Recept

Hemgjorda bakade pitachips – den tjocka kocken

Skippa påsen med tunna otillfredsställande pitabricks från mataffären och gör dina egna hembakade pitabricks hemma! De kommer att vara en bråkdel av priset och SÅ mycket mer smakrika.

Det här är en av mina Mellanmål recept som jag vet att du vill ha till hands!

Vi är stora dippälskare i The Chunky Chef-hushållet, och varje bra dopp förtjänar en fantastisk dopp!

Hummus är ett familjefavorit mellanmål, och vi brukar hämta en påse pitabröd från affären.

Det är verkligen inget fel med att ta lite hjälp från butiken, men jag älskar inte hur oblattunna vissa av dessa chips är. De går sönder så lätt i dippar, och det finns bara inte mycket substans där, vet du?

Så jag har börjat göra min egen, och jag kommer aldrig tillbaka!

När du gör dina egna snacks får du inte bara kontrollera kvaliteten på ingredienserna, du kan kontrollera kryddningsnivån, och det finns inga av dessa konstiga, omöjliga att uttala ingredienser.

Plus, när du har metoden för att göra pitabröd ner, kan du byta upp kryddorna och göra alla dina favoritsmaker!

Detta är bara en översikt; de fullständiga ingredienserna och anvisningarna finns i receptkortet längst ner i det här inlägget.

 1. Skiva. Det enklaste sättet att få enhetliga chips är att skiva varje pitabröd i en halvmåneform och sedan skiva varje halvmåne i 4 bitar.
 2. Kombinera kryddor. Jag upptäckte att kryddorna täckte chipsen mer jämnt när de kombinerades i förväg.
 3. Olja. Att först kasta pitabrödskivorna med olja gör att kryddorna fäster bättre.
 4. Säsong x2. Att tillsätta hälften av kryddorna och sedan röra om innan resten av kryddorna tillsätts, hjälper till att se till att chipsen blir jämnare kryddade.
 5. Baka. Den exakta gräddningstiden beror på tjockleken på ditt pitabröd och hur gyllenbruna du vill att chipsen ska vara.
 6. Häftigt. Efter att chipsen har svalnat lite blir de mer knapriga.

Användbart tips!

Jag tycker att det är bra att slänga pitabrödsbitarna i oljan först, så att de täcks med ett lager olja, sedan tillsätt kryddorna. Om du gör det på detta sätt kan mer av kryddorna fastna på pitabrödsbitarna.

Variationer av detta recept

 • Mer erfaren – alla har olika idéer om den perfekta mängden krydda, så lägg gärna till fler kryddor om du vill (eller ändra på kryddorna).
 • Thinner – vi älskar tjocka chips, men om du föredrar tunna pitabröd, använd pitabrödet som är en ficka och separera pitabrödets över- och undersida. Nu blir pitabröden hälften så tjocka.
 • Olja – i stället för olivolja, använd gärna vegetabilisk eller avokadoolja.
 • Mer eller mindre krispiga – precis som med kryddmängden har alla sin egen uppfattning om hur krispigt det perfekta chipset är. Baka gärna pitabröden lite mindre, eller lite mer, beroende på hur krispiga du vill ha dem.
 • Andra tillagningsmetoder – om du föredrar att inte baka dina pitabröd kan du steka dem i en stekpanna (med vegetabilisk eller jordnötsolja) tills de är gyllenbruna. Jag har inte testat det här receptet i en airfryer, men jag är säker på att det går att göra!

FAQ’s

Vilket är det bästa pitabrödet att använda?

Det finns inget specifikt märke eller något, använd bara din favorittyp. Vissa pitabröd är mer som ett tunnbröd, jämfört med pitabröd i pocketstil, men båda fungerar bra för detta recept.

Göra bakade pitabröd i förväg

Självklart kommer allt bakat att smaka bäst när det är färskt och varmt från ugnen, men dessa chips går alldeles utmärkt att göra i förväg.

Faktum är att när pitabröden svalnar blir de ännu krispigare och mer robusta.

Lagring

Överblivna pitabröd bör förvaras i rumstemperatur i en lufttät behållare och avnjutas inom 7 dagar.

Men för den bästa konsistensen är det bäst att njuta av dem inom 3 dagar (om du vill att de fortfarande ska ha bra crunch).

Min favorit bakplåt!

Dessa bakplåtspapper har funnits i mitt kök i flera år, utan att de har några skevheter! Dessutom är de ekonomiska och finns i massor av olika storlekar!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 48 pommes frites

(håll muspekaren över # för att justera)

Skippa påsen med tunna otillfredsställande pitabricks från mataffären och gör dina egna hembakade pitabricks hemma! De kommer att vara en bråkdel av priset och SÅ mycket mer smakrika.

Förbereda

 • Värm ugnen till 400°F. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ sedan åt sidan.

 • Dela varje pitabröd på mitten, skiva sedan varje halvmåneform i 4 triangelformade bitar (så att du får 8 trianglar per pitabröd). Upprepa med återstående pitabröd.

Krydda pitabröd

 • I en liten skål, kombinera alla kryddor (oregano, vitlökspulver, salt, lökpulver, svartpeppar och rökt paprika). Detta gör att kryddorna täcker pitabröden jämnare.

 • Tillsätt pita-trianglar i en stor blandningsskål, tillsätt sedan olivolja och rör om väl för att få varje triangel belagd med oljan.

 • Strö i ungefär hälften av kryddorna och rör sedan om allt. Jag tycker att det fungerar bäst att använda händerna för att verkligen gnugga in kryddorna i pitabrödet.

 • Strö över resterande kryddor och rör om igen för att blanda allt väl.

Baka

 • Överför till förberedd bakplåt och grädda i 8 minuter, vänd sedan med en tång och grädda ytterligare 5-8 minuter, eller tills den är gyllenbrun och krispig.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

 1. Den exakta gräddningstiden varierar beroende på hur tjocka dina pitabröd är.
 2. Vanlig paprika kan användas istället för rökt paprika.
 3. Detta recept ger 48 pitabröd.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button