Hälsosamma snacks

Enkelt recept på havregrynsrussinkakor

Det här receptet för havregrynsrussinkaka smakar precis som mormor gjorde dem. De är den perfekta blandningen av syrliga russin, kryddig kanel och rejäl havre!

Ingenting kan jämföras med dofterna som kommer att strömma genom ditt hem när dessa kakor bakas. Betrakta det här receptet som ett ljus och en tallrik med kakor i ett! Som en ivrig bagare och älskare av alla desserter med torkad frukt och havre, visste jag att jag var tvungen att ta reda på hur man gör de bästa havregrynsrussinkakorna på planeten. Det var bara att göra. Du kommer att älska hur fuktiga och fulla av konsistens de är!

Använda äppelmos vs. smör

Innan du börjar baka är det viktigt att notera att det finns två olika sätt att närma sig detta recept: 1) med äppelmos och 2) med smör. Båda är lika läckra men att använda äppelmos resulterar i en överlag hälsosammare kaka. Om du använder smör, tänk på att om du övergräddar kakorna kommer de att bli särskilt krispiga.

Välj rätt sorts havre

Nyckeln till att göra fantastiska havregrynsrussinkakor är att välja rätt sorts havre. För bästa konsistens, välj alltid gammaldags havre eller rullad havre. De håller sig mycket bättre i ugnen och ger ett mycket trevligare bett. Ett vanligt misstag är att använda snabb havre, som gör kakornas konsistens mosig på grund av deras snabba tillagningstid.

Detta recept med 10 ingredienser för havregrynskakor kommer ihop i en nypa. Nedan hittar du en förenklad översikt över receptet innan du dyker in.

 • Gör ugnen klar: Först till kvarn, förvärm ugnen till 350°F.
 • Blanda de våta ingredienserna: Använd en elektrisk mixer och vispa smöret eller äppelmoset med farinsockret i en stor skål, följt av ägg, vaniljextrakt och honung.
 • Sikta i de torra ingredienserna: Använd en finmaskig sikt eller mjölsikt, sikta mjöl, bakpulver och kanel i de våta ingredienserna, blanda mjölblandningen med en spatel allt eftersom. Rör till sist ner havregryn och russin.
 • Portionera ut kakdegen: Använd en kakskopa eller sked, portionera ut jämnstora kakdegsbollar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
 • Baka kakorna: Grädda kakorna i 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Lägg kakorna på ett galler för att svalna. Njut av!

Visste du? De flesta vet inte hur man mäter mjöl på rätt sätt. Istället för att packa det tätt, fyll måttet med lösa skedar för att förhindra att du använder för mycket.

 • Sikta de torra ingredienserna för bättre konsistens. Torra ingredienser är benägna att få klumpar. För att förhindra att det bildas torra fickor i dina kakor, sikta de torra ingredienserna innan du lägger in dem i kakdegen.
 • Använd farinsocker över granulerat vitt socker. Farinsocker är utan tvekan en av de viktigaste ingredienserna för alla fantastiska recept på havregrynskakor. Att använda det över vitt strösocker ger ett sådant djup av smak.
 • Experimentera med olika ingredienser. Om du vill lägga till lite mer textur till dina kakor, tillsätt några hackade valnötter eller pekannötter eller chokladchips.

Hur man förvarar eller fryser havregrynsrussinkakor

Oavsett om du behöver förvara ett par överblivna kakor eller vill frysa in några för en regnig dag, hittar du alla de bästa förvaringstipsen du behöver här.

 • Rumstemperatur: För att hålla kakorna färska i upp till 5 dagar, förvara dem i en lufttät behållare eller förslutbar plastpåse på bänken. Detta kommer att hindra dem från att bli inaktuella och hjälpa dem att behålla sin fukt.
 • Kylskåp (rå): Om du vill göra kakdegen en dag eller två i förväg innan du bakar, förvara den i en stor skål täckt tätt med plastfolie.
 • Frys (rå eller bakad): För att ha kakor till hands i upp till 3 månader, frys in de råa degbollarna eller bakade kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. När de är helt frysta, överför du dem till en fryssäker påse och märk den med dagens datum.

FAQ

Är havrekakor nyttiga för dig?

Även om havrekakor innehåller mer fibrer och mindre kolesterol och kalorier än de flesta andra kakor, är de fortfarande sötsaker i slutet av dagen och bör inte betraktas som en hälsokost.

Varför blev mina havregrynsrussinkakor så hårda?

Att övermixa mjölet är en främsta anledningen till att dina havrekakor blev hårda. För att förhindra att detta händer, vänd ner mjölet med en spatel tills det är väl införlivat i de våta ingredienserna.

Varför blev mina havregrynsrussinkakor så kakiga?

Ett vanligt misstag som resulterar i kakor är att använda för mycket mjöl eller att använda ett annat mjöl än för alla ändamål (som tårtmjöl).

Hur vet du när havregrynsrussinkakor är färdigbakade?

Du vet att kakorna är färdiggräddade när de blir gyllenbruna.

Vad ger kakorna en seg konsistens?

För att få en perfekt seg konsistens, undvik att överbaka kakorna. När de förbereds på rätt sätt ska de ha lite krispiga kanter och en seg mitt.

Fler läckra kakor att baka

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button