygga verktyg, bara rör ihop dem väl.
 2. Baka. Grädda grytan utan lock under de första 35 minuterna eller så och täck den sedan löst med folie under resten av gräddningstiden.
 3. Häftigt. Låt grytan stå i rumstemperatur i 5-10 minuter innan servering.

YTTERLIGARE MATNINGSTIPS

 • MIXEN – Det här receptet är traditionellt gjort med Jiffy majsbrödsblandning, men du kan ersätta med en lika stor mängd av din favoritmajsbrödsblandning. Martha White, Krusteaz, Famous Dave’s, etc. Om du verkligen inte gillar tanken på att använda en mix kan du antingen kolla in min Mammas berömda majspudding recept (som inte är exakt detsamma, men är från grunden), eller gör din egen mix, med hjälp av detta recept från BrenDid.
 • UTAN ÄGG – Många av recepten där ute för en majsgryta gjord med majsbrödsblandning kräver gräddfil och inga ägg. Det är en bra version också, och om du vill prova det, här är receptet med 5 ingredienser.
   • 8 oz majsbrödsblandning
   • 15 oz burk krämig majs
   • 15 oz burk hel majskärna (avrunnen)
   • 1 kopp gräddfil
   • 1/2 kopp smält smör
   • Kombinera och grädda i en 8×8 ugnsform vid 350°F i 45-50 minuter.
 • GAKTIDS – tänk på att baktiden som anges i receptet är en uppskattning. Allt beror på vilken typ av ugnsform du använder. Större, grundare bakformar, som en 9×13″, tar kortare tid att baka eftersom grytan är tunnare. Mindre, tjockare bakformar, som en 8×8″, kan ta lite längre tid. Du vet att grytan är färdig när den är gyllenbrun och mitten är stel. Jag rekommenderar att du gör det här receptet en gång som en provkörning för att se hur gräddningstiden kommer att bli, innan du gör det för någon stor tillställning.
 • STÖRRE BATCHER – om du gör detta till semestern, kommer du troligen att vilja dubbla eller till och med tredubbla detta recept. Tack och lov, den skalar upp väldigt bra!

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • SMAKLÖS – en av mina favoritsaker att lägga till denna majsgryta är lite god ost. Cheddar, monterey jack, colby jack, mozzarella, är mina favoriter. Den är jättegod i smeten, och strös ovanpå.
 • BACON – ärligt talat, du kan lägga till bacon till nästan vad som helst och göra det ännu godare eller hur? Tillsätt gärna lite smulat knaprigt bacon i smeten, eller bara strö över toppen efter att den är gräddad.
 • Örter – Ibland tycker jag om att bli tjusig och lägga till lite hackad färsk gräslök ovanpå detta majsbröd vid servering. Jag tycker att det tillför lite stor smak till en annars ganska söt maträtt.
 • CHILES – precis som alla fantastiska majsbröd kan du enkelt lägga till lite avrunnen tärnad grön chili, eller en färsk jalapeno du har hackat. Om du gillar en liten kick, vill du prova detta.

TILLVERKAR MAJSKRITA I FÖRE TID

Den här tiden på året är din tid på topp. Mer så när semestern närmar sig eller hur? Om du är som jag vill du göra saker i förväg, och tack och lov är detta ett recept som kan göras i förväg.

Blanda ihop denna gryta och lägg till en smörad ugnsform, täck över och kyl.

När du är redo att baka, låt ugnsformen stå på bänken i 20-25 minuter för att värma upp lite medan ugnen förvärms.

Grädda enligt anvisningarna, lägg till ca 5-10 minuter eftersom grytan blir lite kall.

LAGRING

Överbliven majsgryta bör kylas i en lufttät behållare och konsumeras inom 3-4 dagar.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

Följande länkar är affiliate länkar.

The Chunky Chef, LLC är deltagare i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-annonseringsprogram som är utformat för att tillhandahålla ett sätt för webbplatser att tjäna reklamavgifter genom att annonsera och länka till amazon.com. För mer information om detta program och vad det betyder för dig, se min sekretesssida.

 • Bakform – vilken ugnsform på 2 eller 3 liter som helst duger, men jag gillar den eleganta ovala formen.
 • Blandningsskålar – Jag älskar dessa rostfria skålar med halkfria bottnar och handtag!

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 8 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

Denna enkla majsgryta är absolut den perfekta sidorätten för semestern eller familjemiddagen, och gjord med enkla, basingredienser!

BLANDA INGREDIENSER

 • Tillsätt grädde majs, majskärnor och ägg i en mixerskål och rör om.

 • Rör ner majsbrödsmix, socker, mjölk och smält smör och rör tills det är slätt.

BAKA

 • Häll blandningen i den förberedda ugnsformen. Grädda i 35 minuter, täck sedan löst med folie och fortsätt att grädda ytterligare 15-20 minuter, eller tills de är gyllenbruna och stelnat i mitten.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button