Recept

Instant Pot mexikansk gryta (video)

Instant Pot mexikansk gryta är en hälsosam, rejäl och snabb familjerätt gjord med budgetvänliga ingredienser som nötfärs, ris, ost, salsa och bönor. En utsökt Tex-Mex-måltid för hela familjen att njuta av.

När det kommer till hälsosamma Instant Pot-recept har vi massor att erbjuda. För fler mexikanskt inspirerade recept rekommenderar jag starkt att du provar denna tryckkokare chili, fylld paprikasoppa och tacosoppa.


Instant Pot Mexican Casserole – En hälsosam och snabb middag för ikväll!

Denna mexikanska gryta är lika smakrik och läcker som vår traditionella Taco-lasagne men görs enklare och snabbare. Med hjälp av Instant Pot är detta recept klart på mindre än en timme från början till slut.

Jag kan verkligen kalla detta recept för den ultimata komfortmaten. För det första är det budgetvänligt, snabbt och superlätt att förbereda. Ha bara ingredienserna redo, häll dem i grytan och tryckkoka. På nolltid har du den perfekta familjemiddagen att njuta av.

En annan anledning till att vi älskar den här rätten är att den kombinerar några av de bästa sydvästra smakerna. Färska tomater, nötfärs och chili, alla lägger till de omisskännliga rika och välsmakande smakerna.


Du kan också enkelt justera och modifiera den genom att byta ut ostar, ris eller kött. Du kan använda mald kyckling, kalkon istället för nötkött. Det är lika enkelt att göra det kryddigare, vegetariskt eller till och med glutenfritt. Om du letar efter en snabb och smakrik familjemiddag bör den här rätten definitivt stå överst på din lista!

Ingredienserna:

 • Köttfärs: Det tillför massor av smaker. Jag föredrar att använda mager nötfärs, men gå gärna med det du har till hands.
 • Tomater och salsa: Tärnade tomater fungerar bäst här. Alternativt kan du använda färska körsbärstomater. Välj din favoritsalsa också, vi gillar vår kryddig!
 • Vitt ris: Det bästa med det här receptet är att du INTE behöver koka riset separat. Om du är intresserad kan du lära dig att laga det perfekta riset i tryckkokaren. Du kan också byta ut det vita riset med brunt ris för en hälsosammare snurr på det.
 • Grönsaker: Lök och paprika är det jag mest använder här. Vi lägger även gärna till några majskärnor. De ger lite färg och mycket smak. Andra bra tillägg skulle vara majs, gröna bönor, ärtor, etc.
 • Kryddor. Detta skulle inte vara en riktig Tex-Mex-rätt utan lite chilipulver och cayennepeppar. Det är den perfekta balansen mellan värme och smak. Gott om tacokrydda gör detta recept oemotståndligt.
 • Gräddfil: Lägg den ovanpå, krämigheten fungerar bra med andra texturer och smaker.
 • Bönor: Klassiska svarta bönor kommer alltid att fungera. Du kan också göra den med IP-svarta bönor eller konserverade bönor.
 • Ostar: Strimlad skarp cheddarost eller mexikansk blandningsost ger massor av aromer och krämighet till denna gryta. Du kan också använda en kombination av ostar som mozzarella, gouda, etc.

Hur man gör den bästa Instant Pot Mexican Casserole från grunden

 1. Bryn nötköttet: Vrid Instant Pot till SAUTE och tillsätt oljan. Koka nötköttet och löken tills köttet inte längre är rosa. Tillsätt Worcestershiresåsen.
 2. Tillsätt grönsaker och krydda: Tillsätt paprika, majs, chilipulver, spiskummin, taco och vitlökspulver. Rör om för att kombinera.
 3. Deglaze: Tillsätt lite vatten och använd en träslev i botten av grytan av alla bitar som fastnat på den.
 4. Tillsätt tomater och salsa: Därefter måste du lägga till tomaterna och salsan. Lika viktigt är att komma ihåg att INTE röra, eftersom det kan orsaka brännskador under tryckkokningen.
 5. Tillsätt riset: Tillsätt riset och rör än en gång inte utan istället med baksidan av en träslev eller en spatel, tryck försiktigt ner riset och fördela det jämnt så det sänks ner i vätska.
 6. Tryckkokare: Koka på högt tryck i 20 minuter. Låt trycket släppa naturligt i 20 minuter och släpp sedan snabbt eventuellt kvarvarande tryck.
 7. Rör ner osten: Ta av locket och rör om. Smaka av och justera efter eventuella smaksättningar. Rör sedan ner lite av den rivna osten och strö sedan över resten av osten. Lägg sedan locket ovanpå för att smälta osten med hjälp av restvärmen.
 8. Toppings: Slutligen, servera varm med dina favorit Tex-Mex toppings.

