Hälsosam livsstil

En panna bräserad kål med ris

Detta rejäla bräserade ris och kål är en mättande rätt som görs i en panna. Det ger en perfekt hälsosam lunch eller middag och den värms upp fantastiskt!

Om du letar efter en tröstande, rejäl måltid på vardagen har du kommit till rätt ställe. Detta bräserade ris och kål kommer direkt ur min mammas kokbok och kommer säkert att värma din själ. Vad är bättre? Den är gjord i bara en kastrull och kräver minimal rengöring för maximal smak.

Skär kål 101

Det finns två olika sätt att skära din kål – med en vanlig vass kniv eller med en mandolinskärare. Oavsett vilket fungerar det utmärkt, men en mandolin kommer att göra processen mycket lättare.

  1. Skiva kålen: Skär först kålen på mitten.
  2. Ta bort kärnan: Skiva den grova kärnan ur kålen med en vass kniv
  3. Strimla kålen: Strimla kålen i tunna strimlor med en vass kniv eller mandolinskärare.

Gör denna enkla ris- och kålrätt

Att vispa upp denna ris- och kålrätt kräver en del enkla förberedelser och ”ställer in den och glömmer den” i en täckt panna.

  • Förbered kycklingen: Förvärm först en djup panna eller holländsk ugn med lite olivolja på medelvärme. Skiva kycklingen och koka den tills den är gyllenbrun.
  • Fräs lök och morötter: Lägg sedan i tärnad lök och morötter i pannan. Fräs grönsakerna i cirka 10 minuter.
  • Lägg i övriga grönsaker: Lägg i den strimlade kålen, riset, tomaterna och ketchupen. Krydda kålen efter smak med salt och peppar.
  • Bräsera kycklingen och kålen: Sänk sedan temperaturen till medellåg och koka riset och kålen i 30 minuter. Skopa upp riset och kålen i stora skålar, gräv ner och njut!

Tips för det godaste bräserade riset och kålen

En handfull användbara tips hjälper dig att göra den här rätten lika god som min mamma gjorde för oss när vi växte upp.

  • Koka alla ingredienser på medelvärme. När du väl har tillsatt riset, sänk värmen så att det hinner koka ordentligt utan att torka ut kycklingen.
  • Byt ut kycklingen med ditt favoritprotein. Byt ut kycklingen mot nötkött, lamm eller fläsk om du vill. Se bara till att välja magrare snitt så att din maträtt inte är för fet.
  • Byt in dina favoritgrönsaker. Den här rätten är supermångsidig, så lägg gärna till några av dina favoritingredienser i mixen. Färska tomater, gröna ärtor, salladslök, broccoli, blomkål, vitlök och gröna bönor är alla fantastiska tillägg.

Försöker du äta lågkolhydrat? Uteslut riset och dubbla upp den strimlade kålen!

Idéer för servering

Denna bräserade ris- och kålrätt är mer än mättande nog att serveras som en måltid helt för sig. Om du vill lägga till lite mer protein, stek ett par stora ägg och lägg dem ovanpå. Du kan också servera rätten tillsammans med lite krämig potatismos för lite extra dekadens.

Bästa praxis för lagring

För att ha det bräserade riset och kålen till hands i upp till en vecka, förvara det i en lufttät behållare i kylen. Undvik att frysa in rätten, eftersom de kokta grönsakerna inte tenderar att tina superbra.

Återuppvärmningstips: För att värma upp rätten, häll tillbaka den i en stekpanna eller wok förvärmd med olivolja eller smör tills den är genomvärmd.

FAQ

Vilken sorts ris ska du använda till bräserat ris och kål?

Vanligt kortkornigt vitt ris är perfekt för bräserat ris och kål. Som sagt, du kan också använda ett långkornigt ris som basmatiris om det passar dig bättre.

Kan man använda brunt ris i bräserat ris och kål?

Brunt ris är ett bra substitut för vitt ris i bräserat ris och kål. Det kommer att tillföra mer fibrer och nötighet till rätten. Som sagt, du kommer sannolikt att behöva laga maträtten i 10-15 minuter längre för att säkerställa att riset kokar igenom.

Kan du koka bräserat ris och kål i en slowcooker?

En slowcooker är ett utmärkt verktyg för att laga bräserat ris och kål. För att göra det, stoppa alla ingredienser i långsamkokaren och ställ in temperaturen på hög. Koka rätten i 2-4 timmar.

Kan man använda förkokt ris till bräserat ris och kål?

Det är bäst att använda råris istället för förkokt ris för bräserat ris och kål. Kokt ris är benäget att bli riktigt mosigt. Som sagt, om det är allt du har, lägg till det med bara 5-10 minuters tillagningstid kvar.

Kan man använda fryst kål till bräserat ris och kål?

Du kan absolut använda fryst kål till bräserat ris och kål. Vet bara att den kommer att släppa ut sin egen vätska, så du vill tina den i förväg eller tömma vätskan från pannan mitt i tillagningen.

Fler snabba och enkla risrecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button