Dessert recept

Grillad sparrissallad (video) – söta och salta måltider

Grillad sparrissallad kryddas med kryddor, grillas sedan tills den är mjuk och lätt förkolnad. Den avslutas med färsk citron och smulad fetaost för en hälsosam sallad som är laddad med smak.

Eftersom du redan har eldat upp grillen, använd den för att göra dessa läckra grillade fläskkotletter, grillade laxspett eller grillade biffar för att fullborda måltiden!


Sparrissallad med fetaost recept

Grillad sparrissallad är bedrägligt enkel, men den smakar positivt gourmet. Den färska sparrisen slängs i kryddor och örter innan den slås på den varma grillen. Sedan kastas den med citron, olivolja och fetaost.

De syrliga och salta smakerna kompletterar perfekt de rökiga och salta grönsakerna. Det smakar som något man kan beställa på restaurang!

Det här receptet kan dock inte bli lättare att göra. Grönsakerna behöver bara några minuter på grillen, sedan är det bara att blanda ihop det med garneringen. Du kan också anpassa den med andra ingredienser för att göra den till din egen.


Vad är sparris?

Det är en vårgrönsak med gröna, spetsiga och långa stjälkar. De är perfekta för ett brett utbud av matlagningsmetoder, såsom ångning, grillning, stekning, stekning och mer. Hälsomässigt är de packade med fibrer, vitaminer, mineraler och är kända för att hjälpa till med viktminskning, inflammation, matsmältning och mer.

Kan man äta rå sparris?

Ja, det är det hälsosammaste sättet att njuta av denna grönsak eftersom ingen av näringsämnena kokas bort. Använd tunna spjut (mammare än tjocka stjälkar) skivade eller tunt rakade. Marinera i din favoritdressing (syrliga som citrondressingar mjukar dem ytterligare) och njut.

Vad behöver du för att göra grillad sparrissallad

 • Sparris: För grillning, använd mycket tjocka stjälkar. Vi föredrar att använda lika mängder vitt och grönt för att få vacker färgkontrast. Skölj innan du skär bort ändarna.
 • Kryddor: För att bygga upp smaken, kombinera finhackad färsk vitlök, italienska örter, färskmald peppar och koshersalt. Mät upp lite olja så att kryddorna fäster på spjuten.
 • Citron: Vi använder både zest och juice för att lysa upp rätten.
 • Fetaost (smulad): Detta ger vår varma sallad den perfekta salta avslutningen!

Hur gör du grillad sparrissallad

 1. Säsong. Kasta de förberedda samtalen med alla kryddor.
 2. Grill. Ordna försiktigt på din heta grill och koka i cirka 3 till 4 minuter. Skär i lagom stora bitar.
 3. Kasta. Blanda alltsammans med färskt citronskal och -saft plus en skvätt olivolja och häll sedan i fetaosten.
 4. Tjäna. Njut av varmt eller i rumstemperatur. Det är hur gott som helst!

Receptvarianter:

 • Inkludera andra grönsaker: Grilla tjocka skivor av paprika, stor söt lök, aubergine, zucchini, squash och svamp och lägg till salladen!
 • Tillsätt kött: Förvandla detta till en lätt och full måltid genom att grilla lax, räkor eller kyckling, skär dem i strimlor och lägg dem i salladen. Använd gärna nötkött eller fläsk om du vill.
 • Tofu: Lägg till grillad tofu eller tempehskivor.
 • Klä på sig: Anpassa smaken genom att ringla grönsakerna med lite pesto, balsamicoglasyr, italiensk dressing, grekisk salladsdressing eller Catalinasås.
 • Andra ostar: Förutom fetaost kan du också använda queso fresco, getost, ricotta eller skivad halloumi.

Vanliga frågor

Kan man äta kall sparris eller sparrissallad?

Ja, de är läckra kalla också! Faktum är att det här receptet är gjort för att ätas antingen kallt eller varmt.

Måste man skala sparris?

Du behöver inte skala den för att göra grillad sparrissallad eller andra recept. När det är kokt blir det tunna skalet mört också. Se bara till att tvätta stjälkarna väl för att få bort smuts.

Vilken del av sparris är giftig?

Visste du att sparrishonor bär frukt som ser ut som röda bär? De verkar saftiga och läckra, men de är faktiskt giftiga. Så håll dig till att äta stjälkarna, som är den ätbara delen av växten.

Hur väljer man färsk sparris?

De ska stelna med livfulla färger. Känn dem i dina händer – de ska inte kännas slappa, för mjuka eller oförmögna att stå rakt. Leta slutligen efter kompakta och slutna spetsar.


Är tunn eller tjock bättre?

Det beror på receptet. Till exempel är tjocka spjut bäst att använda för stekning, grillning eller stekning eftersom de tål värme bättre jämfört med tunna spjut som tenderar att skrumpna ihop och brännas när de tillagas på det sättet.

Däremot är tunna spjut idealiska för stekning och ångkokning eftersom de är möra och kokar snabbt.

Vad passar till sparrissallad med fetaost?

Vi kan inte komma på något som inte passar bra med dessa grönsaker! Men överst på listan är bacon, ost och krämiga såser, eller enkelt salt och peppar med en kläm citron.

Vi älskar också att hacka dem för frittatas, blanda dem i soppor och lägga till röror. De är också perfekta som tillbehör till otaliga förrätter som bakade kycklinglår, baconlindade fläskmedaljonger och stekt stek!

Återigen kan du servera den här rätten varm eller kall. Dessutom föredrar vi att hålla det enkelt med salt och peppar efter smak, plus mer citron vid sidan av. Du kan även riva lite parmesan ovanpå. Njut som en lätt måltid eller som tillbehör.

Hur grillar man sparris?

Placera dem vinkelrätt mot grillen så att de inte ramlar igenom. Se sedan till att grillen är förvärmd så att grönsakerna börjar steka när de träffar de varma gallren.


Hur vet du när den är färdiglagad?

Det blir ljust grönt och lite förkolnat på grillen. Lika viktigt är att inte ta blicken från dem, eftersom de kokar upp snabbt!

Så här lagrar du rester:

Överför de kylda resterna till en lufttät behållare. Förvara i kylen och försök att avsluta inom 3 dagar.

Värm i mikron i några minuter tills den är varm. Det är också gott när det är lite kyligt!

Grillad sparrissallad

 • Värm grillen till högt.

 • Ordna de rengjorda och klippta sparrisspjuten på en bakplåt täckt med folie för enkel rengöring.

 • Ringla sparrisen med 2 msk olivolja och smaka av med salt, peppar, vitlök, lökpulver, italienska örter. Rör om väl för att kombinera.

 • Överför sparrisspjuten på den varma grillen, vinkelrätt mot gallren så att de inte faller igenom. Täck över och låt koka i 3 till 4 minuter, eller tills det är snyggt brynt, koka inte för mycket. Överför från grillen tillbaka till den folieklädda bakplåten och låt den svalna.

 • Skär grillad sparris i lagom stora bitar och lägg den i en stor mixerskål.

 • Tillsätt den återstående olivoljan, citronskalet och citronsaften i skålen, blanda ihop.

 • Tillsätt fetaosten och blanda försiktigt. Smaka av och justera för salt, peppar och citronsaft.

 • Lägg över till ett serveringsfat och njut.

Näringsinnehåll


Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button