Receptanpassningar

 • Mexikansk gryta med kyckling. Byt ut malet kycklingkött mot det köttfärs som krävs i detta recept.
 • Att göra vegetariskt. Uteslut köttfärsen och använd en burk pintobönor eller vegetariska ”kött”-smulor istället.
 • För att göra glutenfri. Inga ändringar behövs. Detta grytarecept är glutenfritt som skrivet.
 • Ugnsbakad. För en ugnsbakad version, bryn nötköttet, blanda alla ingredienser i en 9×12 gryta och grädda vid 350 grader F i cirka 50-60 minuter. Efter det, toppa med mer ost, stek för att smälta den och servera garnerad med dina favoritpålägg.
 • Slow Cooker: För slow cookern följer du samma steg, du behöver bara sakta koka den i ca 4 timmar på låg.
 • Gör är kryddigare: Använd mer jalapeñopeppar, en kryddigare salsa och till och med lite het sås.
 • Dumpa och koka: Om du inte har tid att tillaga nötköttet kan du bara dumpa alla ingredienser i grytan och laga mat.

Vanliga frågor

Vad ska man servera med mexikansk gryta?

Det här receptet är rejält som det är, och det är fyllt med protein och grönsaker. Om du fortfarande vill servera den med något vid sidan av rekommenderar vi följande:

 • Majsbröd. Majsbröd i sydländsk stil passar bra med detta recept, det tillför bara lite sötma till den övergripande salta rätten. Här är vårt recept på Southern Cornbread.
 • Sallad. En lätt sallad är det perfekta valet, vi rekommenderar vår mexikanska svarta bönsallad vid sidan av.
 • Mexikansk Street Corn. Majskolvar är alltid ett utmärkt val och det passar bra till alla rätter. Prova vårt recept på Mexican Street Corn och gör en dubbel sats, du kan tacka mig senare.
 • Margarita. En söt och salt margarita är ett bra komplement till denna mexikanskinspirerade middag. Prova vår hemgjorda margarita med jordgubbar, kiwi eller blåbär.

Vad ska man göra om grytan är för rinnig?

Gjorde du misstaget att använda för mycket vätska och nu tror du att rätten är förlorad? Få inte panik, du kanske fortfarande kan spara den.

 • Först kan du slå på Sautés-funktionen, rör om och koka i några minuter, för att vätskan ska absorberas bättre.
 • Ett annat alternativ är att för separat koka lite ris och bryn lite nötkött och rör ner det i blandningen.

Hur man fryser tryckkokare mexikansk gryta?

 1. Först, efter tillagning av receptet, låt det svalna helt.
 2. Efter det, överför blandningen till en fryssäker behållare och frys i upp till 3 månader.
 3. Ett annat alternativ är att lägga den i en fryssäker gryta, slå in tätt i plastfolie och efter det i folie. För att laga mat, tina upp den, toppa den med ost och grädda i 30 minuter vid 350 grader F.

Fler grytarecept:

Instant Pot mexikansk gryta

 • Vrid Instant Pot till SAUTE-läge och tillsätt oljan.

 • När det är varmt och skimrande, tillsätt nötköttet, löken och saltet och koka tills; nötköttet är fint brynt och inte längre rosa, ca 7-9 minuter.

 • Tillsätt Worcestershiresås, paprika, svarta bönor, majs, chilipulver, spiskummin, taco och vitlökspulver. Rör om för att kombinera.

 • Tillsätt vattnet och skrapa bort alla bitar som fastnat i botten med en träslev. Se till att få allt för att undvika en varning för brännskador.

 • Häll i de tärnade tomaterna och salsan. Rör INTE om.

 • Skölj riset och låt rinna av. Lägg det ovanpå och rör INTE om, utan fördela det försiktigt med en träslev i ett jämnt lager, tryck till det lätt för att sänka det under vätskan.

 • Täck och förslut Instant Pot.

 • Koka på högt tryck i 20 minuter. Låt trycket släppa naturligt i 20 minuter och släpp sedan snabbt eventuellt kvarvarande tryck.

 • Ta av locket och rör om så att riset absorberar eventuell kvarvarande vätska. Smaka av och justera efter eventuella smaksättningar.

 • Rör ner ½ kopp av den rivna osten och strö sedan över resten av osten. Täck med lock för att osten ska smälta av den återstående värmen.

 • Servera med valfritt pålägg.

Näringsinnehåll


Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button