Enkla recept

15 minuters Air Fryer Räkrecept

Dessa 15 minuter långa fritösräkor är gjorda med vitlök, paprika och avokadoolja. Det är det enklaste och snabbaste sättet att få krispiga, saftiga räkor på ett nafs.

Är du sugen på stekta räkor men inte alla kalorier som följer med? Det här enkla receptet på räkor är ditt nya hemliga vapen för att upprätthålla en hälsosammare livsstil.

Hur man lagar räkor i Air Fryer

Dessa air fryer räkor kräver minimala ingredienser och bara fem minuters förberedelsetid – det svåraste är att vänta på att de ska avsluta luftfriteringen! Innan du börjar, ta ut dina räkor från frysen för att tina (om de är frysta) och ta bort skalet och svansen (om så önskas).

 • Krydda räkorna: I en skål, kombinera de råa räkorna med kryddblandningen.
 • Kasta för att jämnt täcka räkorna: Kasta räkor och kryddor tills räkorna är väl belagda.
 • Luftstek räkorna: Förvärm airfryern till 400°F, tillsätt sedan räkor och koka i 7-10 minuter. Vänd räkor halvvägs genom tillagningstiden.

Hur länge man kokar räkor i Air Fryer

Tiden för att tillaga räkorna varierar beroende på storleken på räkan och fritösen. För alla storlekar, förvärm airfryern till 400°F. Koka stora räkor i cirka åtta minuter, medelstora räkor i cirka sex minuter och mindre räkor i mindre än fem minuter.

Undvik att överkoka dina räkor, annars blir de gummiaktiga! Räkor görs när utsidan blir rosa, svansarna är röda och köttet är något ogenomskinligt och vitt. Den inre temperaturen bör vara 120°F när den kontrolleras med en termometer.

Topptips för luftfriterade räkor

Krispiga stekta räkor är överst på vår ofta ”sugna” lista. Följ dessa tips för den krispigaste, godaste biten som säkerligen även kommer att tillfredsställa ditt begär.

 • Tina räkorna: För krispiga räkor, tina räkorna helt innan krydda och stek. Undvik tillagning av frysta och frysta räkor som har en högre vattenhalt vilket kommer att påverka räkornas förmåga att tillagas knapriga. Det är också bäst att använda en pappershandduk för att klappa ut eventuell ytterligare fukt från räkorna.
 • Välj större räkor: Vi föredrar att tillaga med större räkor, då mindre räkor är extremt lätta att överkoka.
 • Använd din favoritkrydda: Vi älskar den enkla vitlök-paprikakryddan, men krydda gärna smaken med dina favoritkryddor.
 • Spraya med olja: För att hålla räkorna från att fastna i korgen, spraya korgen lite med avokado eller olivolja. Alternativt, släng i en skvätt olja i marinaden.
 • Undvik att överfulla frityrkorgen: Bred ut räkorna i ett enda lager i korgen. Även om det är frestande att stoppa in så många räkor som möjligt i airfryern, leder överbeläggning till ojämn tillagning. Fritösen fungerar genom att cirkulera extremt varm luft runt maten, så exponerad yta är nyckeln till ultimat krispighet! Koka istället i små omgångar.
 • Justera tillagningstiden: Mindre räkor tillagas snabbare än större räkor, så anpassa stektiden därefter.
 • Vänd räkorna: Halvvägs genom tillagningsprocessen, se till att vända dina räkor. Den varma luften måste träffa båda sidor lika för den ultimata krispan!
 • Marinera (valfritt): För ett extra djup av smak, marinera räkorna över natten.

Hett tips: Experimentera med olika kryddor och smaker med dessa räkor! Ändra upp smaken med en skvätt citronsaft, skvätt vitlökspulver, gammal buk eller till och med lite sriracha för en kick av hetta.

Sätt att tjäna

Det finns otaliga sätt att servera dessa kokta räkor till din nästa måltid. Servera dem som en aptitretare, ovanpå en sallad eller som en del av en separat rätt – det går inte fel här!

 • Aptitretare: För att servera räkorna som förrätt, använd dem för att göra räkor quesadillas. Eller koppla ihop räkorna med dina favoritdipp/s som cocktailsås, vitlökssmör, jordnötssås, tartarsås eller guacamole.
 • Sallad: Gör din sallad fylligare med protein som i denna räksallad med sallad. Eller byt krabban mot räkor i denna krämiga broccolikrabbasallad.
 • Huvudrätt: Räkorna är fantastiska som tillbehör till krispig krossad potatis eller inuti 15 minuters räkor och ris, räkor fettuccine alfredo pasta, eller woka räkor.
 • Tacos: Gör en svimningsvärd räktaco med svarta bönor och majssalsa, koriander och hemgjorda tortillas.

Hett tips: För en extra citrusfrukt, pressa en färsk citron eller lime över räkorna precis innan servering.

Förvaringstips & Återuppvärmning

Det är svårt att ha några rester av räkor — de är helt enkelt den där utsökt! Om du har några över, förvara dem i kylen eller frysen. Ät dem gärna kalla, eller värm upp dem igen för att njuta av varma.

 • Kylskåp: För att lagra i upp till 3-4 dagar, placera räkorna i en lufttät behållare i kylen.
 • Frys: För att frysa i upp till två månader, placera de kokta och kylda räkorna i en lufttät fryssäker ziploc-påse.
 • Återuppvärmning: För att behålla krispan, värm upp räkorna i luftfritösen vid 350°F i fem minuter. Undvik mikrovågsugn eftersom det gör räkorna blöta.

FAQ

Kan jag steka frysta räkor direkt i airfryern?

Frysta räkor kan tillagas direkt i airfryern; men för mest smak är det bäst att tina och marinera räkorna först och sedan steka.

Hur länge ska jag luftsteka räkorna?

Tillagningstiden för räkor varierar beroende på storleken på räkan och fritösen. Stora räkor tar längre tid att steka än små räkor. Medelstora räkor tar cirka 7-10 minuter att tillaga.

Vilken typ av räkor ska jag använda till air fryer räkor?

Alla typer av räkor är perfekta för luftfritering. Kom ihåg att anpassa tillagningstiden beroende på storleken på räkorna. Mindre räkor steker mycket snabbare än större räkor.

Fler Air Fryer-recept

Related Articles

Lämna ett svar

Back to top button