Hälsosam livsstil

Italiensk pizzarecept – Momsdish

Pizzeller är lätta och krispiga kakor gjorda av mjöl, ägg, smör och socker. Dessa beroendeframkallande godsaker har uppskattats av generationer av italienare – ge dem ett försök!

Vad är Pizzelle?

Pizzeller är traditionella italienska rånliknande kakor med en krispig konsistens och söt smak. De är oftast smaksatta med anis (ett frö med svart lakritssmak), men vanilj- eller mandelsmak är också vanligt. Dessa rån tillagas med en speciell pizzellmaskin som plattar ut degen till en tunn knaprig runda. Det varma järnet trycker vanligtvis en vacker design på kakorna.

Namnet pizzelle kommer från det italienska ordet ”pizze”, som betyder rund eller platt. Ordet ”pizzelle” betyder bokstavligen ”små rundor” eller ”små pizzor.” Pizzeller tros vara de äldsta kakorna i världen, med ursprung från södra centrala Italien på 700-talet. Än idag är de en av de mest populära italienska kakorna, som främst avnjuts kring jul eller påsk. Bröllopsdessertbord i Italien har ofta pizzeller, eftersom de är visuellt tilltalande men kräver minimal ansträngning att göra.

Vår koppling till Pizzelle

Det här receptet är väldigt sentimentalt för oss, eftersom det väcker de mest speciella minnen från vår ”italienska mormor”. När vi först kom till USA hade vi en hyresvärd som var en italiensk invandrare. Hon var den sötaste damen, och vi kallade henne kärleksfullt vår andra mormor på grund av hennes gästfrihet och vänliga hjärta. Varje gång vi besökte henne gjorde hon pizzelkakor åt oss.

Vi har älskat pizzeller sedan dess. I flera år vägrade jag att göra dem för att de är så farligt goda! Jag visste att jag inte skulle kunna motstå att sluka en hel sats när jag fick tag i en.

Hur man gör pizza

Det kan verka skrämmande att försöka göra dessa intrikat designade kakor, men pizzelljärnet gör det mesta av jobbet. Allt du behöver göra är att blanda ihop smeten och bli bekväm med att använda strykjärnet.

 • Förvärm pizzelljärnet: Slå på pizzelljärnet och förvärm det.
 • Gör smeten: Vispa ihop ägg och socker tills det blir ljust och fluffigt, tillsätt sedan smör och vanilj. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Vänd ner dem i äggblandningen tills smeten är slät.
 • Koka pizzellen: Häll ungefär en matsked smet på det varma järnet. Koka i ungefär en minut, eller tills kakan är gyllenbrun.
 • Tjäna: Ta bort pizzellen från järnet och njut!

Hur man använder ett pizzeljärn

Ett pizzeljärn används som en våffelbryggare. Förvärm strykjärnet tills indikatorlampan släcks. Häll ungefär en matsked smet i mittcirkeln och stäng sedan locket. Koka i ungefär en minut, eller tills indikatorlampan tänds igen. Öppna locket och ta bort pizzellen med en gaffel eller spatel. Om kakorna fastnar, smörj järnet med lite matlagningsspray.

Smakvariationer

Pizzeller skryta med en obegränsad mängd smakvariationer. Anpassa dessa kakor efter eget tycke genom att lägga till eller ersätta dessa ingredienser.

 • Anis: Tillsätt 2-3 droppar anisextrakt i smeten för toner av söt lakrits. Var försiktig, eftersom anismaken är väldigt stark. Börja långsamt, öka sedan mängden extrakt efter smak.
 • Choklad: Minska mängden mjöl till 1 3/4 koppar. Tillsätt 1/4 kopp kakaopulver till smeten för en rik kakaosmak.
 • Amaretto: Om du gillar amarettos mandel/körsbärssmak, utelämna vaniljextraktet och tillsätt 2-3 matskedar amarettolikör i smeten.
 • Citron: För citrusälskare, utelämna vaniljextraktet och tillsätt skalet av en citron i smeten. Prova en droppe citronextrakt om du vill ha en mer potent citronsmak.
 • Orange: Uteslut vaniljextraktet och tillsätt 1 msk apelsinskal, tillsammans med en droppe apelsinextrakt för att förstärka den ljusa, fräscha smaken.
 • Mandel: För en klick nötig smak, utelämna vaniljextraktet och tillsätt 1/4 tsk mandelextrakt till smeten.

