Användbar information

Italiensk fylld paprika – Momsdish

Dessa paprika är laddade med krämig orzo, pastasås och nötfärs, sedan toppad med smält ost för den perfekta vardagsmiddagen. Låt oss börja fylla!

Vad är fylld paprika?

Fylld paprika (även kallad pimientos rellenos) är en traditionell spansk maträtt som består av halverad paprika fylld huvudsakligen med ris, kött och tomatsås. Nästan alla kök i världen har anpassat denna maträtt på sitt eget sätt.

I den här italienska fyllda paprikaversionen urholkas först paprikan, fylls med en fyllning och bakas sedan tills den är mjuk. En blandning av mozzarella och parmesanost och marinarasås ger den klassiska italienska smaken. Paprikorna förkokas ibland innan de fylls, beroende på kockens preferenser. Fylld paprika är en enkel och läcker måltid för alla tider på dagen.

Hur man gör italiensk fylld paprika

Det här receptet är så enkelt, vem som helst kan göra det! Koka fyllningen, fyll i paprikan och grädda – det är allt som krävs för att sätta middagen på bordet.

 • Förbered paprikan: Dela varje paprika på mitten vertikalt genom mitten av stjälken. Ta bort fröna och ställ åt sidan. Använd en vass kniv när du skivar paprika, här är vårt favoritset!
 • Koka fyllningen: Koka orzo och ställ åt sidan. Fräs löken tills den är genomskinlig, tillsätt sedan nötköttet och stek tills den fått färg. Tillsätt pastasås, orzo och riven ost. Rör om tills det är väl blandat och smaka av med salt och peppar.
 • Fyll i paprikan: Häll fyllningen i varje paprikahalva. Toppa med mozzarellaskivor.
 • Baka de fyllda paprikorna: Lägg paprikorna i en ugnsform och täck med folie. Grädda i 400°F i cirka 30 minuter. Njut av!

Notera: Koka upp paprikan innan du fyller på för en mjukare konsistens. Koka upp en kastrull med vatten och koka paprikan i 3-5 minuter. Om du gillar mer crunch (det gör vi!), fyll paprikan råa.

Att välja rätt paprika: Håll utkik efter detta!

Den viktigaste komponenten för att göra fylld paprika är att välja frisk paprika. Paprika är det perfekta valet eftersom de är tillräckligt stora för att rymma en stor mängd fyllning och de har en mild smak.

 • Goda tecken: Leta efter stora paprika med en ljus färg, fast konsistens och gröna stjälkar. Paprikan ska kännas tung.
 • Dåliga tecken: Undvik paprika med blåmärken eller skrumpna skal, eftersom det tyder på sämre kvalitet.
 • Färg: Undrar vilken färg du ska välja? Vi älskar röd paprika eftersom de är sötast. Gul och orange paprika följer tätt efter, medan grön paprika tenderar att vara lite bitter.

Hett tips: För en paprikaersättning, använd poblano paprika. De är köttiga, lite kryddiga och kan hålla en fyllning. Undvik att använda italiensk paprika eftersom de är ganska små, kurviga och inte skarpa.

Smakvariationer

Fyllda paprika är otroligt anpassningsbara. Byt till protein, kolhydrater, ost eller kryddor för att passa dina önskemål.

 • Protein: Istället för köttfärs, använd mald kyckling eller mald kalkon för ett magrare (men fortfarande utsökt) protein. Eller fortsätt med det italienska temat och använd italiensk korv för ännu mer smak. Letar du efter vegetariska alternativ? Bönor är en stor källa till protein.
 • Kolhydrater: Byt ut orzon med basmatiris, bulgurvete eller quinoa för en annan konsistens.
 • Ost: Prova Manchego ost för en spansk stil, eller spela det säkert med Monterey Jack för en mild smak. Pepperjack, cheddar och queso blanco är läckra Tex-Mex-alternativ.
 • Krydda: Blanda italiensk krydda i fyllningen för mer italiensk smak. Tillsätt ett stänk av rödpepparflingor för en kryddig kick. Om du älskar färsk vitlök, fräs några hackade kryddnejlika tillsammans med löken.
 • Örter: Örter är också ett fantastiskt och hälsosamt tillskott – lägg till en skvätt färsk basilika, persilja eller koriander för fräsch smak.

