Dessert recept

Lammgryta recept (video) – söta och salta måltider

Lammgryta är superenkelt att göra och är laddat med rejäla ingredienser. Den irländska grytan tillagas i en panna vilket resulterar i möra lammbitar och en supersmakrik maträtt!

Den här rätten är väldigt lik vår nötgryta. Detta recept är traditionellt för St Patrick’s Day eller påsk. Vi gillar att servera den med broccolisallad, ölbröd eller vitt ris.


Det bästa receptet för lammgryta (irländsk gryta).

Detta är ett super tillfredsställande recept eftersom det är mysigt, rejäl och köttet är supersmakrikt och mört. Vi gör alltid detta Lamm gryta för S:t Paddy’s Day och påsk. Men den är också perfekt att njuta av under kallare dagar för att värma upp själen.

Ingenting slår en varm skål med smakrik gryta som tillagas till perfektion under en lång period. Smakerna är rika och djupa, vilket ger intrycket av att den tillagas i ugnen hela dagen. Om du gillar hemgjorda grytor är detta recept inget mindre än fantastiskt!


En annan anledning att testa den här rätten är att den är ganska enkel och lätt att göra. Förberedelsen tar bara cirka 20 minuter. Du förbereder helt enkelt grönsakerna och skär köttet. Låt dem sedan sjuda i den rika buljongen och grädda i ugnen. Ge det ett försök, och du kommer att se varför detta recept är helt utsökt!


Vilken är den bästa lammbiten till gryta?

De bästa snitten skulle vara axeln eller lammbenet. Dessa snittar passar utmärkt till detta recept och grytor i allmänhet eftersom de är både möra och supersmakrika när de tillagas under en längre period.

Det viktiga att komma ihåg är att klippa bort överflödigt fett från det och skära i mindre bitar innan du sjuder och tillagar köttet.


Hur gör man lammgryta?

 1. Börja med att skära köttet i ca 1 1/5 tums bitar. Du vill skära den i ungefär samma storlek så att den kokar jämnt och jämnt. Krydda sedan lammet och ställ åt sidan.
 2. Stek hackat bacon i en stor holländsk ugnsgryta tills det är gyllenbrunt och fettet släpper. Ta sedan bort baconet ur grytan och ställ åt sidan på en tallrik.
 3. Koka sedan lammet i samma gryta med hjälp av baconfettet. Strö över 1/4 dl mjöl och rör om för att täcka och bryn köttet i cirka 4-5 minuter. De brynts, tagits ur den holländska ugnen och ställs åt sidan.
 4. Fräs tärnad lök med vitlök i ca 2 minuter och häll i vinet. Tillsätt sedan de skivade svamparna i grytan och låt sjuda och koka i cirka 10 minuter. Var noga med att skrapa bort de bruna bitarna från botten av pannan efter att du brynt köttet och löken.
 5. Tillsätt baconet och lammet i grytan tillsammans med buljongen och kryddningen. Rör ner potatis och morötter och låt koka upp. Täck sedan över grytan och överför den till den förvärmda ugnen på 325 grader F.
 6. Grädda i ca 1 timme och 45 minuter till 2 timmar. (Alternativt kan du puttra grytan på spisen, men om du bakar den får du mörare kött). Toppa med färsk persilja och servera varm.

Efter att ha gräddat det i nästan 2 timmar kommer köttet att vara superfuktigt, och smakerna blir rika och läckra!


Receptvariation:

 • Guinness lammgryta – Du kan enkelt ersätta vinet med Guinness-öl. Det är perfekt att fira St Patrick’s day, och även byta upp smakerna lite. Lammet är bräserat i en smakrik Guinness-öl, buljong och örter, vilket resulterar i ett supersmakfullt kött som faller sönder.
 • Marockansk lammgryta: På samma sätt kan du ge den här rätten en twist med marockanska örter, kryddor och smaker. Lägg bara till några torkade frukter och örter, såsom torkade aprikoser, fikon, jäsning och spiskummin i grytan innan du bakar den.

Crockpot lammgryta:

Du kan enkelt göra detta recept i crockpot. Processen är enkel, och smakerna är extraordinära!

Stek bara grönsakerna och bryn köttet först. Överför sedan ingredienserna till Crockpot/SlowCooker och tillsätt buljongen och smaka av.

