Hälsosam livsstil

De ultimata middagsrullarna med vispat honungssmör

De ultimata lätta och fluffiga middagsrullarna, gjorda med jäst för en klassisk jultillbehör. Toppa dem med lite vispat honungssmör!

De bästa hemgjorda middagsrullarna… perfekta för semester, och med ett alternativ för att göra i förväg!

Har du någonsin gjort hemgjorda middagsrullar? De har ryktet om att vara svåra och super tidskrävande … men i verkligheten är de inte så illa! Det mesta av tiden är hands-off-tid medan degen jäser, vilket gör att du kan koppla av, umgås med gäster eller arbeta med andra rätter till din måltid. Och jäst, ja det blir en dålig rap också, men jag ska gå in mer på jäst i inlägget. Men, slutsatsen.. du KAN göra detta!!

MÅSTE MAN ANVÄNDA JÄST TILL MIDDAGSRULL?

Ja… middagsrullar utan jäst är möjliga, men de har en helt annan konsistens. Det vi letar efter i en middagsrulle är en mjuk och fluffig konsistens, med den där lite krispiga toppen.

VILKA TYPER AV JÄST FINNS DET?

Det finns flera typer, som kan delas in i två kategorier. Färsk och torr. Färsk jäst är mycket lättfördärvlig, kommer i komprimerade ”kakor” och används främst av proffs. Torrjäst har två huvudtyper: aktiv-torr och omedelbar (även kallad snabb stigande). Aktiv torrjäst måste först ”jäsa” genom att tillsätta den i en varm vätska (som mjölk eller vatten), med lite socker eller honung och låt stå i 5-10 minuter. Snabbjäst är gjord av finare granulat och kan tillsättas direkt i mjölet och blandas direkt i utan att jäsa behövs.

HUR FUNGERAR JÄST?

Som vetenskapsnörd ska jag försöka att inte gå för galet in i detaljerna… men låt oss ta ett steg tillbaka. Det finns två typer av jäsmedel (det som får saker att stiga): kemisk och biologisk. Kemiska jäsmedel, som bakpulver och bakpulver, orsakar bokstavligen en kemisk reaktion som frigör koldioxidgas och höjer degen. Biologiska jäsmedel, som jäst, fungerar genom jäsning. Jäst är en svamp, som konsumerar socker och utsöndrar koldioxid och alkohol som biprodukter. Därför tillsätter du alltid någon form av socker när du jäst. I princip ”äter” jästen sockret och släpper sedan ut koldioxiden till luftbubblor i degen och expanderar dem (som att blåsa en bubbla med tuggummi), vilket får degen att jäsa!

MÅSTE MAN ANVÄNDA BRÖDMJÖL TILL MIDDAGSFRLA?

Jag har gjort middagsrullar med universalmjöl tidigare, och de har en tätare konsistens… även om jag inte specifikt har testat dessa rullar med all-purpose. Jag rekommenderar dock att du använder brödmjöl till dessa middagsfrallor. Brödmjöl innehåller mer gluten och protein, vilket ger frallorna en vacker seg, men ändå lätt konsistens.

HUR KAN DU GÖRA MIDDAGSRULLAR FRAMÅT?

Om du är tidspressad den dagen du vill servera dessa middagsrullar kan du göra dem framåt på två sätt!

Kylskåp:

 • Låt degen jäsa i 2 timmar, slå ner den, täck sedan ordentligt och ställ i kylen över natten eller i 1-2 dagar. Ta ut degen ur kylen, skär i 16 bitar, forma till rullar och lägg i en smörad ugnsform och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 – 1 1/2 timme.

Frys:

 • Låt degen jäsa i 2 timmar, slå ner den, skär i 16 bitar, forma till rullar, lägg i smörad ugnsform, täck sedan ordentligt och frys i upp till 2 månader. Tina över natten i kylen, låt sedan jäsa tills dubbel storlek, ca 1 – 1 1/2 timme.

Förbereda middagsrullar är ett bra alternativ för dem som gillar att förbereda i förväg, men som en allmän regel, ju längre en jästdeg sitter, desto starkare blir den ”jästiga” smaken.

MÅSTE DU ANVÄNDA EN STANDBLANDARE?

Naturligtvis inte, men om du har en, använd den definitivt för att rädda dig själv armpasset! Du kan använda en stavmixer eller gå old school och använda en träslev, men du måste knåda för hand.

