Recept

Lammköttbullar (snabbt och enkelt)

Dessa möra köttbullar är packade med smaklig malet lamm och kryddad örtsmak. De är så bra att du vill ha en frysförvaring till hands att njuta av med ett ögonblicks varsel.

Säg adjö till samma gamla nöt- eller kycklingköttbullar, det finns en ny stjärna i stan! Bakade lammköttbullar tar smaken till nästa nivå och tar bara 35 minuter att baka. De är den perfekta snabba (och ultrasmakfulla) kötträtten!

Hur man gör lammköttbullar

Lammköttbullar är galet enkla att göra. Förbered ingredienserna i förväg och processen är ännu enklare! Här är en snabb översikt innan du börjar rulla.

 • Kombinera alla ingredienser: Börja förvärma ugnen till 425°F och kombinera sedan alla ingredienser i en stor skål.
 • Forma köttbullarna: Forma den malda lammblandningen till små 2 tsk bollportioner. Du kommer att ha cirka 20 individuella köttbullar.
 • Lägg upp köttbullarna på en plåt: Lägg köttbullar på en bakplåtspappersklädd plåt, lämna mellanrum mellan varje köttbulle.
 • Baka: Grädda köttbullar tills de är gyllene och genomstekta på insidan. Njut av!

Hett tips: Att baka dessa köttbullar är nyttigare (och mindre rörigt!), men stek dem gärna på medelhög värme i en stekpanna med olivolja. Om du har en fritös, prova detta kalkonköttbullarrecept.

Köttbullar Ingredienser & Variationer

Detta lammköttbullarrecept använder en blandning av malet lammkött, aromater, kryddor och ett bindemedel. Här är några idéer för att anpassa dina köttbullar genom att ändra eller lägga till nya ingredienser.

 • Ersättande lamm: Om du inte har malet lamm, ersätt lammet med köttfärs eller mald kyckling. Tänk på att smaken kommer att förändras beroende på vilken typ av kött du använder.
 • Justera kryddorna: Dessa köttbullar är vanligtvis gjorda med en kryddblandning av salt, svartpeppar och mald spiskummin. Istället för spiskummin, använd torkad rosmarin eller torkad timjan. För en kryddig kick, tillsätt cayennepeppar eller rödpepparflingor till köttbullarna. För en lite annorlunda örtsmak, använd färsk koriander istället för persilja.
 • Ändra bindemedlet: I det här receptet är ägget det huvudsakliga bindemedlet som används för att hålla ihop köttbullen. Tillsätt eventuellt 1/2 kopp ströbröd (panko är bra) till köttbulleblandningen.

Tips för de bästa lammköttbullarna

Lammköttbullar kan vara otroligt enkla att göra, men vad är ett recept utan några bra hacks för att göra det ännu enklare?

 • Blanda ingredienserna väl: Se till att blanda ingredienserna väldigt väl så att köttbullarna håller ihop när de gräddas.
 • Undvik att hoppa över ägget: Ägget är en viktig del för att säkerställa att köttbullarna binder samman och inte faller sönder.
 • Använd en cookie scoop: För enkel formning och för att göra lika stora köttbullar, använd en cookie-scoop. Här är vårt favorit-kakor-set. (Jag använder den minsta skopan från denna uppsättning.)
 • Blöt dina händer: Blöt händerna med varmt vatten eller olja för enklare att forma köttbullar. Fukten förhindrar att köttet fastnar på dina händer.
 • Finhacka persiljan väl: För att undvika stora bitar av örter i köttbullarna, hacka persiljan i små bitar.

Serveringsförslag

Dessa smakrika köttbullar kan serveras ensamma som förrätt eller kombineras med olika tillbehör för en välsmakande grekisk eller italiensk-inspirerad måltid.

grekisk middag

Italiensk spinn

Om du föredrar en italiensk twist, lägg till köttbullarna i vår 5-minuters marinarasås och servera med hemgjord pasta.

Hett tips: För en snygg aptitretare, servera köttbullar med tandpetare och garnera med lite färsk dill.

Förvaring och uppvärmning av lammköttbullar

Lammköttbullar håller sin smak och mjukhet riktigt bra i förvaring, så gör en stor sats och spara några till en hektisk dag! Här är våra beprövade förslag på hur du bäst förvarar och värmer dina lammköttbullar.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till fyra dagar, lägg bakade köttbullar i en lufttät behållare. Se till att låta köttbullarna svalna innan de förvaras.
 • Frys: För att lagra upp till tre månader, frys kokta köttbullar på en platt bricka. När de är frysta, flytta dem till en fryspåse. Detta hjälper till att undvika att köttbullarna klibbar ihop. För att lagra råa köttbullar, arrangera råa köttbullar på bakplåtspapper och frys in. När fryst, överför till en separat fryspåse.
 • Återuppvärmning: Dessa köttbullar är otroligt lätta att värma. För att värma upp dem från kylen, värm dem helt enkelt till önskad temperatur. Alternativt värm dem i en ugnsform i ugnen. Eller stek köttbullarna i en stekpanna för att få ett lite knaprigt yttre lager.

Förberedelsetips: Grädda de frysta råa köttbullarna direkt från frysen! De kan gräddas vid samma temperatur, men tar lite längre tid än färska köttbullar. Köttbullarna är färdigkokta när de når en innertemperatur på 160°F.

FAQ

Hur gör jag lammköttbullar möra?

För att göra möra lammköttbullar, var noga med att inte blanda köttblandningen för mycket. Att övermixa eller forma köttbullarna för hårt gör köttet mer kompakt, vilket ger en seg konsistens.

Vad är syftet med ägg i lammköttbullar?

Huvudsyftet med ägg i lammköttbullar är att fungera som bindemedel. Ägget hjälper köttbullen att hålla ihop när den bakas istället för att falla isär.

Kan jag lägga ströbröd i mina lammköttbullar?

Brödsmulor kan blandas till lammköttbullar om du väljer; det är dock inte nödvändigt. Vanligtvis används brödsmulor för att absorbera saften från köttet när det tillagas, vilket fångar in dem i köttbullen.

Fler läckra lammrecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button