Recept

Bräserad lammlägg Recept – Momsrätt

Dessa bräserade lammlägg är smaksatta i en välkryddad vätska av rödvin och nötkött, vilket gör dem härligt möra. De kommer att bli din familjs favorit!

Vad är bräserade lammlägg?

Lammlägg kommer från bottensnittet på lammbenet, precis under knät. Även om köttet först verkar segt, är det gjort ganska mört genom en process som kallas bräsering (därav namnet Bräserade lammskaft). Det är då köttet bryntas på spishällen och sakta ugnskokas i smakrika juicer.

Denna bräseringsjuice är delvis skyldig till den rika smaken hos de bräserade lammläggen. Den är gjord av en kombination av buljong, vin, tomatsås och mer, vilket resulterar i en mör, aptitretande maträtt. Om du föredrar nötkött framför lamm, prova dessa läckra biff-short ribs!

Hur man gör bräserade skaft

Bräserade lammlägg kan få dina smaklökar att undra, men det är inget komplicerat med processen.

 • Förvärm grytan: Häll olja i en ugnssäker gryta och förvärm på spisen. Krydda läggen med salt och peppar.
 • Bryn köttet: Lägg lammet i grytan och stek på alla sidor på medelhög värme. När den fått färg, ta bort och ställ åt sidan.
 • Koka löken: Koka löken i samma gryta tills den fått färg.
 • Tillsätt resterande ingredienser: Tillsätt lagerblad, vitlök och rör ner flytande ingredienser. Låt allt sjuda och lägg sedan tillbaka skaften i grytan.
 • Baka: Täck grytan med ett ugnssäkert lock och grädda i ugnen vid 350°F i cirka två timmar eller tills skaften är gaffelmöra.

Hett tips: Lammlägg avnjuts bäst direkt, men du kan hålla dem varma på låg värme i upp till en timme innan servering.

Tillägg och ersättningar

När du har upptäckt att du saknar den där tangen, använd dessa tips för att justera smaken. Eller lägg till fler ingredienser för en helt ny upplevelse.

 • Använd olika örter: Om du har ont om lagerblad, eller bara vill ha fler örter, tillsätt färsk timjan eller rosmarin. Färsk rosmarin och lamm är perfekta smakkompisar.
 • Ersätt tomatsås: Istället för tomatsås, använd två eller tre matskedar tomatpuré, tillsätt mer vin eller tillsätt en kopp tärnade tomater.
 • Lägg till fler grönsaker: Öka smaken på den flytande buljongen genom att tillsätta tärnad selleri och morötter. Det är ett bra sätt att använda upp grönsaker i kylen!
 • Välj bort vin: Om du föredrar att inte laga mat med vin, ersätt det med en kopp extra nötbuljong. Undvik att använda matlagningsvin.

Tips från köket

Lamm är ibland ett tufft kött att tillaga bra, men med dessa tips blir det en lek.

 • Välj skaft med ben: Benskaft ger mer smak jämfört med benfria skaft. Benfri kommer dock också att fungera bra.
 • Använd en ugnssäker gryta: För färre rätter, använd en holländsk ugn från början. Vi älskar att använda den här grytan för att ta dessa skaft direkt från spishällen till ugnen.
 • Bryn köttet: Undvik att hoppa över steksteget, eftersom bryningen ger en mängd karamelliserad smak.
 • Undvik överbeläggning: När du bryner skaften, undvik att överfulla dem i grytan, eftersom det gör det svårt att bryna jämnt. Arbeta i små omgångar efter behov.
 • Välj en bra buljong: Använd en välsmakande nöt- eller benbuljong med låg natriumhalt. Det är lättare att salta lammet på slutet snarare än att ta itu med ett alltför salt lamm.
 • Välj ett torrt rött vin: Rött vin och lammlägg är en perfekt kombination, eftersom det röda vinet ger så mycket smak åt de möra skaften. Använd vilket torrt rött vin som helst, även ett billigt. Pinot noir och cabernet sauvignon är två populära val.
 • Skrapa grytan: Efter att ha tillsatt de flytande ingredienserna i grytan, skrapa botten av grytan för att frigöra eventuella brynta bitar. Dessa karamelliserade bitar förbättrar bara smaken.

Sätt att tjäna

Bräserade lammlägg passar bäst med en sida av krossad potatis eller krämig potatismos. Om du gillar sås, missa inte att göra din egen sås av det läckra droppet. Glöm inte att ha en skiva eller två franskbröd redo att doppa i såsen! Lägg till några grönsaker till måltiden med air fryer sparris eller ugnsrostade morötter och palsternacka. Eller gör det ännu bättre med en full skål med ultimat trädgårdssallad eller grönkålsquinoasallad.

Förvaring & Återuppvärmning

Vid det sällsynta tillfället du hittar dig själv med rester, följ dessa tips för att säkerställa att de smakar lika bra som när de var nyberedda.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till fyra dagar, förvara skaften i en lufttät behållare i kylen.
 • Frys: För att lagra kokta skaft i upp till tre månader, frys in i en lufttät behållare. Tina i kylen innan den värms upp igen.
 • Återuppvärmning: För bästa smak, lägg skaften i en ugnssäker form och värm i ugnen på 350°F tills de är helt genomvärmda.

FAQ

När är lammlägg färdigbräserade?

Bräserade lammlägg är färdiglagade när de faller av från benen. Om de ännu inte är möra, fortsätt att koka en liten stund till.

Hur får jag en bra bryn på lammlägg?

För att få en bra bryn på lammlägg, se till att skaften är helt tinade och klappa dem torra med en pappershandduk innan du lägger dem i grytan. Efter att ha tillsatts i grytan, undvik att vända eller flytta runt skaften för mycket, annars kommer de inte att bryna bra.

Fler lammrecept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button