Dessert recept

Bräserad oxsvansrecept (One Pot)

Den här lättbräserade oxsvansen är en läcker måltid i en kruka som är superlätt att göra. Du kommer att älska köttet som faller från benen, den rika såsen och de möra grönsakerna.

Om du älskar grytstek kommer bräserade oxsvansar säkert att vinna dig över. Laga den här rätten en lat söndag när du har tid för lite god, gammaldags slow cooking. Vänta bara tills de där salta dofterna fyller ditt hus…

Vad är Oxtails?

Oxsvans hänvisar till svansen som skärs på en ko. Lång bräsering av oxsvansar gör detta sega kött till en absolut delikatess. Om du funderar på att lägga till ytterligare ett protein till din inköpslista är oxtail definitivt värt att testa. Detta snitt innehåller mycket protein och järn, samt rikt kollagen som dras ut från benet och släpps ut i buljongen under bräseringen.

Notera: Även om oxsvans kan vara på den dyrare sidan, är det värt att spendera på en kväll du vill göra något speciellt.

Förbereder perfekt öm bräserad oxsvans

Att göra bräserad oxsvans kan ta lite tid, men receptinstruktionerna är ganska praktiska och krångliga.

  • Förvärm den holländska ugnen: Värm ugnen till 350°F och hacka morötter, lök och potatis i lagom stora bitar.
  • Bryn oxsvansen: Bryn oxsvansen på alla sidor tills den är gyllenbrun i en holländsk ugn förvärmd med olivolja på medelhög värme.
  • Krydda nötköttet: Krydda köttet med salt och svartpeppar.
  • Tillsätt grönsaker och buljong: Lägg sedan till grönsakerna och lagerbladen i grytan. Häll i vattnet och rör om med en hålslev.
  • Bräsera oxsvansen: Täck sedan den holländska ugnen med lock och sjud oxsvansen i ugnen i minst 2 timmar. Häll skålen i en stor skål och gräv ner den!

Holländsk ugnsrekommendation: Vi älskar vår holländska ugn från Staub. Den lämnar aldrig vår disk och har hållit i över ett decennium och igång!

3 tips för att falla av benbräserad oxsvans

Om det är första gången du bräserar oxsvans hjälper dessa tre enkla tips dig att göra en restaurangvärd maträtt.

  • Bryn oxsvansen i omgångar om det behövs. För att få den perfekta bränningen på alla sidor av varje bit av oxsvans, bryn bitarna i omgångar för att ge dem tillräckligt med utrymme. Detta kommer att göra underverk för rättens konsistens och smak genom att släppa ut så mycket nötköttssmak i pannan som möjligt.
  • Behåll nötköttsdroppen i pannan. När du har brunat oxsvansen, se till att bygga ovanpå nötköttsdroppen. Vad du än gör, släng dem inte! De ger så mycket smak och är en viktig del av rätten.
  • Ha locket på den holländska ugnen hela tiden. Att behålla locket på den holländska ugnen kommer att säkerställa att köttet tillagas ordentligt och blir mört från benet.

Har du nötbuljong eller nötbuljong till hands? Byt ut den mot vattnet för att ge ännu mer djup av smak till rätten.

Vad du ska servera tillsammans med bräserad oxsvans

Servera bräserad oxsvans tillsammans med smörig baguette eller våra no-knådade middagsrullar för att sopa upp all den underbara såsen. För en fin kontrast till det salta köttet, kombinera rätten med några marinerade tomater eller marinerade svampar. Som garnering, toppa den med persilja eller dill.

Förvaring av rester och tips om att göra framåt

Bräserad oxsvans är perfekt för att laga mat eftersom den värms upp så vackert och fortsätter att utveckla sina smaker när den marineras i kylen. Dubbla eller tredubbla receptet och ha rester över hela veckan. För att hålla köttet fräscht, förvara det i en lufttät behållare i kylen i upp till en vecka.

Återuppvärmningstips: För att värma bräserad oxsvans, häll tillbaka den i en panna och värm den på medelvärme. Du kan även zappa den i mikron i några minuter.

FAQ

Vad betyder det att ”bräsera” oxsvansar?

Att bräsera oxsvansar innebär att tillaga dem lågt och långsamt i ugnen i någon form av matlagningsvätska. Detta kan vara allt från vatten, buljong eller rött vin och det resulterar i en extremt mör, köttig maträtt.

Varför är oxsvansar idealiska för bräsering?

Oxsvansar är idealiska för bräsering eftersom de innehåller massor av märg och kollagen från svansbenet. När de tillagas under en längre tid släpps alla smaker ut i matlagningsvätskan.

Hur länge måste du bräsera oxsvans?

Bra saker kommer till den som väntar och dessa oxsvansar är inget undantag. Den söta platsen för bräserad oxsvans är mellan två och tre timmar. Du kan gå längre om du vill, se bara till att röra om då och då för att förhindra att den fastnar eller bränns.

Måste man putsa bort fettet innan man bräserar oxsvansar?

Nej, du behöver inte putsa bort fettet innan du bräserar oxstjärtar. Faktum är att allt fett och kollagen gör buljongen köttet tillagas i supersmakfull – vad du än gör, ta inte av den!

Några fler rejäla recept att prova

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button