Dessert recept

Klassiska gammaldags munkar (gräddfilsmunkar)

Gyllene bruna på utsidan och mjuka och fluffiga på insidan, dessa Old Fashioned Donuts är gjorda med enkla ingredienser och INGEN jäst! Perfekt stekt med skrymslen och vrår för att hålla den söta vaniljglasyren!

Dessa Gammaldags munkar är en så rolig frukostbit och SÅ läckra! Vi älskar frukostar som kan fungera som efterrätt, som min Kaffekakaoch Klibbiga bullar. Det här är en av mina Frukost recept du definitivt vill ha i din samling!

GAMMELDA DONUTS

Ni alla. Jag har varit på diet på sistone, och det finns en sak jag saknar mer än allt annat… munkar. Vilket är galet, för jag åt ärligt talat inte ens munkar så mycket innan jag gick på diet.

Men nu antar jag för att jag inte borde ha dem; Jag vill ha dem. Typ mycket. Jag hör ordet munk, och jag dreglar nästan all Homer Simpson-stil.

Så det här inlägget gör mig vansinnigt sugen på att skriva lol. Men vet du vad? Det är värt det att dela detta recept med er. För att du förtjänar det!

Här kommer den urgamla munkfrågan … är du en jästmunk- eller kakmunkperson? Ärligt talat, jag är i allmänhet en jästmunk-person. Förutom en sort. DETTA snäll.

Gammaldags munkar, eller ibland kallade gräddfilsmunkar, är så perfekt gyllene och krispiga på utsidan, med den fantastiska knäckiga konsistensen … men ändå så mjuka och fluffiga inuti, som en kaka.

Seriöst svårt att motstå!

HUR MAN GÖR GAMMALDA DONUTS

Detta munkrecept kan delas upp i många delar, men det finns två huvudsakliga; göra degen, skära/steka degen. Jag lovar, det är mycket enklare än du tror att det är 🙂 Plus, inga bekymmer om de är lite (eller mycket) rustika till formen, oavsett hur de går in i oljan, kommer du att sluta med några fantastiska smakande munkar !

ATT GÖRA DEGEN

 1. Tillsätt smör, socker och äggulor och grädde tillsammans.
 2. Blanda i gräddfil. Blanda i bakpulver och salt.
 3. Blanda mjöl och majsstärkelse och lägg sedan till blandningen, 1 kopp i taget. Fortsätt tills allt mjöl är slut. Degen blir klibbig.

SKÄRA/STEK DONUTS

 1. Slå in degen i plastfolie och kyl i minst 3 timmar.
 2. Kavla ut degen, skär sedan i munkform, ta bort munkhålet.
 3. Överför munkar, några åt gången, till het frityrolja och stek flera minuter tills de är gyllene och genomstekta.
 4. Överför munkar till kylställ.
 5. Gör glasyr och doppa munkar i glasyr för att täcka.

YTTERLIGARE MATNINGSTIPS

 • CHILLINGEN – Jag vet att det är jobbigt att behöva vänta på att dina nygjorda munkar ska svalna, men det är verkligen nödvändigt i det här receptet. Utan kylning skulle munkdegen bli ALLT för kladdig för att kavlas ut och skäras, och ingredienserna behöver den tiden för att verkligen komma ihop. Den goda nyheten är att du kan hålla degen kall i upp till 3 dagar, så det här receptet kan passa in i ditt schema.
 • MJÖLET – många recept på gammaldags tårtmunkar använder kak- eller bakverksmjöl för att få den där otroligt mjuka konsistensen på insidan av munken. Även om det definitivt fungerar att använda dessa mjöl, är det inte så många som har den typen av mjöl till hands i sitt skafferi – jag vet att jag inte gör det. Så jag utvecklade det här receptet för att använda vanligt allroundmjöl istället, det är därför vi tillsätter majsstärkelsen och bakpulver. Detta efterliknar mjukheten i kakmjölet, samtidigt som du lägger till mycket poff så att du inte får platta munkar.
 • OLJAN – du vill definitivt använda en neutral smaksatt olja här, som en vegetabilisk eller rapsolja. Jordnötsolja är bra för att steka mer salta livsmedel, men jag personligen gillar det inte med godis. Hemligheten med stekning är att hålla oljan relativt konsekvent. Om oljan är för varm kommer munkarna att brännas och bli klibbiga på insidan. Om oljan är för kall blir munkarna supertäta och absorberar för mycket olja. Det enklaste sättet att göra detta är med en godistermometer. De är superbilliga och så ovärderliga.

