Dessert recept

Hälsosamma pumpamuffins | Glutenfri

Dessa Friska pumpamuffins är glutenfria, snabba och lätta att göra, och toppas med den BÄSTA streusel crumblen. Detta fluffiga höstrecept är fullt av pumpapajkryddor och är tillräckligt hälsosamt att äta för en mysig Thanksgiving-frukost eller eftermiddagsmellanmål!

Vill ha några andra hälsosamma muffinsrecept? Du kan också njuta av dessa citronvallmofrönmuffins, hälsosamma banannötsmuffins, hälsosamma citronzucchinimuffins och dessa paleochokladbananmuffins.

Säsong för friska pumpamuffins

Det är pumpasäsong!!!

I stort sett så fort kalendern slår in i september är det full pumpasäsong i vårt hus. (Och kanske lite av Apple Crisp-säsongen också!)

Från Pumpkin Chocolate Chip Cookies till den BÄSTA Vegan Pumpkin Pie, vårt hus luktar ständigt som ett härligt Bath & Body Works-ljus.

(OK, det kanske finns en av dem som brinner på mitt kontor oavbrutet också!)

Ett hälsosamt mellanmål för stafettlöpare

För bara några veckor sedan hade vi ett stafettlopp här i Austin.

Eftersom att ett gäng av våra löpargruppsvänner skulle vara ganska hungriga efter loppet, bestämde jag mig för att ge dem en sats fluffiga, hälsosamma och glutenfria pumpamuffins.

Jag ska dock vara ärlig… det tog mig ett par omgångar för att få precis rätt kryddnivå och att få den perfekt fluffiga och inte alltför fuktiga konsistensen.

Och vänner… det här receptet är seriöst det BÄSTA höstinspirerade receptet du någonsin har smakat. (Röstade fram av 20+ MYCKET hungriga löpare!)

För att inte tala om, den har en krispig och smulig streusel-toppning som är utsökt av den här världen.

Ingredienser

Ingredienserna som behövs för detta pumpamuffinsrecept är relativt enkla och lätta att hitta. Det finns också en hel del ersättningar du kan prova för att göra dessa glutenfria och veganska.

 • Pumpa – Detta är huvudingrediensen och ger huvuddelen av smaken till dessa muffins. Läs mer nedan om fördelarna med att använda burkpuré kontra hemlagad.
 • Mjöl – En glutenfri 1-till-1 mjölblandning används i detta recept. Om du inte är glutenfri kan du alltid använda vanligt universalmjöl istället. Du kan också göra ditt eget hemgjorda glutenfria mjöl.
 • Kokosolja – Du kan också använda smör om du inte är vegetarian eller vegan, eller en vegansk smörersättning om du är mjölkfri eller vegan.
 • Ägg – Det behövs bara ett ägg för att hålla ihop dessa muffins. Om du är vegan eller allergisk mot ägg kan du använda ett linägg istället.
 • Kokossocker – Ett naturligt, raffinerat sockerfritt socker används istället för vanligt socker. Men om du inte har kokossocker kan du också använda vanligt, vitt strösocker istället.
 • Pumpapaj krydda – Butiksköpt pumpapajkrydda är den enklaste kryddan att använda, men har du ingen kan du alltid göra din egen hemmagjorda pumpapajkrydda.

Konserverad puré eller från grunden?

Det är helt upp till dig! Använder en butik köpt burk pumpa puré är definitivt det enklaste och snabbaste sättet att göra dessa muffins.

Men, om du har smak för de finare sakerna i livet, att göra hemlagad pumpapuré ger alltid bakverk lite extra kärlek.

Om du köper burkpuré, se till att leta efter en god ekologiskt varumärke för bästa smak, konsistens och näring.

Streusel Topping

En streusel topping består vanligtvis av någon typ av mjöl, fettoch socker.

För att göra denna streusel topping både glutenfri och raffinerat sockerfri kommer vi att använda en glutenfri mjölblandning och kokossocker.

Om du vill ta det ett steg längre kan du också använda kokosolja eller a vegansk smörersättning istället för smöret för att göra en vegansk streusel topping.

Hur man gör en Streusel Topping:

 1. Tillsätt smör, socker, mjöl och kanel i en medelstor skål.
 2. Skär ingredienserna med en gaffel eller konditorivaror tills streusel-toppen liknar grova smulor och fastnar när den trycks mellan två fingrar.