PROTIPS FÖR ATT GÖRA MIDDAGSRULL:

 • Först till kvarn… djupa andetag. Brödbakning är inte så svårt som det är gjort för att vara, och du kan absolut göra det här!
 • Se upp när du jäser din jäst. Efter att ha suttit med den varma mjölken och sockret ska jästen vara skummande och skummande. Om det inte gör det, börja om med en ny sats jäst. Det ska se ut så här:
 • Se till att du oljar din skål innan du lägger till degen för att jäsa. Annars kan det fastna för mycket på skålens sidor.
 • Ingen varm plats i ditt kök? Inga problem. Förvärm din ugn till 175 F grader, stäng sedan AV värmen och placera degskålen i ugnen för att jäsa. Perfekt jäst deg, även under den kyliga vintern.
 • Oroa dig inte om de formade degbollarna inte ser ut som perfekt runda rullar. Ingen kommer att bry sig när de väl tar en tugga, jag lovar!
 • Glöm inte den vispade honungssmörtoppen… den tar verkligen dessa middagsrullar från fantastiska till fantastiska.

ANDRA GODA SEMESTERRÄTTER:

HANDLA RECEPTET:

 • Bakform – normalt bakar jag i keramiska fat, men jag gillar att använda glas här så att jag kan se hur det bakar på sidorna.
 • Stativ mixer – min FAVORITA köksmaskin… har varit en arbetshäst i flera år och är fortfarande stark!
 • Jäst – Jag använder det här märket hela tiden… genomgående perfekta resultat!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 16 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

De ultimata lätta och fluffiga middagsrullarna, gjorda med jäst för en klassisk jultillbehör.

 • Smörj botten och sidorna av en mycket stor blandningsskål, ställ åt sidan för senare.

 • Tillsätt uppvärmd mjölk i skålen med en stavmixer utrustad med degkroken. Tillsätt jäst och socker, rör om och låt stå i 5 minuter. Blandningen ska vara skum/skummig.

 • Tillsätt honung, ägg, äggula, smält smör, salt och 3 dl mjöl. Blanda på LÅG hastighet i en minut eller två, tillsätt sedan återstående 1/2 kopp mjöl. Blanda på LOW i ytterligare en minut, tills allt kombineras.

 • Degen ska vara mjuk och tjock och lite kladdig. Du letar efter att degen ska dras bort från skålens sidor när den blandas.

 • Öka mixerhastigheten till MED för att ”knåda” degen i en minut eller två. Degen kommer att slå mot skålens sidor när den är klar.

 • Vänd ut degen i den förberedda blandningsskålen, vänd degen så att den täcker alla sidor. Täck med plastfolie och en kökshandduk och ställ sedan på en varm plats att jäsa i cirka 2 timmar, tills degen har dubbelt så stor storlek.

 • När degen har fördubblats i storlek, slå ner degen (detta tar bort luftbubblor), vänd sedan ut degen på en lätt mjölad yta (jag använder min bänkskiva).

 • Skär degen i fjärdedelar, skär sedan var fjärde i 4 lika stora bitar, för totalt 16 degbitar.

 • Forma till bollar och lägg i en smörad 9×13 ugnsform. Täck med plastfolie och låt jäsa tills det blir dubbelt och pösigt i utseende, cirka 45 minuter till en timme.

 • Värm ugnen till 350 F grader. Grädda middagsrullarna i 18-22 minuter, eller tills de är gyllenbruna och topparna på rullarna har ett ihåligt ljud när du knackar på dem.

GÖR VISKAT HONINGSSMÖR:

 • Tillsätt smör och honung i en mixerskål och vispa med en stavmixer tills det är vispat, slätt och helt blandat.

 • Bred honungssmör ovanpå nybakade frallor, och förvara eventuella rester i en lufttät behållare i kylen.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

 1. Receptet ger 16 rullar.
 2. Förberedelsetiden inkluderar inte stigtider, eftersom dessa kommer att variera något från individ till individ.
 3. Mängden mjöl är en uppskattning, eftersom saker som luftfuktighet i ditt hus kan påverka hur mycket mjöl som behöver tillsättas. Börja med de 3 1/2 kopparna och tillsätt mer, 1 msk åt gången, om det behövs för att få en mjuk, lite kladdig deg.
 4. Överblivna rullar kan förvaras i upp till 1 vecka i kylen, eller frysas i 2-3 månader. Värm i 300-325 F graders ugn i 10 minuter eller så för att värma upp.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Recept något anpassat från Sallys Baking Addiction

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button