Dessert recept

Gurksmörgåsrecept – Momsdish

Dessa delikata gurksmörgåsar består av tunt skivade gurkor, skiktade mellan örtig färskost och bröd. De är uppfriskande och lätta, vilket gör dem till den perfekta aptiten.

Vad är gurksmörgåsar?

Traditionella gurksmörgåsar görs med skorlöst vitt bröd, färskost eller smör och skivad gurka. Gräddosten/smöret hälls på brödet och gurkorna läggs sedan i mitten. Kombinationen av mjukt bröd, slät färskost och krispig gurka är galet tillfredsställande. De finns ofta serverade som ett klassiskt mellanmål med te eller som förrätt vid avslappnade och eleganta sammankomster.

Gurksmörgåsar är rika på historia, med ursprung på 1800-talet i Storbritannien. På den tiden var gurka en sällsynthet och symboliserade rikedom. Dessa sofistikerade smörgåsar var en överklassgodbit som traditionellt serverades med afternoon tea. Men med tiden blev de en omtyckt bas i det brittiska köket och avnjuts över hela världen. Genom åren har många varianter kommit till, men det här receptet är vår favoritversion.

Hur man gör gurksmörgåsar

Dessa smörgåsar är billiga, snabba att göra och läckra. En win-win-win! Njut av fräscha och krispiga smörgåsar i fyra enkla steg.

 • Skiva gurkan: Skala den engelska gurkan (här är den bästa skalaren någonsin). Skiva den sedan tunt i 1/8-tums tjocka bitar.
 • Förbered uppslaget: I en medelstor skål, kombinera mjukgjord färskost med citronsaft, vitlök, färsk dill och gräslök. Krydda med salt och svartpeppar.
 • Sätt ihop smörgåsen: Fördela färskostblandningen på var och en av brödskivorna. Varva gurka på hälften av bitarna. Täck till sist med den andra brödskivan.
 • Skär och servera: Med en vass kniv skär du smörgåsarna i fjärdedelar (finger-food-storlek) för att ge 24 smörgåsar. Servera och njut sedan!

Sätt att skära gurksmörgåsar

Oftast serveras gurkmackor utan skorpa och i små portioner. Skär av skorporna och skiva sedan brödet i rutor, trianglar eller till och med cirklar. Använd en kexskärare eller kanten på ett glas för att få den perfekta cirkelformen. För roliga former som blommor, stjärnor, hjärtan etc. använd en dekorativ kakform. Spring gärna lös med kreativiteten med dessa mackor.

Tips för att förhindra fuktiga smörgåsar

Det finns inget värre än att bita i en fuktig smörgås. Använd följande tips för att säkerställa att varje tugga av smörgåsen är skarp och utmärkt.

 • Fördela färskosten jämnt på båda brödskivorna. Förhindra att gurkorna fuktar brödet genom att applicera färskost på båda brödskivorna. Inga fler blöta smörgåsar!
 • Ta bort överflödigt vatten från gurkorna. Lägg ut de skivade gurkorna på hushållspapper och strö över salt. Låt dem sitta i några minuter eftersom saltet extraherar extra vatten. Klappa sedan bort överflödig fukt med hushållspapper för mindre vattniga gurkor.
 • Använd engelska gurkor.: Jämfört med andra gurkor håller engelska gurkor mindre vatten – vilket gör dem idealiska för gurksmörgåsar.

Cucumber Sandwich-tillägg

Denna smörgås innehåller uppfriskande ingredienser som smakar fantastiskt som de är. Men för att spela upp smaken ännu mer, lägg till dessa extra ingredienser.

 • Avokado: Skiva avokadon ovanpå gurkorna för att ge en krämig, välsmakande touch.
 • Rökt lax: Lägg ett tunt lager rökt lax för gott protein i smörgåsen.
 • Gröna: Lägg på bladgrönsaker som ruccola eller en vårmix för extra textur och näringsämnen.
 • Tzatziki sås: Byt ut cream cheese bredningen mot en syrlig tzatzikisås, gjord på gurka och yoghurt.
 • Grönsaker: Lägg till tunt skivade rädisor för en pop av zesty smak och färg.
 • Bacon: Salt, krispigt air fryer bacon passar bra med denna svala och krämiga gurksmörgås.

Servering av gurksmörgåsar

Gurksmörgåsar är perfekta som mellanmål eller förrätt på eftermiddagen. Traditionellt serveras de med afternoon tea och andra lätta smörgåsar och scones. Lägg ut dessa gurksmörgåsar tillsammans med enkla temackor, de bästa blåbärsscones och/eller jordgubbsscones. Dessutom kan du servera dem med en hasselnötscrepe-kaka i lager för vad är en fest utan tårta?!

De är också den perfekta aptiten för alla slags sammankomster du kan tänka dig – så sätt på festerna! Tillsammans med dessa gurk-te-smörgåsar med salta eller fruktiga aptitretare som denna fruktcharkuteribräda eller brie- och tranbärsbitar. Gurksmörgåsar smakar också gott till en sallad som denna smakrika Bayonne-skinka rucolasallad eller quinoa grönkål och avokadosallad.

Make-Ahead

För maximal njutning, montera och ät gurkmackor direkt. Om du vill spara tid på förberedelse och montering, har du två alternativ – förbered hela smörgåsen eller förbered ingredienserna.

Förbered ingredienserna

För det bästa förberedelsealternativet, förbered alla ingredienser i förväg för enkel och snabb montering precis innan servering.

 • Skär brödet: Skär brödet i önskad form och storlek. Förvara i rumstemperatur i en lufttät behållare. Använd brödet inom några dagar.
 • Förbered färskostblandningen: Gör blandningen upp till två dagar i förväg. Förvara kyld i en lufttät behållare tills den ska användas. Låt blandningen komma till rumstemperatur för lättare spridning.
 • Skiva gurkan: Skiva och förvara gurkorna upp till en dag framåt. Förvara dem i en lufttät burk i kylen. När du är klar att använda, dutta gurkorna med en pappershandduk för att ta bort överflödig fukt.

Förbered smörgåsen

Om du måste förbereda hela smörgåsen i förväg, gör dem inte mer än ett par timmar i förväg. Slå in smörgåsarna i plastfolie och förvara i kylen tills de ska serveras.

Lagring av rester

Om du har några rester, slå in dem i plastfolie eller lägg i en lufttät behållare. Förvara smörgåsarna i kylen och ät inom ett dygn. Undvik att förvara längre eftersom smörgåsarna blir blöta och tappar sin sprödhet.

FAQ

Kan man göra gurkmackor i förväg?

Du kan montera ihop gurkmackor några timmar i förväg. Slå in dem i plastfolie och förvara i kylen tills de ska serveras.

Hur länge kan gurkmackor hålla sig i kylen?

Gurksmörgåsar håller inte mer än ett dygn i kylen innan deras konsistens och smak äventyras.

Kan färskostpålägget göras i förväg?

Ja, påläggsosten är framställningsvänlig. Förbered först färskosten och örtpålägget. Förvara den sedan i en lufttät behållare i kylen. Använd den inom två dagar.

Mer aptitretande fingermat

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button