Tips för den krispigaste pizzan

Att skapa den perfekta pizzellen är förbluffande enkelt när du följer dessa tips. Om de första pizzlarna inte blir bra, ge dig själv lite nåd – du kommer att bli ett proffs på nolltid.

 • Gör en tjock smet. Det är avgörande att ha rätt smetkonsistens för att göra krispiga pizzeller. Precis som pannkakor kommer en pizzellsmet som är för tunn att ge täta och sega kakor. Smeten ska vara tillräckligt tjock för att hålla formen när den tas upp med en sked.
 • Experimentera med mängden smet när du lagar mat. Varje pizzelljärn är olika. Lek med mängden smet tills du hittar din önskade kakstorlek.
 • Ha en form redo för att forma pizzellen. Om du formar pizzellen, agera snabbt för att få den perfekta formen för cannoliskal eller kottar. Kakorna är mest böjliga direkt från järnet, så överför dem omedelbart till en cylindrisk form (som ringrör eller glas) när de är klara.
 • Låt kakorna svalna helt på galler. Pizzellerna blir knapriga när de svalnar, så oroa dig inte om de verkar mjuka direkt från järnet. Undvik att överföra pizzeller till en förvaringsbehållare innan de är helt svala, eftersom extra fukt och instängd värme orsakar fuktiga kakor.

Sätt att tjäna

Pizzeller är otroligt mångsidiga kakor, avnjuts enkla eller fyllda. Pudra kakorna med strösocker för det mest klassiska utseendet och servera med kaffe eller te. För en mer överseende upplevelse, bred Nutella, hallonsylt, aprikossylt, jordgubbssylt, jordnötssmör eller till och med pudding på kakorna. Pizzeller är också läckra med glass – lägg helt enkelt en kula glass på en kaka och tryck sedan försiktigt ned med en annan kaka ovanpå för att bilda en smörgås.

Ett annat populärt sätt att servera pizzeller är att fylla dem. Forma de varma kakorna till strutar eller skal och fyll med choklad- eller vaniljcannoli-grädde, glass eller vaniljsås för en härlig behandling.

Hur man förvarar pizza

Pizzeller avnjuts bäst direkt eller samma dag. Om du har överblivna kakor, följ dessa instruktioner för bästa resultat.

 • Rumstemperatur: Förvaring i rumstemperatur är idealisk för pizzeller eftersom det bäst bevarar deras krispighet och smak. För att lagra i upp till två veckor, stapla de kylda kakorna, överför dem sedan till en lufttät påse eller behållare och låt dem stå på ett torrt utrymme borta från solljus. Lägg en bit bröd i förvaringsbehållaren för att absorbera överflödig fukt.
 • Kylskåp: För att lagra i upp till en vecka, förvara kakorna i en lufttät påse eller behållare i kylen. Ta dem till rumstemperatur innan de värms upp och serveras. Det rekommenderas inte att förvara pizzeller längre än en vecka i kylen för att på bästa sätt behålla sin krispiga konsistens.
 • Frys: Frys in kokt pizzel i upp till två månader i en fryssäker påse eller behållare. Slå in de enskilda kakorna i plastfolie för att bevara konsistensen och smaken. Tina på bänken och fräscha upp krispigheten i ugnen innan servering (enligt anvisningarna nedan).

Hett tips: Se till att pizzellen är helt sval innan den förvaras. Resterande värme äventyrar kakornas krispighet och gör dem blöta.

Hur man gör pizzan krispig igen

Pizzellens lätta krispighet försämras med tiden, men allt som krävs är ett par minuter i ugnen för att återställa deras fantastiska konsistens. Lägg pizzellen på en plåt i ett enda lager och grädda i cirka två minuter vid 350℉. Om du har mer tid, förvärm ugnen till 300℉, stäng sedan av den och låt kakorna torka upp till en timme inuti.

FAQ

Är pizzeller mjuka eller krispiga?

Pizzellerna är mjuka och följsamma direkt från järnet, men de blir knapriga när de svalnar.

Var kan jag få tag i ett pizzeljärn?

Det finns många varianter av pizzelljärn på Amazon. Om du föredrar att handla i butik, gå till Home Goods för en rökdeal på pizzelljärn. Target och Home Depot säljer också dessa apparater.

Hur smakar pizzeller?

Smaken på pizzeller beror till stor del på vilken typ av arom som används. Om inga extrakt tillsätts smakar de vanliga kakorna äggigt och sött.

Fler italienska desserter

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button