Recept

Hemlagad Crockpot Äppelsmör – The Chunky Chef

Detta hemgjorda äppelsmör är sammetslent, rikt och smakar som äppelpaj! Med instruktioner för både slow cooker och spishäll kan du enkelt göra det i höst!

Perfekt på toppen av en hemgjord kex eller rulle, en skiva rostat bröd, eller till och med en sked, du kommer att älska den kryddade äppelsmaken, med precis tillräckligt med sötma för att få dig att komma tillbaka för mer.

Tidigare har jag bara gjort äppelsmör i crockpot (dessa anvisningar finns i avsnittet med receptanteckningar), vilket är bra när jag kommer ihåg att planera i förväg. Buuuuut om du är som jag, ibland slår stämningen för äppelsmör dig när du inte stoppade allt i slow cookern för timmar sedan. Den här versionen kan göras på ungefär en timme eller en och en halv timme, vilket kan tyckas vara en lång tillagningstid, men mycket av det är hands off.

Om du aldrig har ätit äppelsmör kanske du undrar vad fan det är!

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN ÄPPELMUS OCH ÄPPELSMÖR?

De är båda lika smaksatta och gjorda genom att koka äpplen med kryddor och lite socker tills de är mjuka. Men där äppelsmör skiljer sig är att istället för att sluta när det är snyggt och saucy, fortsätter du att koka ner det tills det blir mörkare i färgen, mer koncentrerat, tjockt och glansigt.

VAD GÖR MAN MED ÄPPELSMÖR?

Ärligt talat är min favoritsak att göra med äppelsmör att ta en sked och gräva i! Men att breda ut lite på en skiva rostat bröd eller en nybakad kex eller rulle är en MYCKET nära andra. Jag vet att många använder den för att baka med (som äppelsmörstänger eller äppelsmörspumpapaj), och den används till och med i såser (som revbensspjäll eller glaserad över en skinka). Det är ganska mångsidigt!

Du kanske undrar om äppelsmör är nyttigt, eftersom det är gjort av äpplen. Tyvärr är den ganska hög i socker, och därför kalorier, men den innehåller lite fibrer från själva äpplena. Jag skulle inte lägga in det i din lista över dietgodkända livsmedel än, men det är underbart som en njutning!

HUR LÄNGE INNAN ÄPPELSMÖR GÅR DÅLIGT

Det svaret beror på hur du lagrar det. Om du konserverar den i steriliserade burkar, bör den hålla sig nästan på obestämd tid. I kylskåpet håller det flera veckor till en månad. I frysen, ca 4-6 månader.

VILKA ÄR DE BÄSTA ÄPPLEN ATT ANVÄNDA FÖR ATT GÖRA ÄPPELSMÖR?

Generellt är mjukare och söta varianter bäst, eftersom de bryts ner snabbare. Fuji’s och Braeburn är mina favoriter genom tiderna, men jag har använt red delicious många gånger med bra resultat också.

KAN JAG ANVÄNDA GRANNY SMITHS?

Jag personligen skulle inte… åtminstone inte som den ENDA äppelsorten. Jag älskar att baka med granny smith äpplen, men deras syrliga smak är inte riktigt vad du letar efter här. Om du verkligen vill använda några, skulle jag gå med en 50/50-blandning av Granny Smiths och en mjuk och söt variant.

PROTIPS FÖR ATT GÖRA HEMMADRAT ÄPPELSMÖR:

 • Välj dina äpplen med omtanke. Gå till de söta och mjukare varianterna som nämns ovan.
 • Att skala eller inte skala. Det är helt upp till dig! Om du bestämde dig för att inte peela kommer du att ha SMÅ fläckar av huden i den färdiga produkten… men ärligt talat kommer ingen att märka det, och det påverkar inte smaken. För dessa bilder skalade jag dem väldigt grovt, så det var fortfarande lite hud på dem.
 • Ha tålamod. Det kan ta ett tag att bryta ner äpplen… speciellt om du använder en skarp variant av äpplen.
 • Om du har en stavmixer, använd för all del den. Om inte, bör din mixer eller matberedare göra susen.

När du är sugen på en smak av hösten, när som helst på året, plocka upp en påse äpplen från mataffären och piska ihop en sats av detta enkla hemgjorda äppelsmör!

ANDRA STORA ÄPPELRECEPT

HANDLA RECEPTET:

 • Blandare – Min favoritmixer! Total arbetshäst!
 • Holländsk ugn – den tunga botten säkerställer jämn uppvärmning, och den är så mångsidig!
 • Crockpot – Jag äger flera crockpots, men det är den jag använder mest!
 • Weck Jars – perfekta för hemgjorda pålägg, dessa burkar är för söta för att missa!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 48 Matskedar

(håll muspekaren över # för att justera)

Detta hemgjorda äppelsmör är sammetslent, rikt och smakar som äppelpaj!

 • Skala, kärna ur och hacka äpplena. Tillsätt alla ingredienser i långsam kokare och rör om tills det är väl blandat.

 • Täck över och koka på låg temperatur i 6-8 timmar eller tills smöret tjocknat och brutits ner. Övernattning fungerar bra för detta också.

 • Överför till en matberedare för att puré.

 • Om äppelsmöret är för tunt, flytta tillbaka till crockpot, ta av locket och koka på låg tills det tjocknat. Rör om ofta när äppelsmöret tjocknar för att förhindra att det bränns.

 • Kyl helt och förvara i en lufttät behållare i kylen. Äppelsmör kan också frysas.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

Receptet delas också på SpendWithPennies.com
Receptet ger 3 – 3 1/2 koppar. Serveringsstorleken är 1 msk.

ANVISNINGAR FÖR KOPISKAPEN:

 1. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Tillsätt alla ingredienser i en stor holländsk ugn eller tjockbottnad gryta. Rör om väl och värm sedan över medelvärme tills äpplena är mjuka, cirka 20 minuter.

 2. Använd en stavmixer för att puréa blandningen. Alternativt, överför blandningen till en vanlig mixer och puré och häll sedan tillbaka i samma gryta.

 3. Koka på låg värme i cirka 45 minuter, rör om då och då för att förhindra stänk, tills äppelsmöret har tjocknat till önskad konsistens.

 4. Kyl helt och förvara i en lufttät behållare i kylen. Äppelsmör kan också frysas.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Receptet delades ursprungligen 2014-12-2 och har uppdaterats med tips och tricks, anvisningar för spishällen och nya foton.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button