Ställ sedan in tillagningstiden på LOW i 6 till 8 timmar, eller HÖG i 3-4 timmar. I slutet av tillagningsprocessen, rör i slurryn i grytan genom att vispa 2 msk mjöl med 3 msk kallt vatten. Rör om uppslamningen och koka i ytterligare 10 till 15 minuter tills skålen tjocknar.

Instant Pot Lamm Stew Recept:

 • För att göra det i Instant Pot eller någon annan tryckkokare, börja med att steka köttet med Instant Pot saute-funktionen.
 • När köttet är brynt, tillsätt resten av ingredienserna i Instant Pot. Vispa också buljongen med mjöl och lägg i grytan också.
 • Stäng locket och koka i 30 minuter på högt tryck, följt av 10 minuters naturlig tryckavlastning.
 • Garnera med färsk persilja före servering.

Vad ska man servera med lammgryta?

Detta är en ganska tillfredsställande måltid i sig. Men om du vill kombinera den med andra rätter föreslår vi följande:

Potatismos – servera det helt enkelt över potatismoset.

Ölbröd – Detta är det perfekta komplementet till den här rätten, speciellt om du vill bli helt irländsk!

Bröd- och smörgurka – Servera dem bara tillsammans med grytan. Det är en fin balans mellan söt och syrlig smak, som räcker långt med denna måltid.

Rostade grönsaker – Sparris, bok choy eller blomkål är trevliga tillbehör till det.


Mer komfortsoppor och grytor:

Hur förvaras det?

Det fina med detta recept är att det smakar ännu bättre de följande dagarna. Eftersom smakerna får sitta ihop längre, smälter de samman mer, vilket resulterar i ännu rikare och djupare smaker.

 • Så, förvara gärna rester i en lufttät behållare och kyl i upp till 4 dagar.
 • För att frysa, använd en fryssäker behållare och frigör den i upp till 3 månader.

Recepttips:

 • Även om du kan hoppa över att bryna köttet för att spara tid, rekommenderar jag starkt detta steg. Det gör rätten bättre eftersom den låser in juicer och smaker.
 • Som nämnts ovan kan du också tillaga den på spishällen i cirka 90 minuter. Jag föredrar dock att tillaga den i ugnen på lägre temperatur i ca 2 timmar. Detta resulterar i att köttet faller sönder och blir mört.
 • Du kan också hoppa över mjölet om du vill. Lägg bara till några extra potatisar, eftersom de har naturlig stärkelse. Detta kommer att tjockna såsen naturligt.
 • Rör gärna ner ca 1/2 tsk brunsås i grytan innan servering.
 • Du kan byta ut köttbuljongen mot grönsaker också.
 • Använd dessutom valfritt rött vin som du föredrar. Försök bara använda sådana av god kvalitet eftersom det också kommer att spegla smaken.

Lammgryta recept

 • I en stor, 5qt holländsk ugn, placerad på medelvärme, fräs det hackade baconet tills det får färg. Överför bacon på en stor tallrik med en hålslev och ställ åt sidan.

 • Lägg lammkött i en stor skål, krydda med 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Strö över 1/4 kopp mjöl och rör om för att täcka.

 • Värm ugnen till 350 grader F.

 • Koka lammbitarna i 2 omgångar i det varma baconfettet på medelvärme tills de fått färg. Det tar ca 3-4 min per sida, överför sedan köttet till tallriken med bacon.

 • Lägg tärnad lök i den holländska ugnen och fräs i 2 minuter.

 • dd vitlök och koka ytterligare en minut under konstant omrörning.

 • Tillsätt 1 1/2 dl vin, skrapa botten av grytan med en träslev för att avglasera den.

 • Tillsätt skivad svamp, låt sjuda och koka utan lock i 10 minuter.

 • Tillsätt bacon och lamm i grytan och tillsätt nötbuljongen med resten av ingredienserna, förutom söta ärtor.

 • Se till att potatisen mestadels är nedsänkt i vätska.

 • Krydda med salt och peppar.

 • Koka upp och täck sedan med lock och överför försiktigt till den förvärmda ugnen och tillaga i 1 timme och 45 min.

 • Rör ner de frysta ärtorna under de sista 30 minuterna av tillagningen, smaka av och justera även för salt och peppar.

 • När det är klart ska potatis och lamm vara väldigt möra.

 • Garnera med persilja och färsk rosmarin innan servering.

Näringsinnehåll


Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button