Hälsosam livsstil

Instant Pot Äppelmos (6 ingredienser)

Detta Instant Pot Äppelmos-recept spetsat med kanel och farinsocker, och ger ett fantastiskt barnvänligt recept. Bara 6 ingredienser behövs, så att du kan göra denna hemlagade godbit om och om igen.

Detta Instant Pot Äppelmos recept har snabbt blivit en riktig familjefavorit! Perfekt för ett mellanmål på eftermiddagen och så mycket mer. Vi älskar roliga snacksrecept som mina Fet Chex Mixoch Kanderade mandlar.

ÄPPELMÅS RECEPT

Har du varit på några höstfestivaler eller gårdar än? Vi går till minst en varje september/oktober och jag älskar att plocka upp massor av äpplen. Så många sorter!

Men vad ska man göra med alla extra äpplen? Efter att du har ätit några på egen hand, gjort äppelpaj barer eller äppelcrispdu kanske undrar varför i hela friden du fick så många!

Eller så kanske dina barn är som mina, och de kommer att få en seriös äppelskick, så jag köper ett gäng av dem.

Sedan direkt, de är ”så över” äpplen och jag har fastnat med fler äpplen hängande än jag kan skaka en pinne på. Usch.

Gissa receptet på äppelmos! Perfekt balanserad mellan sött och syrligt, med varm kanel fläckad genomgående. Gott nog att bara sätta sig ner med en burk och en sked och gå på stan!

HUR MAN GÖR Omedelbar GRUTA ÄPPELMÅS

 1. Förbered äpplena och lägg till Instant Pot. Skala och skär äpplena i stora bitar. Tillsätt alla ingredienser i grytan och rör om.
 2. Förslut locket och tryckkoka. Se till att ventilen är inställd på ”tätning” och tryckkoka på hög i 5 minuter.
 3. Tryckavlastning. Låt trycket släppa naturligt i 15-20 minuter, ställ sedan ventilen på ”ventilation” för att släppa eventuellt kvarvarande tryck.
 4. Blandning. Använd en stavmixer (eller matberedare, potatisstöt, vanlig mixer, etc) för att mixa till önskad konsistens.
 5. Smak. Smaka av äppelmosen och tillsätt eventuellt ytterligare socker om det behövs.
 6. Häftigt. Kyl helt och kyl i lufttäta behållare i upp till 2 veckor.

YTTERLIGARE MATNINGSTIPS

 • ATT SKALA ELLER ATT INTE SKALA – det är frågan… och ärligt talat, det är helt upp till dig. Jag föredrar att skala mina äpplen, men jag har gjort den här äppelmosen med skalen på, och de smälte ihop fint.
 • SMAKA DINA ÄPPLEN FÖRST – olika typer av äpplen, och även olika äpplen av samma typ, kan variera i sötma. Så ta en liten bit först och se hur söta de är. Om de är supersöta kanske du vill vänta med att tillsätta sockret direkt.
 • NÄR MAN TILLÄGG SOCKER – så om dina äpplen är mycket söta, eller om du är orolig för att oavsiktligt göra din äppelmos FÖR söt, kan du vänta till slutet med att tillsätta sockret. När äpplena har kokat och du har blandat/mosat dem, ge såsen en smak. Om den skulle behöva lite extra sötma, rör ner sockret medan äppelmosen fortfarande är varm.
 • VILKEN TYP AV TRYCKUTLÄSNING – äpplen kan vara lite skummande när de tillagas, så för att spara dig en potentiell röra, använder jag hellre en naturlig tryckavlastning och låter grytan stå i 15-20 minuter och släpper SEDAN eventuellt kvarvarande tryck.