Tips för de bästa fyllda paprikorna

Undrar du hur man gör de saftigaste och mest smakrika fyllda paprikorna? Var uppmärksam på dessa tips från köket.

 • Välj ingredienser av hög kvalitet. En god pastasås är nyckeln till en läcker fyllning. Välj en sås med minimala ingredienser för att garantera kvalitet. Se till att välja premium blockostar också, eftersom förriven ost innehåller stärkelse för att förhindra smältning.
 • Använd fett kött. En högre fettprocent i kött ger bättre smak. Välj en 85 % mager (eller mindre) köttfärs för maximal fyllighet.
 • Undvik att överkoka paprikan. Att baka paprikan för länge leder till blöta fyllda paprikor. För rätt konsistens, titta på klockan och undvik att tillsätta extra vätska till fyllningen.
 • Krydda efter smak. En av de bästa hackarna med matlagning är att smaka längs vägen. Fyllda paprika är fantastiska med rätt mängd salt, men överdriv och de blir oätliga. Börja med en liten nypa salt och peppar, anpassa sedan efter smak. Du kanske inte behöver mycket krydda eftersom marinarasås och ost redan kan kryddas väl.

Göra fyllda paprika i förväg

Italiensk fylld paprika är en idealisk maträtt – lätt och snabb att slänga ihop, och de har en givande smak. Koka fyllningen upp till tre dagar i förväg och förvara i kylen tills du är redo att montera. Fyll paprikan, grädda och förvara i frysen eller kylen för en lättillgänglig måltid.

Sätt att tjäna

Italiensk fylld paprika är en välsmakande och mättande huvudrätt avsedd att delas. Servera dem i familjestil tillsammans med prosciutto-lindad kyckling, räkorlinguine och en kålrulle för en rejäl middag. Om du letar efter fler grönsaker, lägg till krispig bakad parmesansparris, broccolisallad och marinerade tomater som smakrika alternativ. Håller du med det italienska temat? Dessa fyllda paprika kompletterar pasta bolognese och svamprisotto underbart.

Lagring & Återuppvärmning

Inget slår färsk och het fylld paprika, men rester kommer på en nära andraplats. Förvara dina överblivna paprika i kylen eller frysen, dra sedan ut dem och värm upp igen när aptiten slår till.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till fyra dagar, placera helt kylda paprikor i en lufttät behållare och kyl.
 • Frys: För att lagra i upp till tre månader, placera kylda paprika i en fryssäker behållare. Tina över natten i kylen innan den värms upp igen.
 • Återuppvärmning: Det bästa sättet att värma upp fylld paprika är att använda ugnen. Lägg paprikorna i en ugnsform, täck med folie och grädda vid 350°F i 15-20 minuter. I en nypa på tiden? Poppa paprikan i mikrovågsugnen eller airfryer tills de är genomvärmda.

Hett tips: Se till att dina paprika är helt tinade innan du värms upp igen för att få det mest konsekventa resultatet.

FAQ

Ska paprikan förkokas innan fyllning?

Det är inte nödvändigt att förkoka paprikan innan fyllning. Om du föredrar en mjukare konsistens, koka upp paprikan innan du fyller på. För en krispigare tugga, fyll i paprikorna när de fortfarande är råa.

Varför är mina fyllda paprikor fuktiga?

Den vanligaste boven till fuktig fylld paprika är överkokning. Paprika gråter fukt när de kokas för länge, vilket ger en obehaglig konsistens. En annan anledning till fuktig paprika är en alltför fuktig fyllning. Undvik att tillsätta extra vätska eller för mycket sås till fyllningen.

Är fylld paprika hälsosamt?

Fyllda paprika kan anses vara ett hälsosamt alternativ beroende på personliga kostbehov. Paprika är en rik källa till antioxidanter, näringsämnen och de är låga i kalorier. Innehållet i fyllningen kan ändras för att passa individuella preferenser.

Fler italienska recept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button