Hälsosam livsstil

Den BÄSTA ryska honungstårtan

Det här ryska receptet på honungstårta, aka medovik, är en tårta i lager med toner av honung och dulce de leche. Det är dekadent, vackert och absolut utsökt.

Honungstårta är gjord av krispiga och tunna kaklager som skiljs åt av en tjock färskost och dulce de leche-frosting. Slutresultatet är en iögonfallande dessert som säkerligen kommer att imponera. Piska ihop det till din nästa träff och se dina gästers ögon vidgas när du skär in!

Är du besatt av honungstårta? Prova att göra en annan Momsdish-favorit – Jam Layered Honey Cake.

Vad är Russian Honey Cake (Medovik)?

Medovik kommer direkt från Ryssland och översätts direkt till ”honung”. Det är en populär efterrätt i alla slaviska länder och den är reserverad för speciella tillfällen. Här hittar du en översikt över smaken, konsistensen och tiden det tar att piska fram vår version.

 • Smak: Smaken på denna tårta är söt överbelastning! Den håller inte tillbaka alls och har starka toner av honung och dulce de leche.
 • Textur: De krispiga, tunna tårtlagren blötläggs i kakkrämen över natten, vilket gör varje skiva löjligt fuktig.
 • Tid: Ha lite tålamod för denna tårta, eftersom den tar ca 3 timmar att göra. Lita på oss, det är väl värt att vänta!

Gör honungstårta recept från grunden

Det tråkigaste med att göra medovik är att baka varje enskilt lager separat. Efter det är allt du behöver göra en enkel montering!

Gör tårtlagren

 • Skapa ett ångbad: Koka först en kastrull med vatten och ställ en värmesäker skål ovanpå.
 • Gör tårtsmeten: Häll sedan smör, honung och socker i skålen över ångbadet och låt dem smälta. Vispa ägg och bakpulver i en separat skål tills det är slätt. Tillsätt långsamt äggblandningen under omrörning tills den är väl blandad.
 • Koka smeten: Låt smeten koka i cirka 30 minuter över ångbadet. Ta bort den från värmen och tillsätt teskeden vaniljextrakt och allsidigt mjöl.
 • Forma tårtlagren: Förvärm sedan ugnen och klä en plåt med bakplåtspapper. På en mjölad arbetsyta dela degen i 12-14 jämna bitar och kavla ut en av dem till en tunn, platt skiva.
 • Baka och putsa tårtlagren: Grädda ett enda kaklager i 5-7 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Använd en tallrik och skär ut en perfekt cirkel från tårtlagret. Upprepa processen tills alla lager är gräddade, putsade och svalnade till rumstemperatur (obs: spara kakan för dekoration!).

Gör tårtkrämen och sätt ihop tårtan

 • Gör kakkrämen: Vispa ihop smör, färskost och dulce de leche i skålen med en stavmixer eller med en stor mixerskål och en stavmixer. Tillsätt den kraftiga vispgrädden och vispa tills du får stela toppar.
 • Sätt ihop tårtan: Frosta sedan ett tårtlager med kakkrämen och stapla ett lager ovanpå. Upprepa tills kakan är helt monterad. Frosta utsidan av kakan med resterande kakkräm.
 • Dekorera tårtan: Blanda de överblivna tårtbitarna och använd smulorna för att dekorera tårtans sidor:
 • Kyl kakan: Låt kakan stelna i kylen över natten för att utveckla sina smaker. Innan servering låt den stå i rumstemperatur i ett par timmar. Smaklig måltid!

5 tips för att göra den bästa honungstårtan

Ett par praktiska tips hjälper dig att göra det bästa möjliga receptet på honungstårta.

 • Gör lagren i förväg. Den här tårtan är grym eftersom du kan göra lagren upp till en vecka i förväg. Se bara till att täcka dem ordentligt med plastfolie och förvara dem i en plastpåse tills du är redo att montera.
 • Använd rumsvarmt smör och färskost och extra kall tung vispgrädde. Ta upp smör och färskost till rumstemperatur och håll din tunga grädde väldigt kall. Detta gör vispningsprocessen mycket lättare, samtidigt som den skapar en fantastisk konsistens.
 • Blanda inte kakkrämen för mycket. När du väl har tillsatt den tunga grädden till din färskost och smör, var extra uppmärksam på att inte blanda din frosting för mycket. Överblandning av den tunga grädden kan få den att stelna och förvandlas till smör. När du ser att styva toppar börjar bildas, sluta omedelbart att blanda frostingen.
 • Ge kakan tid att stelna. När du har satt ihop din kaka, låt den stå i kylen i minst 12 timmar. Detta kommer inte bara att hjälpa till med kakans övergripande stabilitet, utan det kommer också att göra den mycket mer fuktig och smakrik.
 • Skräddarsy kakkrämen efter dina smaklökar. Om du vill hoppa över färskosten eller smöret får du gärna. Om du tar bort smöret, kompensera genom att tillsätta mer färskost och vice versa.

Förvara och frysa detta honungstårta recept

Oavsett om du förbereder din tårta i förväg eller behöver förvara några överblivna skivor, hittar du allt du behöver veta här.

 • Kyla: Förvara din tårta i en försluten kakbehållare i upp till en vecka. Den här kakan tenderar att absorbera lukten från kylen, så du vill vara säker på att den förvaras lufttätt!
 • Frysning: Du kan göra den här kakan i förväg och frysa den i upp till en månad. Färsk kaka är alltid suveränt, men det här är definitivt ett gångbart alternativ. Ta ut kakan ur frysen och låt den tina över natten.

FAQ

Kan man göra honungstårta med bara socker?

Det är bäst att använda honung till traditionell honungskaka istället för bara rent socker. Den djupa, jordnära honungssmaken är signaturingredienserna för kakan och gör den verkligen till vad den är.

Är kokt kondenserad mjölk samma sak som dulce de leche?

Ja, kokt sötad kondenserad mjölk är exakt samma sak som dulce de leche. Du kan enkelt göra den själv eller bara köpa en färdig dulce de leche.

Vilken typ av mjöl ska du använda för att göra honungstårta?

Vanligt, gammaldags allroundmjöl är allt du behöver för att göra en traditionell medovikskaka. Du vill hålla dig borta från kakmjöl, eftersom de är alldeles för fina för att ge de krispiga tårtlagren.

Hur långt i förväg kan du förbereda tårtlagren för honungstårta?

Du kan förbereda tårtlagren för medovikkaka upp till 5 dagar i förväg och förvara dem i kylen. Om du vill att de ska hålla ännu längre, frys dem i upp till en månad.

Några fler ryska kakor att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button