VARIATIONER AV DETTA RECEPT

 • TYPER AV ÄPPLEN – använd gärna vilken typ av äpple du vill till denna äppelmos. Jag fann att att använda en blandning av minst 2 olika typer av äpplen gav den mest smakrika versionen. Om du föredrar det sötare, använd kanske 2 pund söta äpplen och 1 pund syrliga äpplen, eller vice versa om du föredrar en syrlig äppelmos.
 • INGEN CITRON – om du inte har citron kan du utelämna den helt… Jag gillar bara den lilla ljusstyrkan den tillför, som den gör i min äppelkris.
 • TJOCK – om du föredrar en mer texturerad äppelmos kan du använda en potatisstöt istället för mixer för att få den konsistens du vill ha.
 • ÄPPELJUS/CIDER – om du vill använda äppeljuice eller cider för det här receptet, kanske du vill spara farinsockret tills det har kokats. Smaka först av äppelmosen och se om den behöver mer sötma. Äppeljuice och cider är mycket sött, så du vill inte överväldiga ditt recept med för mycket socker. Rör bara i sockret efter att det har blandats och fortfarande är varmt.
 • ANDRA KRYDDER – annat än kanel, muskotnöt, kryddpeppar, kryddnejlika och till och med en touch av kardemumma är bra i äppelmos.
 • ANDRA SÖTMEDEL – om du föredrar en annan typ av sötningsmedel kan du använda honung, lönnsirap, strösocker eller ett sockerfritt sötningsmedel som du väljer. Du måste dock göra detta efter din smak, eftersom vi alla föredrar olika nivåer av sötma.
 • SLOW COKER – alla har inte en snabbgryta, så det finns anvisningar för slow cooker i avsnittet med receptanteckningar på receptkortet.
 • SPISKAP – Instruktioner för spishäll finns också i avsnittet med receptanteckningar!

ATT GÖRA ÄPPELMÅS I FÖRE TID

Även om detta äppelmossrecept är fantastiskt varmt och fräscht, smakar det lika bra, om inte bättre, när det görs en dag eller två i förväg. Alla dessa smaker smälter verkligen ihop! Plus att jag gillar min äppelmos kall.

LAGRING

Överbliven äppelmos bör kylas i en lufttät behållare och konsumeras inom 10 dagar.

FRYS

Äppelmos kan lätt frysas i upp till 5-6 månader. För att tina, ställ i kylen över natten.

SPECIELL UTRUSTNING FÖR DETTA RECEPT

Följande länkar är affiliate länkar.

The Chunky Chef, LLC är deltagare i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-annonseringsprogram som är utformat för att tillhandahålla ett sätt för webbplatser att tjäna reklamavgifter genom att annonsera och länka till amazon.com. För mer information om detta program och vad det betyder för dig, se min sekretesssida.

 • Instant Pot – Jag uppgraderade nyligen till den här modellen och jag älskar den!
 • Immersion Blender – Inget behov av att överföra något till en annan apparat, blanda äppelmos direkt i grytan!

SE TILL ATT RULA NER FÖR ATT KONTROLLERA ANDRA LÄSARS KOMMENTARER FÖR TIPS OCH RECENSIONER.

OCH GLÖM INTE, OM DU HAR GJORT DET HÄR RECEPTET, LÄMNA EN KOMMENTAR OCH GE DET ETT STJÄRNEBETYG ATT LÅTA MIG VETA HUR DU TYCKTE DET!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 2 – 3 pints

(håll muspekaren över # för att justera)

Detta Instant Pot Äppelmos-recept spetsat med kanel och farinsocker och ger ett fantastiskt barnvänligt recept.

TRYCKKOCK

 • Säkra locket och ställ in ventilen på ”tätning”. Ställ in på högtryckskokning i 5 minuter.

 • När tryckkokningen är klar, låt trycket släppa av sig själv i 15-20 minuter, och släpp eventuellt kvarvarande tryck efter den tiden.

SMAK OCH SVALT

 • Smaka av äppelmos, och om den inte är tillräckligt söt, rör ner ytterligare farinsocker.

 • Låt svalna, lägg sedan i lufttäta behållare, förslut och kyl i upp till 2 veckor.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

** 1 1/2 pund äpplen är ungefär 4 medelstora till stora äpplen**

SLOW COCKER ÄPPELMÅS

 1. Tillsätt alla ingredienser i en långsam spis, rör om, täck över och koka på LÅG i 6 timmar.
 2. Mixa till önskad konsistens.

SPISKAP ÄPPELMÅS

 1. Tillsätt alla ingredienser i en kastrull, rör om och värm över MED/MED HÖG värme. Täck över och koka i 20-25 minuter, eller tills de är mjuka.
 2. Mixa till önskad konsistens.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button