Dessert recept

Karamell äppelkaka (smulad toppad)

Denna karamelläppelkaka är den perfekta höstdessert! Perfekt kryddad, med möra äpplen, rik kola, fuktig kaka och en smulig topp! Den smakar som en holländsk äppelpaj, fast i kakform.

Denna Caramel Äppelkaka är en så rolig dessert, och SÅ läcker! Vi älskar höstens desserter, som min Apple Crispoch Kanderade mandlar. Det här är en av mina Efterrätt recept du definitivt vill ha i din samling!

KARAMELL ÄPPELKAKA

Den här tiden på året är förvirrande för mig… det är tekniskt sett fortfarande sommar, och vädret har verkligen inte svalnat… men jag går över till höstläge. Jag blir sugen på soppor och chili, och allt äpple/pumpa!

Tack och lov har min familj inget emot min överseende med allt och allt hösten, så jag hoppas att ni alla inte gör det heller 😉

Även om pumpa verkar få det mesta av höstens kredit, är jag ett stort äpplefan. Äppelpaj, äppelcrisp, karamelläpplen… listan fortsätter.

Denna kola äppelkaka är fuktig och läcker, med en smulig topping som liknar en holländsk äppelpaj. Den går snabbt ihop och använder äppelpajsfyllning för att göra denna efterrätt ännu enklare.

Även om den här kakan har kola i sig älskar jag också att ringla lite rikligt på toppen! Butiksköpt fungerar alldeles utmärkt, men om du känner dig extra dekadent, prova att göra din egen.

HUR MAN GÖR KARAMELL ÄPPELKAKA

 1. Förbered panna/ugn och fyllning. Värm ugnen, smörj formen och hacka äppelpajsfyllningen grovt. Detta gör jag i min matberedare, men du kan använda en kniv om du föredrar det.
 2. Gör toppingen. Använd en konditor för att skära smöret i de torra ingredienserna.
 3. Gör smeten. Vispa ihop de torra ingredienserna (mjöl, socker, bakpulver och kryddor) i en skål. Blanda de blöta ingredienserna (äppelfyllning, gräddfil, äppelmos, vanilj och ägg) i en annan skål. Häll den våta blandningen i det torra och rör om tills inga mjölstrimmor finns kvar.
 4. Montera ihop tårtan. Överför hälften av smeten till den förberedda ugnen, toppa sedan med karamell och resterande smet. Strö över smulig topping.
 5. Baka kakan. Grädda i 35-40 minuter, tills de är genomstekta.
 6. Kyl och servera. Kyl kakan på galler, servera sedan toppad med ytterligare kolasås och/eller mer äppelpajsfyllning.

YTTERLIGARE BAKTIPS

 • RUMSTEMP INGREDIENSER – för bästa resultat när du bakar den här kakan bör dina kalla ingredienser (som smör och ägg) vara i rumstemperatur så att de kan blandas helt in i smeten. Förutom smöret till den smuliga toppingen ska det vara KALLT.
 • ANVÄND RIKTIGT SMÖR – det är inte dags att använda matfett eller margarin. De fungerar annorlunda i bakrecept, och det här receptet testades endast med riktigt smör.
 • ANVÄND FÄRSKA INGREDIENSER – några av dessa är uppenbara, som att använda ej utgångna ägg, men visste du att användning av äldre bakpulver/bakpulver kan påverka hur dina kakor bakas? Med tiden förlorar jäsmedel (vilket är vad bakpulver och pulver är) sin effektivitet och kommer inte att ge dina kakor så vackert mjuk konsistens.

Om du är osäker på om din bakpulver eller bakpulver fortfarande är bra, släpp en nypa i lite hett vatten. Om det fräser är det fortfarande gott! Om inte, är du i behov av några nya ingredienser.

