Dessert recept

5 Minuter Hemmagjord Blender Äggnog


Denna lätta och ljuvligt krämiga hemgjorda äggnock kan göras på bara 5 minuter i din mixer! Ingenting träffar semesterplatsen mer än en kopp äggvita!


Glöm de konserverande kartongerna med äggnog från butiken… hemlagad är bäst! Allt du behöver är 5 minuter av din tid och en mixer. Min version speglar klassikern, med råa ägg, grädde, mjölk och sprit, men jag har också delat ett sätt att göra det med kokta äggulor om du skulle känna dig mer bekväm på det sättet.

Du har väl ätit äggnock förut? Det börjar dyka upp i kylfodral i livsmedelsbutiker under hösten här omkring, i de där ökända kartongerna. Butiksköpt äggnog är SUPER tjock, som konsistensen av tjock, smält glass, och milt kryddad.

Det andra i den köpta kartongen är mycket tillsatser och konserveringsmedel, som används för att göra den så tjock och säkerställa att den har lång hållbarhet. Vilket är bra och bra, men vi vet alla att hemlagad måste vara bättre eller hur?

Förutom att jag alltid trodde att något så komplext i smaken som äggnöt måste vara komplicerat att göra, så jag brydde mig aldrig. Tja gott folk, jag har äntligen provat det, och jag är här för att berätta… det kunde inte vara det LÄTTARE!

Det finns flera sätt att göra äggmos, men jag har valt det klassiska sättet, som använder råa ägg.

Råa ägg. Har jag tappat bort dig där? För de flesta människor är tanken på att dricka råa ägg… ja, inte trevlig, eller hur? Du har förmodligen en liten röst i ditt huvud som säger, ”um, du kan inte äta råa ägg… du kan få salmonella!!”.

Nåväl, ja och nej. Klassisk äggnog är sprucken, med en hel del alkohol tillsatt, som i huvudsak fungerar som konserveringsmedel och steriliseringsmedel. Det finns inte många bakterier som kan överleva i alkohol, inklusive den fruktade salmonellan. Detta bevisades i ett labb vid Rockefeller University.

Om du är orolig för att använda råa ägg, finns det några saker du kan göra, och jag har också tillhandahållit en äggnötsversion med kokta ägg i avsnittet med receptanteckningar precis under hela receptet.

 • Använd färska, ekologiska ägg… de färskaste du kan hitta.
 • Använd pastöriserade råa ägg.
 • Se till att tillsätta sprit för att sterilisera äggsockret

Att göra den här versionen av hemgjord äggvita är det enklaste som finns… inga kastruller, inga tempererande äggulor, ingen vispning av äggvita och bara en sak att tvätta när du är klar!

Lägg bara till dina råa ägg i mixern och mixa på medelhastighet (eller låg, om din mixer bara har hög och låg hastighet) i cirka 30 sekunder eller så. Tillsätt sockret och blanda igen i 15-20 sekunder. Tillsätt kryddor, alkohol, mjölk och grädde och blanda tills det blandas, cirka ytterligare 10 sekunder. Det är allt!

Det kan vara frestande att dricka din äggnock direkt, medan den fortfarande är skummande och fräsch… och du kan… men den smakar bäst om du åldrar den lite.

Traditionellt har äggnock lagrats i veckor, till och med månader! Kom ihåg att alkoholen fungerar som ett konserveringsmedel, så det är säkert. Jag gillar att åldra min minst en dag eller två och upp till 2 veckor. Det kan nog gå längre, men jag gillar att vara lite försiktig.

Jag häller bara upp min äggvita i en lufttät behållare i kylskåpet och låter den hänga där… frestar mig varje gång jag öppnar kylskåpsdörrarna lol.

Det finns några klassiska alkoholer som används i äggnog… bourbon, konjak, rom och konjak. Min personliga favorit är bourbon och cognac… det ger en riktigt smidig, lyxig äggnock.

