Dessert recept

Den BÄSTA kubanska fläsksmörgåsen

Denna kubanska fläsksmörgås är gjord med saftigt långsamt tillagat fläsk, smält schweizisk ost och vitlökssås. Den tar dig direkt till Miami!

Min version av en klassisk kubansk fläsksmörgås, eller ”cubano”, är inspirerad av min favoritsmörgåsbutik i Seattle som heter Paseo. Linan skulle bokstavligen lindas runt kvarteret när jag skulle gå och av goda skäl – deras cubano är inget skämt. Som en riktig fantjej har jag försökt komma så nära jag kan att replikera det för alla er där ute som inte kan ta sig till Seattle för den verkliga affären. Du kommer att älska det!

Notera: Du kommer att vilja använda en holländsk ugn för att långsamt tillaga ditt fläsk om du har en. Om du inte gör det och behöver en solid rekommendation, överväg den här. Det är min favorit!

Vad är en kubansk fläsksmörgås gjord av?

En klassisk cubano är gjord med fläsk, deli skinka, schweizisk ost, pickle chips, senap och aioli. I Florida, särskilt Miami och Tampa, hittar du denna kubansk-amerikanska basvaror som serveras nästan överallt. I denna version skippar vi skinkan och använder allt helstekt fläsk istället. Nedan hittar du en översikt över smaken, konsistensen och tiden det tar att piska upp vår kubanska fläsksmörgås.

 • Smak: Smaken av denna smörgås är en trifecta av citrusstekt fläsk, nötig schweizisk ost och syrlig aioli och pepperoncinis.
 • Textur: När det gäller konsistensen får du en fin knaprig brödbit följt av en sliskig mitt av ostliknande, smält-i-mun-stekt fläsk.
 • Tid: När det gäller tillagningstiden måste du ta hänsyn till att fläsket bör marineras minst över natten och upp till 24 timmar. För förberedelsedagen tar det cirka 3 timmars långsam tillagning i ugnen och lite enkel montering därefter. Oroa dig inte – processen är väldigt enkel och väl värd att vänta på!

Allt om kubanskt fläsksmörgåsbröd

Låt oss prata om att hitta rätt bröd till din kubanska fläsksmörgås. En traditionell kubansk smörgås görs vanligtvis med kubanskt bröd, eller ”pan cubano”, som liknar franskt bröd med undantaget att det är gjort med lite socker och ister. I det här receptet byter vi ut det mot en baguette eftersom de flesta av er där ute inte kan få tag på det autentiska. Om du känner dig extra ambitiös kan du alltid göra den hemmagjord med vårt enkla baguetterecept.

Montering av den perfekta kubanen

Att montera den perfekta kubanska kräver lite tålamod, nyttiga ingredienser och några riktigt enkla förberedelser. Nedan hittar du en sammanfattning av receptet innan du börjar jobba.

 • Marinera fläsket: Marinera fläsket i en stor skål över natten (eller upp till 24 timmar) med apelsinjuice, limejuice, vitlök, lök, persilja, salt och peppar.
 • Tillaga fläsket långsamt: Ta bort löken och vitlöken från marinaden. Placera sedan fläsk- och flytande marinaden i ugnen och grädda den vid 250°F i 3 timmar med locket på (du kan också använda en slow cooker). Använd en gaffel, strimla fläsket och låt det sitta i juicen medan du förbereder löken och såsen.
 • Fräs löken: Skiva löken i strimlor och stek dem i en stekpanna med lite olivolja tills de är gyllene.
 • Gör vitlökspålägget: Kombinera majonnäs, persilja och pressad vitlök i en liten skål.
 • Sätt ihop smörgåsen: Dela brödet på mitten på längden. Bred sedan ut vitlökssåsen på den övre halvan, följt av ett lager schweizerost. På den andra halvan, börja med pepperoncinis och toppa med fläsk, fläskjuice och den sauterade löken. Toppa smörgåsen med osthalvan. Skiva och njut!

Har du ingen holländsk ugn? Täck en ugnssäker gryta tätt med ett par lager folie. Även om detta inte kommer att ha samma ångande effekt som ett tungt gjutjärnslock, kommer det att få jobbet gjort och ännu viktigare – få de kubanska sandorna på bordet.

3 tips för en fantastisk kubansk fläsksmörgås

Här hittar du våra bästa tips för att spika detta kubanska fläsksmörgåsrecept på första försöket.

 • Marinera fläsket i 24 timmar om du kan. Även om du kan komma undan med en marinad över natten, kommer hela 24 timmar verkligen att höja fläskets mörhet. Du kan till och med skjuta upp det till 48 timmar om du är på humör för att förbereda dig framåt.
 • Lek med marinaden. Vill du ha ett mer jordnära fläsk, lägg i lite torkad oregano och spiskummin i marinaden.
 • Tillsätt lite chark. Traditionella kubanska sandos har en skiva skinka, så lägg gärna till den om du är på humör. Ett par skivor genuasalami skulle inte skada heller.

Vad passar bra med en kubansk smörgås

En kubansk smörgås fylls som den är till lunch eller middag. För en mer väl avrundad måltid, koppla ihop den med en sida eller två. Servera din kubanska smörgås tillsammans med några fritöspotatischips eller en handfull cornichons eller dillgurka. Du kan också piska ihop några svarta bönor och koriander lime ris för en fullblåst kubansk festmåltid.

Tips för varm förvaring: Om du inte planerar att äta din kubanska direkt, förvara köttet i en lufttät behållare och montera bara ihop smörgåsarna precis innan du planerar att servera dem.

FAQ

Vilken typ av pickles serveras vanligtvis med en kubansk fläsksmörgås?

Kubanska smörgåsar serveras vanligtvis med superknäckiga picklechips. Andra gånger kommer inläggningen på sidan som ett spjut.

Var kom kubanska smörgåsar ifrån?

Kubanska smörgåsar föddes ur Florida (det stämmer, inte Kuba!), där det finns en stor kubansk-amerikansk befolkning. De är en samling av traditionell kubansk matlagning och Amerikas kärlek till en god smörgås.

Ska du tillaga fläsket täckt eller utan lock?

Du bör tillaga fläsket täckt i en holländsk ugn eller en annan ugnssäker gryta med lock. Detta skapar en ångande effekt som gör köttet ultramört.

Vilken fläskbit ska du använda?

Använd ett magert snitt av fläsk som fläskaxel, fläskrumpa eller fläskfilé.

Kan du ersätta en annan sorts kött?

Det rekommenderas inte att du ersätter fläsk med en annan sorts protein. Den kubanska smörgåsen beror på den fläskiga smaken! Om du absolut måste, använd en mager nötkött istället (chuckstek).

Andra smörgåsar att prova:

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button