Dessert recept

Enkel hemlagad kycklingbuljong – Momsdish

Hemlagad kycklingbuljong är en spelomvandlare. Gör det en gång så kommer du säkert att göra det gång på gång!

Hemgjord kycklingbuljong brukade skrämma mig. Från koncentrat till burkar till förpackade varianter, det finns så många fantastiska buljonger du kan köpa i butiken. Även om dessa alla är fantastiska, kan ingenting jämföras med den typ du kan göra hemma.

Hemmagjord kycklingbuljong är den bästa basen för så många olika typer av soppor. Gör en stor sats och frys in dina rester så att du alltid har buljong till hands!

Kycklingbuljong är ren tröstmat. När någon i min familj blir sjuk (inklusive jag själv) älskar jag att värma upp en kopp kycklingbuljong så att de kan dricka som te. Den är lätt, lugnande och så smakrik.

Vad ingår i grundläggande kycklingbuljong?

 • Morötter: Det finns ingen anledning att skala dina morötter. Tvätta dem bara superbra!
 • Lök: Lämna skalet på din lök! Det ger mer färg till buljongen.
 • Selleri: Tvätta din selleri väl. Förvara den i stora bitar för att förhindra att den blir blöt och svår att sila ur.
 • Lagerblad: Lagerblad ger en subtil bitterhet till din buljong. Någonstans mellan peppar och tall är dessa örter ett måste när det kommer till att avrunda smakerna i din buljong.
 • Kyckling med ben: Jag rekommenderar starkt att du använder ekologisk kyckling. Det är så mycket mer smakrikt än de sorter som har fyllts med antibiotika och andra kemikalier. Använd heller inte benfri kyckling. All smak föds ur långsam kokning av märgen ur benen!
 • Färska kryddor: Dill, persilja, rosmarin och timjan är alla fantastiska örter att tillsätta i mixen! Var kreativ och lägg till de du älskar mest.
 • Vitlök: Lägg ett helt vitlökshuvud direkt i grytan. Du behöver inte krångla med att skala de enskilda kryddnejlika!
 • Filtrerat vatten: Om du kan, använd kallt, filtrerat vatten för att bygga din buljong. Det filtrerade materialet är inte smutsigt med extra mineraler eller kemikalier från kranen. Detta gör att all den där läckra kycklingsmaken skiner igenom.

Video om kycklingbuljong

Hur man gör kycklingbuljong

 1. Lägg alla dina ingredienser direkt i en stor buljonggryta. Kom ihåg: Du behöver inte skala några av dina grönsaker! Du kommer att sila ut dem när din buljong är färdig, så slösa inte bort din tid. Använd också gärna färsk eller fryst kyckling.
  • Hett tips: Har du en spettkyckling hängande i kylen? Ta bort köttet från benet, strimla det och ställ åt sidan. (Du kan lägga till den i soppan senare!) Kasta sedan kycklingkroppen direkt i din gryta! Alla ben kommer att ge fantastisk smak och fett. Det vore synd att låta slaktkroppen gå till spillo…
 2. Fyll din gryta med filtrerat vatten. Koka upp, sänk sedan värmen till en låg nivå och låt puttra utan lock i 3-4 timmar.
  • Hett tips: Du kan också använda en lerkruka för att laga din buljong. Detta är ett bra alternativ när du inte kan vara hemma under tillagningstiden och inte känner dig bekväm med att lämna huset med spisen på. Koka buljongen på låg värme i 6-8 timmar istället. Sila och förvara som vanligt.
 3. Sila av buljongen i ett durkslag klätt med hushållspapper.
 4. Spara kycklingen att göra soppa med! Släng alla grönsaker.

Är kycklingbuljong och kycklingfond samma sak?

Vanligtvis görs kycklingbuljong med mer kött, medan kycklingfond görs med mer ben. Därför är buljong mer rinnig, medan buljong tenderar att vara tjockare och fetare. Experimentera gärna här och lägg till mer eller mindre ben som du tycker passar.

Sätt att använda kycklingbuljong

Bortsett från att dricka det som te, här är några av mina favoritsätt att använda hemgjord kycklingbuljong:

 • Kycklingmagesoppa: Kycklingmagar och svamp går ihop för att göra en vansinnigt rik soppa. Att använda hemgjord kycklingbuljong tar detta familjerecept till nästa nivå!
 • Kycklingnudlesoppa: Denna klassiker är alltid utsökt. När du eller dina nära och kära mår dåligt, gör en stor sats soppa och mys.
 • Hemlagad musselskoppa: Att bo i Seattle betyder att jag får fantastiska musselsoppa. Använd de färskaste musslor du kan hitta (eller konserverade om du är i en nypa) och hemgjord kycklingbuljong för att göra denna klassiker i bekvämligheten av ditt eget hem.

Frysning av kycklingbuljong

Låt oss bara säga att jag har gjort några misstag i min tid när det gäller att lagra kycklingbuljong. En gång förvarade jag buljongen i murarburkar och glaset gick sönder eftersom vattnet expanderade när det frös! Jag gillar att tro att jag gjorde dessa misstag så att du inte behöver…

Mitt bästa tips är att använda fryspåsar eller återanvändbara plastbehållare för att förvara din buljong. Detta kommer att göra ditt liv mycket enklare!

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button