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • KANELSOCKER – om du inte känner glasyren, eller hellre inte vill göra det, kan du rulla dessa munkar i lite strösocker och mald kanel när de är färska ur oljan.
 • ÄGGTODDY – eftersom vi närmar oss semester om några månader, tänkte jag slänga in den här 😉 Testa att lägga till cirka 1/4 tsk mald muskot i degen och använd äggnöt istället för mjölk i glasyren!
 • PUMPA – Jag har inte testat det här, men jag *tror* att byta ut hälften av gräddfilen mot 3/4 kopp konserverad pumpa och lägga till 1/2 tsk pumpapajkrydda till degen skulle fungera bra. Du kan också lägga till en nypa pumpapajkrydda till glasyren.
 • ALLA MUNKHÅL – om du inte har en munkfräs eller inte vill krångla med att använda två olika storlekar kan du göra alla munkhål! Du skulle definitivt få fler hål ur degen.
 • BARER – ett annat alternativ för att skära den här degen är att skiva den i stångformer. Kavla bara ut din deg till en rektangel eller fyrkant och använd en pizzaskärare, vass kniv eller bänkskrapa för att skiva degen i barformer. Stek ca 1 1/2 – 2 minuter per sida. Naturligtvis beror den här tiden på hur stora du gjorde barerna, ju större de är desto längre behöver de stekas.

TILLVERKAR GAMMELDA DONUTS I FÖRE TID

Jag älskar att göra dessa tårtmunkar, eftersom de faktiskt är tänkta att göras i förväg! Nåväl, åtminstone beredd före tiden.

Degen måste svalna i flera timmar för att verkligen gå ihop och göra de bästa munkarna. Men du kan lämna degen i kylen i upp till 3 dagar!

LAGRING

Överblivna munkar bör förvaras i rumstemperatur i en lufttät behållare och konsumeras inom 2 dagar.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

Följande länkar är affiliate länkar.

The Chunky Chef, LLC är deltagare i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-annonseringsprogram som är utformat för att tillhandahålla ett sätt för webbplatser att tjäna reklamavgifter genom att annonsera och länka till amazon.com. För mer information om detta program och vad det betyder för dig, se min sekretesssida.

 • Donut Cutter – gör det enkelt att skära munkarna!
 • Kavel – Jag älskar de justerbara ringarna på den här kaveln – tar bort alla gissningar för att få rätt tjocklek.
 • Stativ mixer – inte nödvändigt, men gör det så enkelt att blanda dessa.
 • Fry Termometer – billigt, och tar bort alla gissningar för att hålla rätt stektemperatur!
 • Spindel Sil – Jag använder den här varje gång jag steker något, det fungerar så bra att ta bort munkarna från oljan.

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 16 – 18 munkar (plus lika många munkhål)

(håll muspekaren över # för att justera)

Klassiska tårtmunkar gjorda med gräddfil och INGEN jäst!

GÖR DEGEN

 • Tillsätt smör, socker och äggulor i en stor blandningsskål, använd sedan mixern för att kräma tills det är ljusgult.

 • Tillsätt gräddfil och blanda tills det är blandat. Blanda i bakpulver och salt.

 • Till en annan blandningsskål, tillsätt mjöl och majsstärkelse, vispa så att det blandas väl. Tillsätt mjölblandningen, ungefär en kopp i taget, blanda mellan varje tillsats tills det blandas och inga mjölstrimmor finns kvar. Degen blir ganska kladdig.

KYLLA DEGEN

 • Spraya lätt blandningsskålen som hade mjölet i med nonstick matlagningsspray och fodra sedan med plastfolie. Detta för att plastfolien inte ska svettas runt dig i skålen.

 • Lägg över degen till plastfolie och vik överflödigt omslag över toppen av degen. Ställ i kylen i minst 3 timmar (eller upp till 3 dagar).

FÖRBERED FRITPLATSEN

 • Klä en bakplåt med hushållspapper och toppa med ett galler. Ställ åt sidan, på bänken bredvid din spis.

 • Tillsätt olja i en tjockbottnad gryta (en holländsk ugn fungerar utmärkt här) och värm över medelvärme tills den når 365°F.

RULLA OCH KLIPP DONUTS

 • Medan oljan värms upp, mjöla lätt en arbetsyta (jag använder min disk), och vänd ut munkdegen och ta bort plastfolien. Mjöla lätt toppen av degen och kavla ut tills den är cirka 1/2 tum tjock.

 • Använd en munkskärare (eller 3 tums kexskärare och 3/4-1 tum bred (vid basen) rörspets) och klipp ut munkformer. Borsta bort eventuellt överflödigt mjöl från munkarna.

STEK DONUTS

 • Släpp försiktigt munkarna, några åt gången, i den heta oljan. Stek ca 1-2 minuter, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

 • Överför kokta munkar till förberedda galler och kyl.

 • Om du steker munkar hål, behöver de bara steka ungefär en minut per sida. Överför till galler och kyl.

GÖR GLASÄREN/GLASÄR DONUTSNA

 • För att göra glasyren, tillsätt strösocker, mjölk och vanilj i en liten skål och vispa tills den är krämig och slät.

 • Doppa varje munk ungefär halvvägs i glasyren, rotera åt höger och vänster för att täcka. Vänd munken och upprepa med den andra sidan.

 • Återgå till gallret så att glasyren kan stelna.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

 1. Receptet är anpassat och tweaked lite från en gammal kyrkkokbok

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button