Bakverk recept

Baguette (Det enklaste receptet) – Momsdish

En hemgjord baguette är en riktig njutning! Ännu bättre, detta recept kräver bara fyra enkla ingredienser och absolut ingen knådning.

Baguette är perfekt för alla tillfällen. Från soppor till sallader till rejäla grillade middagar, nybakat bröd är alltid välkommet på vårt bord.

Baguettetillverkning kan vara en extremt tidskrävande process, men med detta recept utan knådning kommer du att skära hörn utan att kompromissa med smaken. Vi är besatta av den sega insidan och krispiga exteriören. Det är precis som baguetten vi hade på vår senaste familjeresa till Paris!

Vad är baguette?

Om du har ätit på en fransk restaurang, är det troligt att du har provat detta ikoniska bröd. Enkelt uttryckt är en baguette en lång, tunn limpa franskbröd som kännetecknas av en knaprig skorpa och seg mitt. Ingredienserna är rena och enkla, bestående av vatten, mjöl, salt och jäst.

Hur gör man baguetter från grunden?

Denna metod är det enklaste sättet att göra baguette och råkar också vara min personliga favorit. Följ dessa enkla steg för att spika limpan varje gång:

 • Blanda de torra ingredienserna och tillsätt vatten. Täck med plastfolie och låt sitta över natten (upp till 20 timmar) på bänkskivan i en väl oljad skål.
 • Mjöla dina händer och din bakplåt generöst.
 • Forma degen till baguetteform (ca 12 tum lång) och låt den jäsa på en varm plats i 1-2 timmar. Följ den här videoinstruktionen för tips om hur du formar degen.
 • Grädda i ugnen i tio minuter med en kastrull med kokt vatten vilande på nedersta gallret. Ta bort vattnet och grädda tills den är gyllenbrun.

FÅ INTE PANIK! Degen blir riktigt kladdig och det är helt OK. För att underlätta hanteringen, se till att arbetsytan är riktigt välmjölad eller blöt händerna med jämna mellanrum under formningsprocessen. Jag älskar också att använda en degskrapa för enklare hantering.

Tips för den bästa baguetten

 • Använd rätt mjöl. Prova att använda mjöl med högre proteinhalt för att få den bästa konsistensen. Ett par av mina favoriter inkluderar King Arthur eller Bobs’ Red Mill. Alla kanadensiska märken passar vanligtvis.
 • Rita toppen med en mycket vass kniv. Att skära, eller skära, toppen av dina baguetter är inte bara för dekoration. När du först formar ditt bröd skapar du en mycket spänd yta. När du stoppar in din baguette i ugnen utan att skära toppen, orsakar värmen en gassprängning som kallas en ”ugnsfjäder” som kan spricka toppen av brödet och förstöra dess form.
 • Frys in och värm upp din baguette. Jag gillar att baka ett par bröd på en gång och frysa in ett par till senare. Värm dem i ugnen igen så blir de lika goda som nybakat bröd!
 • Se till att din jäst är färsk. Detta vanliga misstag händer de bästa av oss. Med tiden avaktiveras aktiv jäst och förlorar sin förmåga att få ditt bröd att jäsa och fluffa. Kontrollera alltid etiketten för att se till att den inte har gått ut!
 • Hoppa inte över ångbadet. Ångbadet är avgörande för att göra utsidan av ditt bröd knaprig. Det är väl värt det extra steget!

Hur man formar baguetten

Servering av baguette

Jag behöver nog inte berätta så mycket om hur man kan njuta av baguette, men här är några av mina favoritsätt att servera den på.

 • Smör i europeisk stil eller olivolja av hög kvalitet. Pulgra och Kerrygold är läckra alternativ som du kan hitta i de flesta livsmedelsbutiker.
 • Rökt laxdip. Detta 15-minutersrecept är superenkelt och innehåller en instruktionsvideo med din och min man, Tim! 😉
 • Sladdad med hallonsylt. Vårt recept kräver bara 3 enkla ingredienser och våra pojkar är fastnade i det.
 • Bredvid en ångande skål med borsjtj. Det är syresäsong! Para ihop en rostad bit baguette med vår schavelborsjtj.
 • Gör en steksmörgås. Kom igen, du förtjänar en!
 • Servera lite bruschetta. Ingenting säger sommar riktigt som bruschetta gjord med farmer’s market tomater.

FAQ

Varför är mina baguetter platta?

När du formar baguetterna måste du använda rikligt med mjöl för att framgångsrikt forma baguetterna – ha en väl mjölad yta och händer, och fortsätt att vika degen tills du får en tight, smal stock/batongform. Se den här handledningen om att forma degen.

Varför är degen kladdig eller blöt?

Du kan vara säker på att det är normalt att degen är väldigt klibbig och blöt eftersom det här är en deg med hög återfuktning. Mer mjöl tillsätts när du formar degen – du måste ha väl mjölade händer och yta när du formar baguetterna.

Vad händer om min deg jäser snabbare än 12-20 timmar?

Den här degen behöver gott om tid att jäsa eftersom det inte behövs mycket jäst. Ju längre den sitter, desto bättre blir den slutliga konsistensen och smaken. Du kan upptäcka att degen jäser mycket snabbare om du bor i ett varmare, fuktigt klimat. I det här fallet kan jästiden vara närmare 12 timmar – du kan ställa degen i kylen under resten av jästiden, om så önskas.

Varför är skorpan så hård?

Baguetter är kända för sin krispiga, gyllene exteriör. Om du vill mjuka upp skorpan, slå in dina baguetter i en ren kökshandduk efter gräddningen.

Hur många baguetter ger det här receptet?

Det här receptet ger lätt 2-6 baguetter, beroende på vilken storlek på baguetten du föredrar!

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button