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • MER SMULTÅKARTÅKLIG TOPPING – om du föredrar en mer smulkaka typ av topping, med stora bitar streusel, kan du definitivt göra det här! Nedan i avsnittet med receptanteckningar nedan ska jag detaljera ingredienserna och instruktionerna för det.
 • FÄRSKA ÄPPLEN – Jag har bara testat det här receptet med äppelpajsfyllning, men om du verkligen vill använda färska äpplen, skulle jag gissa att du skulle behöva cirka 2 1/2 koppar tärnade äpplen, och du skulle vilja lägga till en några matskedar socker till dem, tillsammans med en nypa kanel för att efterlikna smakerna av äppelpajfyllningen. Du vill också lägga till ytterligare 1/4 kopp äppelmos för att ta hänsyn till fukten i fyllningen.
 • HEMMALD KARAMELLSÅS – normalt använder jag butiksköpt kolasås för enkelhetens skull, men om du har lite extra tid måste du prova min brynt smör saltad kolasås. Det är inte av den här världen!
 • OLJA – om du ville ersätta äppelmos med en neutral smaksatt olja (som grönsaker eller raps) skulle det fungera utmärkt.
 • TOPPALTERNATIV – uppenbarligen är karamell ett utmärkt val, men det är vissa också bourbon vaniljglass!

ATT GÖRA EN ÄPPELKAKA I FÖRE TID

Som de flesta kakor smakar den här äppelkakan definitivt bäst när den njuts den dagen du bakade den. Men eftersom äpplena hjälper till att hålla den fuktig kan den fortfarande avnjutas nästa dag, så om du är tidspressad kan du göra den kvällen innan.

LAGRING

Överbliven kaka bör förvaras i rumstemperatur i en lufttät behållare och konsumeras inom 3 dagar. Den kan också kylas och håller i upp till 5 dagar på så sätt.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

Följande länkar är affiliate länkar.

The Chunky Chef, LLC är deltagare i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-annonseringsprogram som är utformat för att tillhandahålla ett sätt för webbplatser att tjäna reklamavgifter genom att annonsera och länka till amazon.com. För mer information om detta program och vad det betyder för dig, se min sekretesssida.

 • Bakform – Jag har haft flera av dessa kakformar i flera år och de ser fortfarande helt nya ut… så lätta att rengöra och de håller!
 • Konditorivaror – inte en nödvändighet, eftersom man kan använda alternativa metoder att arbeta in smöret i, men denna konditorivaror håller bra och gör jobbet så mycket enklare!

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 8 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

Denna kola äppelkaka är den perfekta höstdessert!

 • Värm ugnen till 375°F. Spraya lätt en 9 tums rund bakpanna med matlagningsspray och ställ åt sidan.

 • Tillsätt äppelpajsfyllningen i matberedaren och mixa bara några gånger tills äpplena är grovt hackade. Avsätta.

GÖR DEN SMULLIGA TOPPEN

 • Tillsätt smulingredienser (smör, farinsocker, mjöl och kanel) i en mixerskål och använd en konditorivaror (eller två gafflar, eller fingrarna) för att skära smöret i de andra ingredienserna tills blandningen liknar en våt sandig konsistens. Avsätta.

GÖR TÅKSMETEN

 • I en stor skål, vispa ihop mjöl, socker, bakpulver, bakpulver, salt och kanel.

 • Blanda äppelpajsfyllningen, gräddfil, äppelmos, vanilj och ägg i en separat skål. Häll den våta blandningen i det torra och rör om tills det inte finns några torra fläckar.

MONTERA OCH BAKA

 • Häll hälften av smeten i pannan och jämna ut den till ett jämnt lager.

 • Toppa med kolasås, toppa sedan med resterande kaksmet och jämna ut den till ett jämnt lager igen.

 • Strö toppen med förberedd smulig topping och grädda 35-40 minuter tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

STREUSEL TOPPING

 • 1 kopp plus 2 msk allroundmjöl
 • 1/3 kopp ljust farinsocker, packat
 • 1/3 kopp strösocker
 • 1/2 tsk mald kanel
 • 1/4 tsk kosher salt
 • 1/2 kopp osaltat smör, smält
 1. I en bunke, vispa ihop farinsocker, strösocker, kanel och salt. Häll i smält smör och vispa ihop.

 2. Tillsätt långsamt mjöl och blanda med träslev eller en gummispatel tills inga mjölstrimmor finns kvar.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button