Enkla recept

Kycklingsvampsoppa – Momsrätt

Denna kycklingsvampsoppa är 100% hjärtvärmande. Eftersom den är gjord på torkad svamp kan du njuta av soppan året runt!

Inget lugnar själen som kycklingsoppa. Om du vill expandera utanför gränserna för din typiska kycklingnudlar, leta inte längre. Det är utan krusiduller, lågt i kalorier och gott till sista slurpen. Det som gör det unikt är användningen av torkad svamp. Om du inte riktigt har vågat dig in i den torkade svampens land är du på väg att bli fast. Jag har alltid en behållare till hands så att jag kan njuta av mina favoriter året runt utan att behöva vänta på rätt årstid.

Var kan man hitta torkad svamp? De flesta hälsokostbutiker säljer torkad svamp. Jag har till och med sett dem på Trader Joe’s och Costco. Om du inte kan hitta dem i din lokala livsmedelsbutik, försök gå till en europeisk specialbutik.

Hur man gör kycklingsoppa

Börja processen med att fräsa morötter och lök i en kastrull med olja tills de är mjuka.

 • Bygg soppbasen: Tillsätt vatten i grytan. Skiva sedan kycklingen i lagom stora bitar och lägg dem i grytan. Koka upp vattnet, sänk sedan värmen till medel-låg och låt kycklingen sjuda i 10 minuter.
 • Tillsätt svampen: Blötlägg de torkade svamparna i vatten och lägg dem sedan i soppgrytan. Koka i 10 minuter.
 • Tillsätt potatis och pasta: Lägg sedan i potatisen och pastan och koka i ytterligare 10 minuter.
 • Krydda soppan och njut: Tillsätt den färska dillen och smaka av med salt och peppar. Sänk dig en stor skål, krypa ihop och njut!

Gör soppa i en holländsk ugn! Holländska ugnar är fantastiska för att göra soppa. De behåller massor av värme och fukt, vilket gör dem till den perfekta grytan att puttra soppa i. Behöver du en reco? Jag är besatt av min Staub holländska ugn.

3 tips för att spika kycklingsoppa

 • Skär kycklingen i lika stora bitar. För att främja jämn tillagning, skiva kycklingen i så jämnstora bitar som möjligt.
 • Blötlägg svampen först. Blötlägg alltid torkade svampar innan du lägger dem i någon maträtt du gör. Detta gör dem inte bara fylliga, utan tar också bort alla grus som kan ha fastnat i springorna.
 • Koka soppan på medel-låg värme. Sopptillverkningens kardinalsynd arbetar på hög värme. Soppans smaker har större chans att utvecklas när värmen är låg och långsam.

Olika varianter att experimentera med

Se den här soppan som den perfekta basen för dig att anpassa till dina specifika smaklökar. Nedan hittar du några ingredienser för att inspirera dig.

 • Byt ut kycklingbröstet mot kycklinglår om du föredrar mörkt kött
 • Istället för dill, använd timjan, basilika, oregano eller någon annan av dina favoritörter
 • Använd ris istället pasta om du är glutenfri
 • Lägg till dina favoritgrönsaker som selleri, spenat, vitlök eller morötter (du kan inte gå fel här!)
 • Rör i en kopp tung grädde och en halv pinne smält färskost (ca 4 uns) för krämig kycklingsoppa

Vad passar bra till kycklingsoppa

Det finns inget som är som en kombination av soppa, sallad och bröd, eller hur? För en måltid i kaféstil hemma, kombinera den här soppan med olivolja och örtfocacciabröd smord med smör och caesarsallad. Eller, om du serverar soppan till ett barn, piska ihop en grillad ost med luftfritös så att den kan doppa ner i buljongen.

Förvaring och uppvärmning av kycklingsvampsoppa

Soppa ger alltid goda rester. Varför? När den marineras i sig själv i kylen fortsätter smakerna att utvecklas. För att hålla den fräsch i upp till en vecka, förvara den i en lufttät behållare i kylen. Om nudlarna absorberar en ton av vätskan, vispa helt enkelt upp en snabb sida av kycklingbuljong (vi älskar att använda bättre än buljongreducerad kycklingbas).

FAQ

Vilka svampar passar bäst till denna soppa?

Nästan vilken svamp som helst kommer att fungera bra för detta svampsopprecept. Från cremini-svampar till babybells, du kan inte gå fel.

Kan man använda en annan sorts pasta än änglahår?

Om du inte har änglahår till hands, använd fettuccine, makaroner eller någon annan typ av pasta. Se bara till att läsa anvisningarna på förpackningen så att du lagar den ordentligt.

Kan man använda ett annat protein än kyckling?

Medan kyckling fungerar bäst för detta recept, byt ut magert nötkött om du föredrar det. Chuckstek eller revbensspjäll fungerar utmärkt.

Hur håller man kyckling mör i soppa?

Nyckeln till att hålla kycklingen mör är att använda färsk eller tinad kyckling (inte fryst!) och att hålla värmen låg. Om du tillagar soppan på för hög värme blir kycklingen seg och gummiaktig.

Hur kan du tjockna soppbuljongen?

Tillsätt ett par matskedar mjöl eller majsstärkelse till soppan om du föredrar en tjockare buljong.

Fler läckra soppor att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button