Kockens tips: För att säkerställa att crumblen har rätt konsistens, se till att smöret är mjukt och nästan smält innan det blandas.

Det bästa glutenfria mjölet att använda

Som tidigare nämnts används en glutenfri mjölblandning i detta recept för att göra dessa pumpamuffins säkra för celiaki.

Tidigare gjorde jag min egen hemmagjorda glutenfria mjölblandning. Det fungerade utmärkt i de flesta recept, men tog lite extra tid att förbereda.

Nyligen kom Bob’s Red Mill ut med den bästa glutenfria 1-till-1-mjölblandningen som ersätter vanligt mjöl kopp-för-kopp i nästan alla recept.

Det finns andra glutenfria mjöl där ute, men de testades inte med detta recept.

Hur man gör

Detta hälsosamma pumpamuffinsrecept består av samma steg och processer som andra muffins- eller snabbbrödsrecept gör:

 1. Förvärma ugnen till 350°F.
 2. Blanda samman torra ingredienser i en stor skål. (Bild 1 ovan.)
 3. Vispa tillsammans våta ingredienser i en separat skål. (Bild 2 ovan.)
 4. Kombinera våta och torra ingredienser och blanda tills det blandas. (Bild 3 och 4 ovan.)
 5. Skära streusel topping tillsammans.
 6. Plats liners i 12 muffinskoppshåligheter och spraya med non-stick matlagningsspray.
 7. Fylla liners med smet tills de nästan är fulla. (Bild 1 nedan.)
 8. Stänk streusel topping ovanpå smeten. (Bild 2 nedan.)
 9. Baka i förvärmd ugn i 24-26 minuter, eller tills tandpetaren när den sätts in kommer ut ren.

Servering, förvaring och infrysning

Hur serverar man?

Låt muffinsen svalna till rumstemperatur och servera genast. Du kan också dela dem på mitten, smöra halvorna och sedan rosta i en brödrost tills kanterna är krispiga.

Hur länge kommer de att hålla?

Pumpamuffins räcker i en lufttät behållare kl rumstemperatur i 2-3 dagar eller i kylskåp i upp till 4-5 dagar.

Kan jag frysa pumpamuffins?

Ja, det här receptet kan du frysa. Lägg muffins i en lufttät Ziploc-påse eller behållare och frys i upp till 4-6 månader.

Andra hälsosamma pumpa recept

Friska pumpa chokladkakor

Den bästa spannmålsfria veganska pumpapajen

Pumpapannkakor | Paleo

Kokosmjöl pumpa bröd med smula topping

Pumpa Havregrynsmuffins

Förhindra att din skärm blir mörk

 • Värm ugnen till 350 grader.

 • I en stor skål kombineras mjöl, kokossocker, bakpulver, pumpapajkrydda och salt. Vispa tills det blandas.

 • Kombinera pumpapurén, uppvispat ägg, smält kokosolja, lönnsirap, mjölk och vaniljextrakt i en separat skål. Vispa tills det är väl blandat.

 • Tillsätt långsamt torra ingredienser till våta ingredienser, blanda väl efter varje tillsats, tills alla ingredienser är kombinerade.

 • För streusel toppingen: Blanda ingredienserna i en medelstor skål. Skär ihop ingredienserna med en gaffel eller konditorivaror tills blandningen bildar grova smulor.

 • Klä en 12-tals muffinsplåt med muffinsfodral och spraya med non-stick matlagningsspray. Fyll varje hålrum med ~⅓ kopp smet, eller tills det nästan är fullt. Strö lika mycket streusel topping på varje.

 • Grädda muffins i förvärmd ugn i 24-26 minuter, eller tills en tandpetare när den sätts in kommer ut ren.

 • Låt svalna till rumstemperatur och servera sedan. Njut av!

Kalorier: 231kcal, Kolhydrater: 36g, Protein: 3g, Fett: 9g, Mättat fett: 7g, Kolesterol: 19mg, Natrium: 250mg, Kalium: 61mg, Fiber: 3g, Socker: 16g, Vitamin A: 2464IU, C-vitamin: 1mg, Kalcium: 50mg, Järn: 1mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.


Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button