Recept

Bästa Air Fryer köttbullar recept (video)

Air Fryer köttbullar är gjorda med köttfärs, mald korv, kryddor, färska örter och toppade med parmesanost. De är krispiga på utsidan, saftiga inuti och klara på 15 minuter. En snabb kvällsmåltid som passar perfekt till marinarasås och pasta.

Air fryer-recept är så enkla och mångsidiga att vi gör dem varje vecka. Om du inte har den här köksmaskinen går du verkligen miste om! Du kan göra perfekta Churros, Air Fried Oreos och de saftigaste, mest fantastiska fläskkotletterna.


Dessa Juicy Air Fryer-köttbullar är möra, fuktiga och perfekt krispiga på utsidan. De har kryddats med färsk persilja, basilika, italiensk krydda, rökt paprika och vitlök. Servera dem gärna som aptitretare eller doppa dem i en hemmagjord tomatsås över pasta.

Att använda en kombination av nötfärs och mald korv gör detta recept mycket smakrikt och även väldigt saftigt. Jag gillar också att använda färska örter för att få den autentiska italienska smaken som alla gillar.

Det bästa med detta recept är att du kan göra dem i förväg och frysa dem till senare. Eller, om du vill göra en dubbel sats, förvara dem helt enkelt i en fryspåse i månader framöver.

Satsa också på vanligt eller kryddat ströbröd, och hoppa inte över parmesanosten! Det är ett måste här! 🙂 Testa det här receptet så kommer du garanterat att få de bästa köttbullarna, som alltid är en publikvänligare!


Ingredienser du behöver:

 • Köttfärs – vi gillar att använda 20 % magert nötfärs för att se till att köttbullarna blir saftiga. Använd dock gärna magrare kött.
 • Mald korv – välj mellan mild eller kryddig.
 • Färska kryddor – färsk persilja och basilika gör att dessa smakar fantastiskt.
 • Krydda – Torkade italienska örter, lökpulver och vitlökspulver ger extra smak.
 • Worcestershire sås – bara lite för att göra nötköttsmaken mer framträdande.
 • Mjölk – för att tillföra fukt.
 • Brödsmulor – vanligt eller panko ströbröd är bäst. Men använd gärna vad du än har till hands. Även kryddade brödsmulor fungerar och ger extra smak.
 • Ost – parmesanost kommer att göra dessa ännu mer läckra och möra.

Hur gör man Air Fryer köttbullar?

Följ dessa enkla steg:

 1. Förvärm airfryern: Förvärm först till 380 grader F. Du kan också tillaga dem vid 400 grader F, men tillagningstiden kommer att minska till 12 minuter.
 2. Blanda ingredienserna förutom kött: Börja först med att blanda alla ingredienser utom nötfärs och korv.
 3. Tillsätt nötkött och korv: Rör sedan ner köttfärsen och korven och använd händerna för att blanda tills det är helt blandat.
 4. Forma köttbullarna: Ös köttblandningen och forma cirka 16 golfstora bollar.
 5. Air Fry: Efter det lägger du dem i ett enda lager i airfryer-korgen och kokar dem.
 6. Tjäna: Servera de saftiga köttbullarna med din favoritsås över pasta, eller som aptitretare.

Receptvarianter:

 • Olika smaker: Det här receptet är väldigt mångsidigt, du kan leka med olika smaker, hoppa över eller lägga till fler färska eller torkade örter. Du kan också lägga till tacokrydda för en mexikansk twist.
 • Använd en annan typ av kött: Alternativt, använd gärna annat kött. Bra ersättningar skulle vara mald kalkon, malet fläsk, mald kyckling eller till och med italiensk korv.
 • Ost: Lek med osten, lägg till mer parmesanost eller lägg till en kombination av mozzarella och parmesanost. Ett annat utsökt alternativ är att använda cheddarost. Ett läckert alternativ är att fylla köttbullarna med cheddarostkuber, eller din favoritost.
 • Gör dem kryddigare: Tillsätt chilipulver, varm sås eller hackad jalapenos och Pepper Jack-ost för en kryddigare version.
 • Crockpot: Ett annat enkelt middagsalternativ skulle vara mitt recept på crockpot-köttbullar.