Men som alltid är detta DIN äggnock… så tillsätt vilken alkohol du föredrar. En allmän tumregel är dock att bruna sprit är bäst.

Jag hoppas att ni alla ger den här äggnockan ett försök den här julen (eller vilken årstid som helst egentligen)… när ni väl har provat hemlagad kommer ni inte att ha någon köpt äggnock igen!

Användbara verktyg för detta recept:

 • Ninja Blender – Smidig, kraftfull och inte särskilt dyr… det här är min favoritmixer för allt!
 • Hermetisk glaskaraff – Jag ÄLSKAR den här vintagelooken, och den säkerställer en riktig lufttät försegling!

Gjorde du det här? Var noga med att lämna en recension nedan och tagga mig @the_chunky_chef på Facebook och Instagram!

Serveringar: 5 serveringar

(håll muspekaren över # för att justera)

Denna lätta och ljuvligt krämiga hemgjorda äggnock kan göras på bara 5 minuter i din mixer! Ingenting träffar semesterplatsen mer än en kopp äggvita!

 • Tillsätt hela ägg i mixern och mixa på MED hastighet (eller LÅG om du bara har ett HÖG och LÅG inställningsalternativ) i 30 sekunder.

 • Tillsätt socker och blanda ytterligare 20 sekunder.

 • Tillsätt muskotnöt, kanel, konjak, bourbon, mjölk och grädde och blanda tills det blandas, cirka 10-15 sekunder.

 • Överför till en lufttät behållare och kyl i någon dag för att tillåta smakerna att kombineras och mjukna.

ATT TJÄNA:

 • Äggnöt kan ha lagt sig i kylskåpet, så antingen skaka den ordentligt eller två, eller häll upp i en mixerskål och ge den en visp för att få ihop allt.

 • Servera med lite extra riven muskot på toppen och en valfri kanelstång.

Vill du spara detta recept till senare? Klicka på hjärtat i det nedre högra hörnet för att spara i din egen receptlåda!

Smakprova gärna och anpassa mängden alkohol efter din smak!
Recept anpassat från Jeffrey Morgenthaler

OM DU FÖREDRAR EN KOKT ÄGGNOG:
 1. Separera ägg.
 2. Vispa äggulor i en stor bunke tills de blir ljusare i färgen. Tillsätt socker i 3 omgångar, vispa efter varje tillsats, tills det är fluffigt.
 3. Tillsätt mjölk, muskotnöt och kanel i en kastrull och värm över LÅG till MEDELLÅG värme, tills det ångar men inte kokar.
 4. Ta 1 kopp varm mjölkblandning och häll LÅNGSAMT, under kontinuerlig vispning, i ägguleblandningen. Detta tempererar äggen och säkerställer att de inte kryper.
 5. Överför tempererad ägguleblandning till kastrullen med resten av den ångade mjölken.
 6. Koka på medelvärme, rör hela tiden med en träslev tills blandningen har tjocknat något. Du vet att den är klar när du doppar träskeden i blandningen, vänder på den och drar fingret längs baksidan av skeden, och blandningen täcker skeden men lämnar en bar linje där du förde fingret. Låt inte blandningen koka!
 7. Ta blandningen från värmen och rör ner den tunga grädden. Låt svalna i cirka 1 timme.
 8. Rör ner konjak och bourbon och lägg över i en lufttät behållare och ställ i kylen någon dag innan servering.

Om du föredrar en tjockare äggvita, vispa äggvitan på MED/MED-HÖG hastighet tills mjuka toppar bildas. Tillsätt en nypa socker och vispa tills det bildas styva toppar. Vänd ner vispad äggvita i äggsmeten innan servering.

The Chunky Chef är inte dietist eller nutritionist, och all näringsinformation som delas är en uppskattning. Om kaloriräkning och andra näringsvärden är viktiga för dig, rekommenderar vi att du kör ingredienserna genom vilken näringskalkylator du föredrar online. Kalorierna kan variera ganska mycket beroende på vilka märken som användes.

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button