Dessert recept

Kycklingleverpastej – Momsdish

Denna kycklingleverpastej förvandlar kycklinglever, örter, grönsaker och konjak till en rik, krämig pålägg. Det är det bästa tillägget till din charkbräda.

Vad är kycklingleverpastej?

Kycklingleverpastej är en mosad blandning av malt fågel, grönsaker och en kombination av torra kryddor. Den har en len och krämig konsistens med en jordig och köttig smak. Det tar mindre än 30 minuter att förbereda och serveras vid både informella och formella tillfällen.

På franska betyder ”paté” ”klistra in”. Patéer förknippas oftast med det franska köket, men olika versioner av patéer finns runt om i världen. Varje kultur använder en något annorlunda blandning av proteiner, grönsaker och kryddor som oftast finns i varje region.

Nyckelingredienser (och alternativ) för leverpastej

Använd dessa enkla och prisvärda ingredienser för att göra din kycklingleverpastej. Om du inte har testat paté tidigare — du kommer att bli kär i den på nolltid!

  • Kycklinglever: Huvudingrediensen är kycklinglever. Vi älskar kyckling för dess milda smak, men anka, kalkon, fläsk eller nötlever kan också användas för mer variation.
  • Grönsaker: Schalottenlök och vitlök är vanliga grönsaker att lägga till paté, men gul lök eller gräslök fungerar också bra!
  • Örter: Torkad timjan är ett ”måste” för en fantastisk paté. För mer mångfald av örter, tillsätt torkade eller färska örter som dill eller persilja.
  • Krydda: Salt och svartpeppar räcker långt för att smaksätta patén, så anpassa mängden av dessa efter smak. För ännu mer smak, överväg att lägga till kryddor som spiskummin, paprika, rödpepparflingor eller kryddpeppar.
  • Fett: Vårt favoritval för att göra patén krämig är smör, men ister är också ett bra substitut.

Hur man gör kycklingpaté

Kycklingleverpastej är i princip en puré av alla ingredienser, med en liten bit av matlagning inblandad. Följ den här guiden för att få ut det mesta av smakerna och ingredienserna.

  • Smält smöret: Häll smöret i en liten kastrull och koka smöret på låg värme tills det smält och fått lite färg. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
  • Fräs grönsakerna: I en separat stor stekpanna, fräs det extra smöret, schalottenlöken och vitlöken på medelvärme tills schalottenlöken är genomskinlig.
  • Tillsätt kycklinglever: Tillsätt kycklinglever i pannan och stek tills den fått färg på alla sidor. Kycklinglever är färdigkokt vid 165°F.
  • Koka vätskorna: Ta kastrullen från värmen och tillsätt snabbt kryddor och konjak. Återgå till spishällen och koka blandningen på hög värme tills den förvandlas till en sirap. Ta bort från värmen och låt svalna.
  • Blanda blandningen: När blandningen svalnat, mixa blandningen i en mixer eller matberedare tills den är krämig och slät.
  • Toppa med smör: Häll det smälta smöret från den lilla pannan ovanpå patén. Ställ i kyl tills den ska serveras.

Tips från köket

Det är lätt att göra kycklingleverpastej, men följ dessa tips för att göra den till den perfekta patén för ditt bord!

  • Blötlägg kycklingen levander: Blötlägg kycklinglevern i mjölk i ungefär en timme för att få levern att smaka mildare.
  • Välj en blek kycklinglever: När du kan välja, köp blek kycklinglever. De tenderar att ha en mer mjuk, rik smak jämfört med rödfärgade lever.
  • Blanda väl: Blanda ingredienserna väl, om du inte gillar en tjockare paté. Jag använde den här mixern, men om du hellre vill använda en matberedare har den här bra recensioner. Vi gillar vår paté helt slät, så blanda bort!

Servering av kycklingleverpastej

Kycklingleverpastej är en fantastisk aptitretare för alla tillfällen. Det är tillräckligt billigt för att tjäna som mellanmål, men också snyggt nog för en charkuteribräda på semestern. Lägg den släta patén i en liten skål och servera den bredvid en skål med tortillachips, surdegskex eller en tunn skiva rostad fullkornsbaguette eller franskbröd.

Eller servera den som en del av en större charkuteribräda som sprids med airfryerbacon, skivad ost, färsk frukt, äggbitar och/eller crepes.

Använd paté som en typ av smörgåspålägg som i vårt recept på danska inlagda rödbetor och paté smörrebrød, eller på någon annan smörgås du gillar!

Förvaringstips

Leverpastej avnjuts bäst när den är kyld eller i rumstemperatur, men de bästa smakerna utvecklas efter att den har svalnat i minst ett dygn. Förvara den antingen i kylen eller frysen för fortsatt njutning.

  • Kylskåp: För att lagra i upp till två veckor, överför paté i en lufttät burk eller behållare. Täck den sedan med ett tunt lager smält smör. Smöret kommer att ”försluta” patén. Varje gång du doppar i patén, förslut toppen med smör för att fortsätta konservera.
  • Frys: För att lagra i upp till tre månader, lägg patéen i en lufttät och fryssäker behållare. Tina i kylen över natten innan servering.

Serveringstips: Smaken av paté förbättras efter att ha svalnat i några dagar, vilket gör den till en perfekt förrätt!

FAQ

Är kycklingleverpastej bra för dig?

Kycklinglever är känd som en stor källa till näringsämnen som järn, folat och en mängd andra vitaminer och mineraler. Det är också en rik källa till protein, vilket är en viktig del av en balanserad kost.

Varför är min kycklingleverpastej grynig?

Leverpastej kan vara grynig eftersom den inte har blandats tillräckligt bra till en puréstruktur, eller så var levern överkokt. Koka kycklinglever tills alla sidor är lätt brynta och innertemperaturen är 165°F.

Är kycklingleverpastej eller oxleverpastej bättre?

Nötkött och kycklinglever är båda höga i näringsämnen, med nötkött som vanligtvis har en något högre koncentration av näringsämnen. Du kommer dock inte gå fel med någon av dem!

Fler sällsynta recept på fjäderfäkött

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button