Vanliga frågor

När är de genomstekta?

Att laga metabollar perfekt beror vanligtvis på två faktorer. Deras storlek och vilken typ av märke du använder.

Som en generell regel, när den tillagas vid 400 grader F och om bollar i golfstorlek tillagningstiden bör vara cirka 10 till 12 minuter. Jag brukar koka dem i 380 grader f för att få dem extra fuktiga. I så fall är tillagningstiden 12-14 minuter.

I vilket fall som helst bör du ALLTID kontrollera den inre temperaturen med en omedelbar avläsningstermometer. När de är helt kokta bör de nå en inre temperatur på 160 till 165 grader F.

Hur lagar jag frysta köttbullar i fritösen?

 • Förvärm först luftfritösen till 380 grader F.
 • Lägg sedan de frysta köttbullarna i korgen, se till att de inte rör vid varandra.
 • Luftsteka i 10 minuter eller tills den är genomvärmd och innertemperaturen är 165F.

Instant Pot-version:

Att göra detta recept i tryckkokaren är lika enkelt. Här är stegen för att göra Instant Pot-köttbullar:

 1. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Rulla sedan på köttblandningen med handen till jämnstora köttbullar.
 2. Med hjälp av saute-funktionen i Instant Pot, fräs den hackade löken i cirka 5 minuter.
 3. Rör sedan ner marinarasåsen och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan köttbullarna.
 4. Slutligen, stäng locket och tryckkoka på HIGH i 8 minuter, följt av naturlig tryckavlastning.

Vad äter du med köttbullar?

Som nämnts ovan är dessa läckra på egen hand och kan serveras som förrätt, de gör den perfekta festmaten. Det finns andra läckra sätt att njuta av dem, fyll dem i underrullar med ost, sås och färsk basilika.

Värm också lite marinarasås i en stor stekpanna, tillsätt köttbullarna, servera med pasta, garnerad med parmesanost.

Eller kombinera dem gärna med dessa sidor:

Är det bättre att baka eller luftsteka dem?

Båda alternativen är läckra och mycket hälsosammare än att steka. Bakade klassiska italienska köttbullar är det klassiska sättet att tillaga dem på. Ett recept vi har lagat i över 10 år!

Däremot gillar jag att luftsteka dem då det är ett bekvämare sätt, på en bråkdel av tiden. Dessutom får de ett perfekt krispigt yttre varje gång du lagar dem.

Hur förvarar man rester?

Låt dem först svalna helt i rumstemperatur. Lägg sedan över dem i en lufttät behållare och kyl dem i upp till 5 dagar.

Värm dem igen i en förvärmd ugn vid 350 grader F i cirka 5-7 minuter, tills de är helt varma. Servera dem också gärna på en sub och lite ost på toppen, och gör några läckra köttbullar.

Hur fryser man Air Fryer köttbullar?

När du har tillagat dem, se till att du låter dem svalna till rumstemperatur. Lägg sedan till dem i en fryssäker behållare eller Ziploc-påse och frys i upp till 3 månader.

För att servera, tina och värm upp dem, antingen i mikron eller med lite marinarasås. Lägg dem antingen på en plåt och koka i 20-30 minuter vid 350 grader F.

Fler Air Fryer-recept:

Recepttips:

 • Använd en kombination av magrare och fetare kött, så slipper du torra köttbullar.
 • Att använda mjölk och ost kommer också att tillföra extra fukt till dem. Se därför till att använda några.
 • Blanda väl men övermixa INTE. Om du överarbetar det kommer du att sluta med sega köttbullar.
 • På samma sätt, se till att inte överkoka. Håll därför ett öga på tillagningstiden och använd alltid en kötttermometer för att kontrollera deras innertemperatur. Och vid behov är det enkelt att helt enkelt luftsteka dem några extra minuter.
 • Garnera dem med finhackad persilja.

Juicy Air Fryer köttbullar

Näringsinnehåll


Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button